Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

40 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára, van aminek egyenesen megkétszereződött egy év alatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

A G7 gazdasági magazin saját módszertannal kutatva arra jutott, hogy az éves infláció mértéke az élelmiszerek esetében átlagosan meghaladta az ötven százalékot.

Az online szaklap immár három éve vizsgálja 42 alapvető élelmiszer árának változását több boltlánc kínálatában. Így járt el most októberben is, s arra jutott, hogy az élelmiszerek inflációja jelenleg elérte az 54 százalékot.

A lap arról ír, hogy az egyik legrohamosabban dráguló termék, a legolcsóbb félbarna kenyér kilója ma már 599 forint, míg ennek az ára tavaly októberben mindössze 299 forint volt (két éve pedig 249). Ez annyit tesz, hogy az áremelkedés ennek a terméknek az esetében 100 százalékos.

De mivel nem ugrott meg mindennek ugyanannyira az ára, a G7 szerint az átlagok és az ő adataik alapján számolt éves infláció még nem haladta meg az 55 százalékot.

Árulkodó, hogy míg egy évvel ezelőtt a 42 termék megvásárlása 16,6-17,4 ezer forintba került a boltláncoktól függően, addig 2022 októberében a G7 fogyasztói kosara 24,7-28,7 ezer forintot kívánt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbb szeptember elején tette közzé a január-augusztusra vonatkozó fogyasztóiár-indexét. Az állami intézmény jóval több termék árváltozását vizsgálja, ám árulkodó, hogy a KSH már szeptemberben arra jutott, hogy az élelmiszerek ára átlagosan közel 31 százalékkal nőtt.

Az élelmiszerek közül szeptemberre leginkább a margarin (66,9%), a kenyér (64,3%), a sajt (61,0%), a száraztészta (57,9%), a tejtermékek (54,7%), a vaj és vajkrém (54,5%), a péksütemények (45,4%), a tojás (42,0%), a rizs (40,9%), a baromfihús és az édesipari lisztesáru (40,4%) drágult. Átlag alatti mértékben, 15,9%-kal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára. A csokoládé, kakaó 17,1, a cukor 9,3, az étolaj 5,0%-kal került többe.

Még drasztikusabb az infláció mértéke, ha nem 8 hónap átlagát vizsgáljuk, hanem az élelmiszerek árát az egy évvel ezelőtti értékekhez viszonyítjuk.

A KSH ma reggelt közzétett adatai szerint 2021 októberéhez viszonyítva az élelmiszerek ára 40%-kal emelkedett egy év alatt, ezen belül leginkább a tojás (87,9%) és a kenyér (81,4%) drágult.

A 90-es éveket idéző infláció megannyi téren van befolyással a mindennapokra.

A Mérce legutóbb a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közleményét szemlézve arról írt, hogy legalább 26 százalékkal kellene emelni a minimálbért, ha el akarjuk kerülni, hogy tovább essen a minimálbérből élők életszínvonala. Ugyanis a legalacsonyabb jövedelműek fogyasztásának a fele már a vehemens infláció előtt is az élelmiszerre és rezsire ment el.

(G7, Mérce)
Címlapkép: MTI/Soós Lajos