Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A HírTV szerint Orbán 2007-es kordonbontása is csak a kormányellenes sajtó számára megrendezett mikro-flashmob volt?

Ez a cikk több mint 1 éves.

A HírTV úgy adott hírt az Egyesült Diák Front (EDF) által csütörtök reggelre a Karmelita kolostor elé szervezett, a pénteki megmozdulásokra a figyelmet felhívni kívánó eseményről, hogy: 

„Nem spontán, hanem a kormányellenes sajtó számára megrendezett médiaesemény lehetett a csütörtök délelőtt a Karmelita kolostor elé szervezett mikro-flashmob.”

Írásukban a Mércét külön nevesítik is, a televíziós adásukban pedig engem (mint a lap „helyszínen lévő stábját”, illetve „az operatőrt”) is megemlítenek, mint akit az egyik diák „utasított”, hogy terjessze minél szélesebb körben a felvételt. A HírTV ezen kívül arra a következtetésre jutott a kora reggeli élő adásunkból, hogy én („az operatőr”) inthettem a diáknak, mert az „hirtelen elhallgatott”.

Mind a HírTV médiaesemény értelmezésével, mind az élő videóból önkényesen levont következtetéseivel vannak problémák, de nézzük őket sorban.

Az ehhez hasonló események,  flashmobok, látványos akciók,  akárcsak egy sajtótájékoztató, jellegüknél fogva elsősorban a sajtónak szólnak (persze egy népes flashmob, megmozdulás közösségi élményt is nyújt). Hiszen ha a Greenpeace olajos hordókat vinne a Kossuth térre sajtónyilvánosság nélkül, akkor az nem figyelemfelkeltő akció lenne, hanem csak szemetelés. Ha Orbán Viktor a televízió jelenléte nélkül bontja le azt a kordont 2007-ben, akkor 15 percen belül visszarakják, és nem ér el vele semmit. Nem is emlékeznénk rá. 

De ugyanígy, ha a Sajtóklubot nem közvetítené a HírTV, akkor az csak egy sörszagú baráti beszélgetés lenne, gyanúsan kevés női résztvevővel.

Egy flashmob vagy egy sajtótájékoztató per definitionem a sajtótermékeken keresztül próbál nagyobb figyelmet, nyilvánosságot szerezni egy ügynek, ez esetben egy sztrájknappal egybekötött eseménysorozatnak. Az, hogy a „szélsőbaloldali Mércén” kívül a 444 volt az egyetlen orgánum, aminek volt olyan munkatársa, aki vette a fáradtságot, hogy reggel 7:45-re felmásszon a Várba, még nem azt jelenti, hogy nekünk rendezték az eseményt. (Rajtunk kívül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének [PDSZ] egyik munkatársa kísérte még élő közvetítéssel az eseményt.)

A HírTV „híradásának” másik félreértelmezése, hogy a videóban szereplő diák hozzám szólt volna, hiszen jól láthatóan a kamera mellé beszélt, én pedig (amint az a PDSZ élő felvételén többször látszik is) a kamera mögött álltam. A srác ugyanis a mellettem álló PDSZ-es élő közvetítést készítő kollégához szólt, miután az befejezte az adást. A PDSZ pedig a holnapi tüntetést szervező diákok szövetségese, szakszervezet és a legkevésbé sem nevezhető „baloldali sajtónak”.

A Hír TV missziója nyilván az, hogy mindezt egy ellenzéki kisebbség akciójának, sőt, összeesküvésének láttassa. De ahogy a mai események is megmutatják,  az oktatási tiltakozások egyre szélesebb rétegeket, tanárokat, diákokat és szülőket mozgósítanak. 

És a szerte az országban létrejött élőláncokat lehetetlen kisatírozni az utcákról.

Hogy a diák miért hallgatott el, az is kivehető a felvételen: a PDSZ-es munkatárs válaszolt neki (kifejezetten nem az én hangomon), én pedig közben elfordultam a Karmelita kolostor felé, hogy lezárjam az élő adást, és a később érkező kormánytagokat még elkapjam. Az általunk is használt puskamikrofonok sajátossága, hogy ha elfordul az alany(ok) irányából, akkor azokat már nem lehet hallani: így amikor a diák a kamera mögé ért, miközben én elfordultam, már nem kivehető, hogy mit mond.

Arról, hogy a kormány tagjai, a helyszínen megjelenő (és a felvételen kivehető) Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes (vagy Magyar Levente külügyminiszter-helyettes) nemcsak csütörtök reggel,  hanem hetek-hónapok óta levegőnek nézi a diákokat, nem beszél a HírTV.

Ahogy arról sem számol be, hogy Orbán Viktor hetek óta meg sem említi a többezres, sokszor fiatalkorú, lelkes, változást akaró diákok ügyét.

Persze az egész ügyben semmi különös, semmi meglepő nincs, megszoktuk már, hogy a (kormányzati reklámokon hizlalt, nemzetstratégiailag kiemelt) Fidesz-média úgy hajlítja a valóságot, mint Doktor Strange vagy DiCaprio az Eredetben. Tüntetések előtt jelentkezik be a helyszínről, kivágott félmondatokkal hergel, kitalált történetekkel rombol karaktert. Mindezzel több száz sajtópert veszítenek, amit hál’ istennek az adóforintok még válság idején is fedeznek. 

Csakhogy a kormányzati propaganda sem mindenható: minél többen vesznek részt a tiltakozásokban, minél több ember dönt úgy, hogy érdemes beszállni ebbe a politikai küzdelembe egy közös ügyünkért, annál kisebb esélye van arra a Hír TV-nek és társainak, hogy bárki is elhiggye, baloldali manók rángatják tüntetők tízezreit szerte az országban.