Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány a járvány idején már leszerepelt, ám most újabb válság fenyegeti több ezer felsőoktatásban tanuló lakhatását

,,A légkondicionáló berendezések fűtési célú használata nem megengedett, és hasonlóképpen tilos bármilyen kiegészítő fűtőberendezés (pl. olajradiátor, hősugárzó, konvektor) rácsatlakoztatása az egyetemi villamosenergia-hálózatra” – áll az ELTE kollégistáinak és dolgozóinak kiküldött körlevélben, amely részletesen szabályozza az intézményekben élő hallgatók energiafogyasztási szokásait. A kormány a felsőoktatásban tanulók helyzetét is jelentősen megnehezítette a rezsicsökkentés visszavonásával, hiszen az egyetemeknek az eddigi energiaárak 10 vagy akár tizenötszörösét kell megfizetniük az idei fűtési szezonban. Az intézmények azonban hiába spórolnak a diákjaikon, a rezsikáoszt csupán a kormány képes megoldani.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a kormány előírta, az állami intézményeket – tehát a középiskolákat és egyetemeket is – legfeljebb 18 fokra lehet felfűteni. Az iskolák és egyetemek azonban kiestek a rezsicsökkentésből, így ők is a megemelkedett piaci árak alapján voltak kénytelenek energiát vásárolni. Az intézmények ezért mindenféle spórolási praktikákat vetettek be, hogy az irreálisan magas energiaköltségeket némileg csökkenteni tudják. Az ELTE-n például eltörölték az őszi szünetet, hogy a szorgalmi időszak rövidebb legyen, valamint a vizsgaidőszakot online formában tartják, hogy a legnagyobb hidegben ne kelljen befűteni az épületeket. Az egyetemen a melegvíz-korlátozás pótlására villanybojlereket is felszereltek, valamint kijelöltek egy energiatakarékossági felelőst, aki az épületek energiatakarékos működését felügyeli.

A Telex értesülései szerint a Budapest Műszaki-és Gazdaságtudományi Egyetemen korlátozzák a közvilágítást és a fűtést, a mosdókban pedig a meleg vizet is lekapcsolják. A Pécsi Tudományegyetemen kikötötték a fűtésre alkalmas klímákat. A Debreceni Egyetem, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szintén hasonló megszorításokkal igyekszik túlélni a rezsikáoszt. Az energiaárak még a kormány támogatását élvező Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) számára is gondot okoznak. Az NKE a két kollégiuma kivételével az összes bentlakásos intézményét bezárta, online vizsgaidőszakot rendelt el, valamint kénytelen volt bezárni az uszodát, a vívótermét és még a lövészklubot is.

A kollégiumok 18 fokos fűtési maximumát korábban a HÖOK is teljesen irreálisnak találta. A jelenlegi szabályozás szerint, habár az iskolapadokban a hallgatók kénytelenek lesznek kibírni a hideget, az egyetemek végül 20 fokban maximálták a kollégiumaik téli hőmérsékletét. Ehhez viszont olyan elvárásokat társítottak a hallgatók és a kollégiumok felé, amelyek olyan gyakorlatokra is kitérnek, hogy a diákok meddig tölthetik a laptopjukat vagy a telefonjukat az épület hálózatán.

Az ELTE kollégiumi központja által a napokban kiküldött körlevél így fogalmaz: „a kollégiumokban beindult a fűtés, a fűtési időszakban törekszünk a 20 fokos hőmérséklet biztosítására a kollégiumi lakószobákban, közös tanulószobákban és vizesblokkokban”. A kollégiumi központ a levelében kiemeli, hogy a „légkondicionáló berendezések fűtési célú használata nem megengedett”, és hasonlóképpen tilos bármilyen kiegészítő fűtőberendezés (pl. olajradiátor, hősugárzó, konvektor) működtetése.

A Mérce nevük elhallgatását kérő forrásai szerint

több kollégiumban már figyelmeztették a hallgatókat, hogy a hősugárzókat, vízforralókat, mikrohullámú sütőket tilos a szobákban használni, egyes kollégiumokban a bentlakóknak egy megadott határidőig kötelező eltávolítani ezeket az eszközöket az intézményből.

Olyan esetről is beszámoltak, ahol egy kollégiumi portástól vették el a hősugárzót, aki a bejárati ajtó mellett ülve különösen ki van téve a téli hidegnek. Az irányelvek még arra is kitérnek, hogy a számítógépek és telefontöltők csatlakozóit el kell távolítani a konnektorokból, ha használaton kívül vannak, valamint a szobákat csak néhány percig szabad szellőztetni.

A Mérce kollégiumi dolgozókat és hallgatókat kérdezett meg azzal kapcsolatban, hogy ezek, a papíron irreális szabályozások mennyire tarthatók be a gyakorlatban, és hogy voltaképpen mennyit is spórolhatnak vele az egyetemek.

Egy kollégiumi dolgozó arról számolt be, hogy az intézmények a szigorú szabályozás mellett folyamatos ellenőrzéseket is ígértek, hogy minden a rezsielőírásoknak megfelelően működjön. Azonban sok intézményben nincsenek megfelelően felszerelve a közös helyiségek, így most a kollégiumnak kell gondoskodni róla, hogy lehetőleg emeletenként legyenek használható háztartási elektromos eszközök.

A megkérdezett hallgatók szerint lehetetlen ennyi előírást betartani. Tudomásuk szerint a kollégiumok törekednek a „rezsihatékony” működésre, ám ezt inkább a központi fűtés szabályozásával érik el, mintsem a hallgatók állandó ellenőrzésével. Bár a kollégiumi nevelők felhívták a figyelmet arra, hogy előfordulhatnak szobavizsgálatok, még senki nem tud semmit azzal kapcsolatban, hogyan fognak ezek zajlani.

Egy kollégiumi tisztségviselő elmondta, egyelőre minden bizonytalan a szabályozást illetően, ugyanis a gyakorlatban egyszerűen nincs rá erőforrás, hogy maradéktalanul be is tartassák az előírásokat. Az egekbe szökő rezsiköltségek igazán a téli hónapokban teszik próbára az intézményeket. Azt viszont még senki sem látja előre, hogy kell-e újabb szankciókkal számolni.

Forrásunk megjegyezte,

valószínűsíthető, hogy a rezsitámogatások igénylésében az alapítványosodott egyetemek előnyben vannak, hiszen a Fidesz-közeli alapítványi tagok nagyobb lobbierővel rendelkeznek a kormánynál. Ezek persze csak találgatások, hiszen a 9. alkotmánymódosítás átláthatatlanná tette az államhoz közeli alapítványok gazdálkodásait.

A 3 perces szobaszellőztetés, vagy a vízforralók betiltása tehát nem fogja megmenteni a kollégiumokat a rezsikáosztól, ezen csak a kormány segíthet, ám a hatalom úgy döntött, az oktatási intézményeket is kiveszi a rezsicsökkentés hatálya alól.

Az azonnali kormányzati megszorítások a hallgatók kárára, az intézmények ignorálása, ahelyett, hogy partnerként kezelnék őket, kísértetiesen emlékeztetnek a covid-járvány alatti időkre, amikor hetek alatt ürítették ki az összes kollégiumot, tekintet nélkül a hallgatók nehéz szociális helyzetére. A kormány a járványkezelésben már leszerepelt, ám most újabb válság fenyegeti több ezer felsőoktatásban tanuló fiatal lakhatását.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás