Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pedagógusbérre költendő helyreállítási alapot megkapjuk, de a fejlesztési pénzeket bukjuk Navracsics Tibor jóslata szerint

Ez a cikk több mint 1 éves.

Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter arra számít, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) december 12-én amellett fog dönteni, hogy Magyarország megkapja a helyreállítási alapot, a 2021-2027-es időszak hétéves uniós költségvetésének egy részét viszont elbukhatja az Orbán-kormány.

Ha Navracsics Tibor jóslatai valóra válnak, 3000 milliárd forinttól esik el Magyarország.

A kormányzati kommunikáció korábban többször is azt ígérte, hogy akkor lesz pedagógus-béremelés, ha megérkezik a pénz Brüsszelből.  A helyreállítási alap, amit Navracsics Tibor szerint rendben megkapunk, 2300 milliárd forintos vissza nem térítendő része is biztosít elegendő pénzt a pedagógusoknak.

Gulyás Gergely az október 13-i kormányinfón azt mondta, a helyreállítási alapból finanszíroznák a zöld átállást, amelyből „az Európai Bizottság konstruktív hozzáállásának köszönhetően lehetőség nyílik a pedagógus-béremelésre is”.

Egyelőre az nem tisztázott, hogy egyáltalán igényelni kívánja-e a kormány az alap hitelrészét, mivel Gulyás Gergely azt nyilatkozta tavaly, hogy a 3300 milliárd forintos hitellel a kormány nem kíván élni.

Az Azonnali 2022 júliusi értesülései szerint a Bizottság szerette volna elérni, hogy az uniós helyreállítási alapba kerüljön bele, hogy a kistelepülési iskolahálózatot felülvizsgálja a kormány, különös tekintettel a felső tagozatokra.

Ezt az értesülést támasztja alá az is, hogy a Bizottság 2022-es országjelentése kiemelten ír a pedagógushiányról és a pedagógusok bérezéséről, és arról, hogy az uniós tagállamok közül Magyarországon van a legkisebb esélye az alacsony jövedelmű családoknak arra, hogy valaha is megközelítsék az átlagjövedelmet, amihez az oktatási egyenlőtlenség is hozzájárul.

Az a pénz, amit Navracsics Tibor szerint is elbukhat az ország, a felzárkóztatási pénzek 65 százaléka. Ezeket a pénzeket az Európai Unió jogállami feltételekhez kötötte – az igazságszolgáltatás politikai függetlenségéhez, a korrupció visszaszorításához, a média függetlenségéhez és a fékek és ellensúlyok rendszerének visszaállításához.

Címlapkép: MTI/Kovács Anikó