Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy 84 éves édesanyát és a szívbeteg fiát is kilakoltatták a X. kerületben

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az utolsó pillanatban értesült A Város Mindenkié csoport, hogy Budapest X. kerületében, Kőbányán egy önkormányzati bérlakásból csütörtökön délelőtt egy 55 éves szívbeteg férfit és a 84 éves édesanyját tervezik kilakoltatni.

A tágan értelmezett hajléktalanságban és lakhatási szegénységben élő emberek érdekében szerveződött AVM lapunknak küldött tájékoztatója szerint a család 1977 óta él ebben a lakásban, a lakbért és egyéb költségeket pedig évtizedeken keresztül rendszeresen fizették.

Ez azután szakadt meg, hogy a család egyik tagja súlyosan megbetegedett, s elvesztette a munkahelyét. A megbetegedés következtében több tízezer forintosra nőtt gyógyszerkiadások mellett a család már nem tudta rendszeresen fizetni a lakbért.

Az AVM az esetről hírt szerezve a Menhely Alapítvánnyal és a Hálózat Alapítvánnyal felvette a kapcsolatot, amelyek az adósság egyharmad részét, 850 ezer forintot készek lettek volna támogatás formájában rendezni, ha az önkormányzat leállítja a kilakoltatást, és hajlandó rendezni a család bérleti jogviszonyát.

Fontos megjegyezni – ahogyan ez a kilakoltatás során az AVM aktivistáitól elhangzott –, hogy az önkormányzat – ha ez szándékában áll – a kilakoltatást bármelyik pillanatban felfüggeszthette volna.

A kilakoltatások Budapesten annak ellenére folytatódnak, hogy a Fővárosi Közgyűlés szeptember 28-i ülésén a képviselők 25 igen szavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadták azt a javaslatot, miszerint a Fővárosi Önkormányzat a november 15-től április 30-ig tartó kilakoltatási moratóriumot megelőzően sem kezdeményezi magánszemélyek esetében a lakóingatlan kiürítését.

A közelmúltban az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó kilakoltatás során az eljáró rendőrök eltörték Tordai Bence parlamenti képviselő ujját. Akkor Belváros-Lipótváros Önkormányzata egy 67 éves, egyedülálló, krónikus beteg idős hölggyel szemben kezdeményezte a kilakoltatást.

A mai kilakoltatás

Miután a X. kerületi önkormányzat nem hagyott fel a szándékával, a rendőrség 10 óra után megkezdte a bérlakás ajtajában összefogózkodott, a karjukat egy csőben összekötöző aktivisták elhurcolását.

Az AVM 7 tagból álló élőláncának résztvevői azt ismételgették az eljáró rendőröknek, hogy:

„Ne legyetek kegyetlenek!”

A rendőrség – a helyszíni tudósításunk alapján – feleslegesen erősködött az aktivistákkal, akik azt állították, hogy a civil szervezetek és az önkormányzat közt megkezdődött az egyeztetés a család hátralékának rendezéséről: mindössze azt kérték, hogy a rendőrség fél óráig legyen türelemmel.

Erre azonban a rendőrség nem volt hajlandó.

Többszöri figyelmeztetés után, az összekapakaszkodott-összeláncolt aktivistákat elhurcolták az ajtó elől. Különösen veszélyes, személyi sérülést okozó folyamatról van szó – s már ez is indokolta volna, hogy a rendőrség sokkal türelmesebben és óvatosabban járjon el.

Az élőlánc felbontása közben a rendőrség az újságírókra sem volt tekintettel. Az egyik rendőr a Mérce munkatársát is akadályozta a munkavégzésben, amikor eltakarta a hátával a kameránkat.

A végrehajtó röviddel 11 óra után immár szabadon megközelíthette a bérlakást.

„Felesleges és kegyetlen”

Miután a rendőrség igazoltatta az AVM aktivistáit, Misetics Bálint szociálpolitikus és fővárosi köztisztviselő, aki maga is részt vett az élőláncban, a Mércének elmondta, hogy:

„az önkormányzat nem volt hajlandó időben leállítani a kilakoltatást annak ellenére, hogy a család egyházi és civil segítséggel a fennálló hátraléka felét ki tudta volna fizetni, ha az önkormányzat letesz a szándékáról”.

„Ez lett volna a gondos és emberséges eljárás az önkormányzat részéről, nem szólt érv a kilakoltatás mellett”, mondta el Misetics, aki úgy látja, hogy – bár az AVM ezután is mindent megtesz a család érdekében –, a kilakoltatás most már visszafordíthatatlan.

Misetics Bálint hangsúlyozta, hogy a családdal szemben feljárók közül ebben az esetben sem a rendőrség az „elkövető”, hanem „D. Kovács Róbert, a X. kerület polgármestere és a területért felelős alpolgármester, Mustó Géza”.

A kilakoltatást, ahogyan hasonló esetekben rendszeresen megtesszük, ezúttal is a helyszínen követtük.

Címlapkép: Kilakoltatást próbálnak megakadályozni Kőbányán az A Város Mindenkié csoport és lakhatási aktivistái. Fotó: Mérce