Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy kérdést elkaszált a helyi választási bizottság a ferencvárosi Fudan-referendumból

Ez a cikk több mint 1 éves.

Két kérdésből csak egyet engedett át a Baranyi Krisztina által benyújtottakból a helyi választási bizottság Fudan-ügyben – értesült a HVG. A kerületi szintű népszavazás kérdéseiből az elsőt elutasította a ferencvárosi bizottság, amiben az eredeti Déli Városkapu tervtől, vagyis a Diákvárostól való eltérést tiltották volna meg. A kérdések így hangzanak:

  • Egyetért azzal, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozat szerint kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton nyertes Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Mestertervtől (Diákváros) eltérő módon és funkcióval nem valósulhat meg fejlesztés a jelenlegi önkormányzati rendelet – 20/2010 (VI.04.) Nagyvásártelep KSZT – hatálya alá eső területen?
  • Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

A második kérdés arra irányul, hogy önkormányzati tulajdonú terület ne kerüljön se az állam, se az egyelőre még nem is létező Fudan Egyetem fenntartására létrehozott és érdemi munkát nem végző, a közpénzt viszont nyelő Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány tulajdonába vagy használatába.

A ferencvárosi polgármester korábban elmondta, szerinte az energiaválság és a megszorítások miatt most kevésbé van napirenden a Fudan-projekt, a campus megépítésének valós lehet a veszélye akkor, ha a kormány Kínához folyamodna hitellehetőségért, cserébe pedig az adott esetben az egyetem felhúzását ajánlaná.

Mint korábban írtuk, az ellenzék Fudanról szóló népszavazási kérdését azért nem hitelesítette az Alkotmánybíróság, mert érvelésük szerint nemzetközi szerződés miatt nem lehet azokról szavazni. A 2022. áprilisi  választást megelőzően az ellenzék mozgósító kampányának egyik fő témája volt az álláskeresési járadék meghosszabbításával együtt beterjesztett kérdés, és az ezekhez kapcsolódó aláírásgyűjtés. 2021 nyarán a lezárásokat követő első nagyobb budapesti tüntetés is ebben a témában volt, Jámbor András későbbi győztes ferencvárosi országgyűlési képviselőjelölt szervezésében.

A népszavazási krédéseket Karácsony Gergely főpolgármester nyújtotta be  még miniszterelnökjelölt-aspiránsként, ám a témában feltett kérdésünkre a főpolgármesteri hivatal idén augusztusban már úgy válaszolt: „Az Alkotmánybíróság döntése után mindenki számára világossá vált, hogy Magyarországon csak arról lehet népszavazást tartani, amit a Fidesz megenged. Éppen ezért a főváros vezetése, korábbi ígéretéhez híven, más formában fogja kikérni a budapestiek véleményét a Fudan beruházásról.” Hogy milyen más módon tervezik megkérdezni erről a fővárosiakat, arról azóta nem kommunikált a városháza.

A korábban az országos népszavazási aláírásgyűjtés ugyancsak résztvevő Demokratikus Koalíció augusztusban azt írta Baranyi tervéről: „Azt javasoljuk a polgármester asszonynak, hogy nézzen körbe az országban, Budapesten és a kerületében: a kormánynak arra sincs pénze, hogy befűtse az iskolákat, nemhogy Fudan Egyetemet építsen. Nem lesz Fudan Egyetem, ez az ügy csak arra jó, hogy feszültséget szítson az ellenzéken belül. Lesznek viszont megszorítások, lesz hétszeres gázár és lesz orbáni infláció. Ezekkel kellene foglalkozni. Biztosak vagyunk abban, hogy a IX. kerületben élőket is jobban érdeklik a megélhetési gondok, mint a polgármester asszony véleménye a DK-ról.”

A Fudan-projektről a kormány 2021 nyarán törvényt is hozott, amelynek értelmében a Fudan Egyetem budapesti campusához, valamint a Diákváros megépítéséhez szükséges ingatlanokat adták át a beruházásokért felelős szerveknek. Az elfogadott törvény szerint a Diákváros megépítését nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánították. Májusban az ötödik Orbán-kormány megalakulásakor a Fudan Egyetem magyarországi intézménye eddigi felelősétől, Palkovics Lászlótól átkerült Csák János felsőoktatást felügyelő miniszterhez. Az egyetem fenntartására létrehozott alapítvány élén idén szeptemberben vezetőcsere történt: Szabó Lászlót, a a kormányközeli Mediaworks kiadó korábbi első emberét nevezték ki főigazgatónak.