Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az utolsó utáni pillanatban értesültek a civilek, de így is sikerült megakadályozni egy kilakoltatást Újpesten

Ez a cikk több mint 1 éves.

Két kilakoltatás is viszonylagos happy enddel zárult Újpesten. Az egyik ügyben A Város Mindenkié (AVM) aktivistái az utolsó pillanatban kerültek csak kapcsolatba az ügyféllel, akit a kerület vagyonkezelője 277 ezer forintos tartozása miatt akart utcára rakni, de a Menhely Alapítvány gyors segítségének köszönhetően sikerült rövid időn belül leállítani a kilakoltatást.

Amint azt a ma reggel 9-re tervezett kilakoltatással kapcsolatban a helyszínen lévő kollégánknak az AVM egyik aktivistája elmondta, az utolsó utáni pillanatban értesültek az ügyről. Már keresték az ügyfelet előző este, de nem tudták elérni, így reggel 8-kor találkoztak vele először, ekkor ismerték meg a rendelkezésre álló iratokat, ezekből kiderült, hogy 9-re érkezik a lakásürítést végző végrehajtó.

A Város Mindenkié csoport hosszú ideje üzemeltet egy kilakoltatás ügyeletet, aminek célja, hogy a sürgős ügyekben segítséget nyújtsanak a kilakoltatás megelőzése, megakadályozása érdekében – mondta el az aktivista. Hozzátéve, ez azért nyilván a sürgős ügyekhez képest is szélsőségesen sürgős ügy volt, hiszen az iratok megismerése után 40 percük maradt a lakáskiürítés előtt arra, hogy valamit intézzenek.

Fotó: Mérce/Juhász-B. Kincső

Igyekeztek mindenkit közvetlenül és közvetve telefonon elérni, akinek bármilyen ráhatása lehet az önkormányzatra, illetve a vagyonkezelő cégre, hogy leállítsa a kilakoltatást. Mindeközben a helyszínen megjelent a családsegítő központ három munkatársa, akiket a végrehajtó beengedett az ügyfélhez. Az aktivisták kiemelték, hogy a végrehajtó is együttműködő volt annyiban, hogy tájékoztatást kért a végrehajtást kérő újpesti vagyonkezelő cégtől arról, milyen feltételek teljesülése esetén lenne lehetőség a kilakoltatás felfüggesztésére. A vagyonkezelő jelezte, hogy ha az ügyfél tudja vállalni a fennálló tartozásának egyösszegű kifizetését, akkor leállítják a folyamatot.

 „A Menhely Alapítványnak van egy egyedi támogatási programja, ami fővárosi forrásokból működik, és aminek célja, hogy segítse a hajléktalanságból való kilépést. Másik célja pedig, hogy rászoruló, lakhatási szegénységben élő emberek ne váljanak hajléktalanná”

– mondta el az aktivista a helyzet megoldásával kapcsolatban. Hozzátette, ez ugyan egy rugalmas program, de tipikusan ennél sokkal hosszabb az átfutási ideje annak, hogy a támogatásról döntsenek. Szerencsére a Menhely Alapítvány munkatársai is kiemelkedően segítőkészek és gyorsak voltak: az alapítvány igazgatója írásban tájékoztatta az újpesti vagyonkezelő képviselőjét, hogy ha leállítják a kilakoltatást, akkor ebből a forrásból az ügyfél 277 ezer forintos tartozását rendezni tudják.

Ezt a nyilatkozatot a vagyonkezelő elfogadta, a kilakoltatás leállt.

„Ez egy nagy siker, de ami felháborító, hogy egy létminimum alatti jövedelemből élő, közfoglalkoztatott, súlyos fogyatékossággal élő, rászoruló újpesti lakost, ha nem értesülünk utolsó pillanatban az AVM-nél az ügyről, akkor gondolkodás és bármiféle szociális segítség felajánlása nélkül utcára tett volna az önkormányzat”

-mondta el a civilszervezet képviselője. Szerinte az újpesti önkormányzat kiemelkedően gondatlanul, felelőtlenül és a hajléktalanság megelőzésének biztosításával kapcsolatos törvényi kötelezettségét szélsőséges módon, visszatérően megsértve jár el, és tenné utcára a rászoruló volt bérlőit, „mintha nem lenne holnap”.

Fotó: Mérce/Juhász-B. Kincső

Külön problémás az is, hogy a családsegítő munkatársai is csak tegnap értesültek az ügyről, ha tudtak volna korábban róla, akkor akár „házon belül” is lehetett volna kezelni az ügyet. Az AVM képviselője szerint ez is jól mutatja, hogy mennyire nincs kommunikáció az önkormányzat különböző szervei között – ez esetben a kilakoltatást kérő vagyonkezelő és a családsegítő között.

Egy másik kilakoltatási ügy is sikeresen zárult ma reggel. Károly (akinek ügyéről itt írt hosszabban az AVM) aláírta az új, kisebb lakásra a bérleti szerződést és a nap folyamán már oda költözik át. Az ő ügyében azt találta furcsának az AVM, hogy ha sikerült új szerződést kötni, akkor miért tartotta fontosnak a kilakoltatás fenntartását az önkormányzat – de mivel „nem került senkiföldjére”, így ez nem annyira fontos.

„Van még két folyamatban lévő ügyünk Újpesten, reméljük, hogy ezeket is sikerül megoldani, és nem kerül sor élőláncra. De ha nem tudjuk tárgyalásos úton kezelni, akkor minden érdekvédelmi lépést bevetünk”

– mondta el az AVM képviselője lapunknak.

Az elmúlt időszakban a járvány miatt hosszabb ideig tartó kilakoltatási moratórium feloldásával egyre több munkája akad a lakhatási szervezetnek: alig egy hete a XVIII. kerületben sikerült megakadályozni egy jogtalan hajléktalanná tételt. A nyáron az ellenzéki vezetésű XV. kerületben pedig még sokkolót is bevetettek az élőláncban résztvevő aktivistájukkal szemben – itt a gyermekes család utcára tételét nem sikerült megakadályozni.

Címlapkép: Mérce/Juhász-B. Kincső