Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Greenpeace szerint ártatlan emberek életébe kerülhet, ha Orbán megakadályozza az olajembargót

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ma kezdődik az Európai Tanács azon ülése, melyben az Oroszországgal szembeni szankciók egy újabb csomagját vitatják meg a tagállamok, melynek középpontjába az olajembargó és így Magyarország kerültek. A Greenpeace Magyarország mai Kossuth téri demonstrációjával arra akarta felhívni a figyelmét a kormánynak, hogy az orosz olajról való leválás „nem lehet alkudozás tárgya, hiszen a véres fosszilisekből finanszírozott háború miatt napról napra nő az emberáldozatok száma Ukrajnában”.

A Greenpeace Magyarország hétfőn olajoshordókkal demonstrált a Kossuth téren, ahol a háború és az orosz olajtól való függés végét követelték.

Az Európai Tanács ma kezdődő ülésén dönteni kell az orosz olajra vonatkozó teljes embargóról, mely minden tagállamra érvényes – ez az egyedüli vállalható út mind morálisan, mind pedig klímavédelmi szempontból

– olvashatjuk a szervezet sajtóközleményében.

A Greenpeace szerint a magyar kormánynak és Orbán Viktornak az lenne a feladata, hogy támogassa a szankciókat, illetve „minden eszközével ösztönözze a megújulók terjedését, és radikális energiatakarékossági intézkedéseket vezessen be”.

A szervezet olajoshordókkal települt ki a Parlament elé, ahol nemcsak a háború, hanem a fosszilis energiahordozóktól való függés végét is követelték a világ vezetőitől, köztük Magyarország kormányától is. Azonban Orbán Viktor egyelőre nem hajlandó „nemet mondani” az orosz olajra, és így az orosz fosszilis energiahordozóktól való függésre sem.

A Greenpeace Magyarország hétfőn olajoshordókkal demonstrált a Kossuth téren, ahol a háború és az orosz olajtól való függés végét követelték.

„A fosszilisek használata nem csak a környezetet és az éghajlatot tette tönkre, hanem háborúk sorát, mérhetetlen mennyiségű emberi szenvedést is okozott az elmúlt évszázadokban. Ennek véget kell vetni. Nem csinálhatunk úgy, mintha nem zajlana egy véres és kegyetlen háború a szomszédban. Ukrajna szenvedése arra figyelmeztet, hogy meg kell szabadulnunk a fosszilis függőségtől. Aki ma az olajat választja, az a háborút és az éghajlatunk tönkretételét választja. Piszkos energiahordozók helyett használjuk végre a megújulókat, és tegyünk meg mindent az energiatakarékosság érdekében: ezekkel még soha nem finanszíroztak háborút.”

– mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace Magyarország hétfőn olajoshordókkal demonstrált a Kossuth téren, ahol a háború és az orosz olajtól való függés végét követelték.

Az elmúlt napokban a Greenpeace, illetve az ukrán Ecoaction környezetvédelmi szervezet 10 európai fővárosban demonstrált magyar nagykövetségek előtt, azt követelve a magyar kormánytól, hogy ne akadályozza az embargóról szóló döntést.

Robert Habeck német gazdasági miniszter múlt héten szólalt fel az olajembargó kapcsán fellépő széthúzásról az EU tagállamai között, amiben Orbán Viktornak és Magyarországnak is elég nagy szerepe van, írja a HVG.

Habeck sürgette Németországot is, hogy a csúcstalálkozón a szavazáson való tartózkodás helyett egységes hangon szólaljon meg, utalva a kormánykoalíció tagjai közötti nézetkülönbségekre.

Különböző források szerint a tagországok úgy próbálnak majd kompromisszumra jutni, hogy a szankciókat a tengeri úton szállított olajra fogják csak kivetni, ezzel „megkerülve” Magyarországot, és így biztosítva a vezetéken érező energiahordozók érintetlenségét.

Címlapkép: Fotó: Fazekas Lázár Benjamin/Mérce