Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tegnapi isztambuli merényletnek máris vannak gyanúsítottjai és útvonaltérképe

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) vádolja Süleyman Soylu török belügyminiszter a tegnapi isztambuli robbantás kitervelésével és elkövetésével. A Taksim térhez közel elkövetett bombatámadásban hat ember vesztette életét, és nyolcvannál is többen sebesültek meg.

Egy gyanúsítottat és további huszonegy embert őrizetbe is vettek már a nyomozással összefüggésben, amelyről Soylu állítja, hogy fényt derített már a merénylet kitervelésének módjára, az elkövetőkre és azok pontos útvonalára is, nem egész 24 óra alatt.

„Az első értékelések óta ugyanazt a nyomvonalat követjük. Értékelésünk szerint az akcióra vonatkozó parancs Kobanéból [Észak-Szíria] érkezett. Eszerint az elkövető Afrinon keresztül haladt át. Nemrég az incidenst végrehajtó és a bombát ledobó személyt az isztambuli rendőrkapitányságunk emberei őrizetbe vették. Ezt megelőzően még körülbelül 21 embert vettek őrizetbe (…) A PKK terrorszervezetről van szó a a rendelkezésre álló adatok szerint. Hamarosan válaszolni fogunk nekik, és azok, akik miatt ezt a fájdalmat átéltük a Beyoğlu Istiklal utcában, még több fájdalmat ismernek majd meg”

– nyilatkozta hétfőn Soylu.

2016 augusztusa óta Törökország három katonai műveletet indított az ISIS és az YPG ellen Észak-Szíriában, ahol Oroszország, a szíriai rezsim és az Egyesült Államok is állomásoztat katonai erőket. Törökország az YPG-t a több ország által terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK), a Törökországban csaknem négy évtizede a kurdok autonóm jogaiért küzdő fegyveres csoport egyik ágának, és így léte fenyegetésének tekinti.

A háromból kettő, a 2018 márciusi és a 2019 október hadműveletek széleskörű felháborodást váltottak ki világszerte, utóbbi ellen Magyarországon is jelentős tüntetéseket tartottak.

Az erdoğani külpolitikai álom, azaz a 30 kilométeres „bizonsági zóna” létrehozása Észak-Szíriában eddig nem valósult meg, ám az annak érdekében indított offenzívák után a térség ellenőrzését végző, Törökország meghosszabbított kezeként működő helyi, gyakran szélsőséges iszlamista milíciák rendre szabályos etnikai tisztogatásba kezdtek, terroruralmuk során szexrabszolgának adják el kurd nők és lányok százait, de napirenden vannak a helyi lakosok ellen elkövetett az emberrablások, és utcai gyilkosságok is. Az elűzött kurd lakosság helyére gyakran Törökországba menekült szunni arabokat telepítenek le, erőszakosan megváltoztatva ezzel a térség demográfiáját.

A Soylu által említett Kobane és Afrin is észak-szíriai kurd városok, előbbi ellen jó ideje tervez katonai csapást mérni a török rezsim, utóbbit 2018-ban elfoglalta.

(Bianet)