Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fővárosi Önkormányzat a november 15-től kezdődő kilakoltatási moratóriumot megelőzően sem kezdeményez kilakoltatást

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a képviselők 25 igen szavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadták azt a javaslatot, miszerint a Fővárosi Önkormányzat a november 15-től április 30-ig tartó kilakoltatási moratóriumot megelőzően sem kezdeményezi magánszemélyek esetében a lakóingatlan kiürítését.

A határozat arról is szól, hogy a már megkezdett végrehajtási eljárásokat felfüggesztik, a Fővárosi Önkormányzat pedig kezdeményezéssel fordul a kerületi önkormányzatok felé, hogy ugyanígy járjanak el.

A javaslat a rezsiköltségek „elképesztő mértékű” emelkedésével indokolja az eljárást. Az előterjesztésben, melyet Karácsony Gergely főpolgármester nyújtott be – az áll, hogy a rezsiköltségek emelkedése már jelenleg is számos ember lakhatását sodorja veszélybe, „ez a helyzet pedig az idő előrehaladtával minden bizonnyal romlani fog”.

Munkásszállók zárnak be, a bérbeadók nagyobb összegű kauciót várnak a bérlőktől, a hajléktalan-ellátás rendszerében meghatározó szerepet játszó civil szervezetek fennmaradása pedig veszélybe került – fogalmaz a beterjesztés, amely szerint „most minden eszközt” meg kell ragadni ahhoz, hogy az embereknek ne szűnjön meg a lakhatása a téli hónapok előtt.

Karácsony Gergely a Közgyűlés szavazása előtt elmondta, hogy

a jelenlegi válsághelyzetben morálisan igazolhatatlan az utcára tenni önkormányzati bérlakások bérlőit, még akkor is, ha élethelyzetük miatt fizetési késedelembe estek.

A főváros ezenfelül 200 millió forint fővárosi önkormányzati támogatás nyújt az elszabaduló energiaárak és az infláció miatt bajba jutó szociális feladatokat ellátó civil szervezeteknek.

A Mérce az elmúlt időszakban több kilakoltatásról és a kilakoltatások ellen küzdő szervezetek munkájáról is beszámolt.

Kedden arról számoltunk be, hogy Újpesten két kilakoltatást is sikerült meghiúsítani. Az egyik ügyben A Város Mindenkié (AVM) csoport aktivistái és a Menhely Alapítvány gyors segítségének köszönhetően sikerült rövid időn belül leállítani a kilakoltatást, amelyre azért került volna sor, mert egy ember képtelen volt rendezni a 277 ezer forintos tartozását. A másik újpesti eljárás pedig úgy rendeződött, hogy az AVM ügyfele kisebb lakásba költözött, így nem maradt fedél nélkül.

Júliusban pedig elsőként írtunk arról a kegyetlen kilakoltatásról, amely során egy édesanya és a kiskorú gyermeke hajlék nélkül maradt a Cserdiné Németh Angéla, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja vezette XV. kerületben.

Címlapkép: Bárkiből lehet hajléktalan – az AVM 10. lakásmenete, 2022. szeptember 18. Fotó: Dián Ákos / Mérce