Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eltörték a rendőrök Tordai Bence ujját az idős asszony ötödik kerületi kilakoltatásán

Ez a cikk több mint 1 éves.

Frissítés (15:00)

Tordai Bence országgyűlési képviselő ujja eltört a rendőri intézkedés során

– derül ki a politikus Facebook-oldalán közétett posztból és az ellátásáról szóló orvosi papírokról készült képről:

Frissítés (14:15)

Az aktivisták elszántsága és három országgyűlési képviselő tiltakozása sem volt elegendő ahhoz, hogy Zsuzsa ne kerüljön utcára. A 67 éves nőt a Belváros-Lipótváros Önkormányzat a mai napon kilakoltatta otthonából. A rendőrök sorra távolították el az élőláncot alkotó aktivistákat a helyszínről, majd végül Zsuzsának is el kellett hagyni lakását. A Mércének nyilatkozó Ajtay András, az AVM egyik aktivistája elmondta, a szervezet jelenleg nagy erőkkel próbálja megoldani ügyfelük lakhatását, addig is Zsuzsa a Magyar Evangéliumi Testvérközösség átmeneti szállására fog kerülni.

Zsuzsa, aki végzettsége szerint pedagógus és bölcsészdoktor diplomával is rendelkezik, 8 évet lakott az önkormányzati lakásban, de romló egészségügyi állapotából kifolyólag az utóbbi időben már nem tudta elhagyni otthonát. A nő egyik szomszédja szintén nem érti miért kellett kilakoltatni az idős hölgyet. A Mércének elmondta, egy, a kilakoltatást intéző férfi azt közölte velük, hogy amennyiben Zsuzsa tartozását kifizetik, még le lehet állítani a kilakoltatást.

Karácsony Gergely reméli, hogy csak egy félreértésről van szó. Facebook-posztjában elmondta, nem gondolja, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter egyik héten még megszavazza a kilakoltatások leállítását, majd következő héten maga lakoltatja ki egy rászoruló lakosát.

Csárdi Antal, aki az élő láncban is részt vett, sajtótájékoztatót tartott az ügyben. A képviselő szerint az önkormányzat hazudott, amikor azt állította, hogy a kilakoltatott nő nem volt együttműködő, és ezen alapon nem akarták sem felfüggeszteni vagy elhalasztani a kilakoltatását.

,,A végrehajtás megkezdése előtt személyesen hívtam fel Szentgyörgyvölgyi Péter polgármestert, hogy a tulajdonos képviseletében állítsa le a végrehajtást, és vállaltuk a már említett egy összegben való rendezését a tartozásnak. Továbbá vállaltam személyesen azt, hogy hetente felkeresem a hölgyet, és megpróbálom segíteni mindenben, ami az életvitelét segítheti. Ennek ellenére a polgármester úr elzárkózott attól, hogy segítőleg, támogatólag lépjen fel az ügyben. Azt hazudta – és sajnos ezt már ki lehet jelenteni –, hogy az idős hölgy összeférhetetlen. Itt a végrehajtás alatt én több itt élő lakóval beszélgettem, és mindannyian egyértelműen állították, hogy egy csöndes, konszolidált asszonyról van szó”

-nyilatkozta Csárdi a sajtótájékoztatón.

Frissítés (11:50)

A rendőrök sorra emelik ki az aktivistákat az élőláncból akik „Ne tegyétek utcára Zsuzsát!” és „Ne legyetek kegyetlenek!” mondatokat skandálják.

A rendőrök egy kilakoltatás ellen tiltakozót hurcolnak el az élőláncból. Fotó: Mérce

A rendőrök egy kilakoltatás ellen tiltakozót hurcolnak el az élőláncból. Fotó: Mérce

Csárdi Antal országgyűlési képviselőt szintén kirángatták az előláncból.

Frissítés (11:00)

A végrehajtó átadta az aktivisták érveit a polgármesternek, ám az nem adott felfüggesztést, sem halasztást a kilakoltatás végrehajtására. A rendőrök megkezdék az intézkedést az élőláncban résztvevő tiltakozó aktivistákkal és országgyűlési képvislőkkel szemben.

Tordai Bence felhívta a rendőrök figyelmét, hogy országgyűlési képviselővel szemben készülnek erőszakot végrehajtani, mire azok Jámbor Andrással együtt elrángatták a lépcsőházból.

 

Tordai Bencét rendőrök rángatták el a kilakoltatás ellen tiltakozó élőláncból, Fotó: Mérce

Jámbor Andrást rendőrök rángatták el a kilakoltatás ellen tiltakozó élőláncból, Fotó: Mérce

Frissítés (10:28)

A végrehajtók a rendőrökkel megérkeztek a helyszínre, ahol felszólították az aktivistákat, hogy hagyják intézkedni őket. Misetics Bálint, a főpolgármester lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója és az AVM aktivistája felhívta a figyelmet a polgármester által is megszavazott kilakoltatások felfüggesztéséről szóló fővárosi határozatra, valamint arra, hogy Belváros-Lipótváros Önkormányzatának törvényben foglalt kötelessége a hajléktalanná válás megelőzése. Hozzátette, az AVM felajánlja ügyfele hátralékrendezését is, hogy az önkormányzat hozzájusson kintlevőségeihez.

Korábban írtuk…

Csütörtök délelőtt a Város Mindenkié és a Szikra Mozgalom aktivistái élőlánccal tiltakoznak a 67 éves lipótvárosi nő kilakoltatása ellen, akit az önkormányzat úgy tenne utcára, hogy a fideszes polgármester korábban megszavazta a kilakoltatások felfüggesztéséről szóló fővárosi határozatot. A Mérce tudósítói már a helyszínen vannak, az eseményeket pedig élőben is közvetítjük.


Ahogy arról a Város Mindenkié blogja korábban már beszámolt,

Belváros-Lipótváros Önkormányzata egy 67 éves, egyedülálló, krónikus beteg idős hölgyet annak ellenére akar hajléktalanná tenni, hogy a kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter a Fővárosi Közgyűlés 2022. szeptember 28-i ülésén szavazatával támogatta azt a határozati javaslatot, amelynek elfogadásával a kilakoltatási moratórium önkéntes meghosszabbítását kezdeményezte a testület.

Ily módon Belváros-Lipótváros Önkormányzata maga is vállalta, hogy azonnal intézkedik a kilakoltatási eljárások felfüggesztéséről.

Az AVM ügyfelének, Zsuzsának még 2013-ban megkötött, határozott idejű lakáshasználati szerződését a tulajdonos önkormányzat kisösszegű díjhátralék miatt 2016 novemberében felmondta, és 2018-ban bírósági úton is intézkedett a lakás kiürítéséről.

Élőlánccal próbálnak megadakályozni egy V: kerületi kilakoltatást az A Város Mindenkié (AVM) tagjai és ellenzéki országgyűlési képviselők. Fotó: Mérce


Az AVM megkereste az önkormányzatot az ügyben, és felajánlotta a fennálló lakáshasználati és fűtési díjhátralék alapítványi támogatások segítségével való kiegyenlítését, továbbá tekintettel a polgármester által nemrég elfogadott határozati javaslatra, felszólították Szentgyörgyvölgyi Pétert a kilakoltatás felfüggesztésére. Az önkormányzat keddi válaszlevelében elutasította  az AVM mindkét fél számára előnyös megoldási javaslatát. A szervezet cikkében arra is felhívta a figyelmet, hogy  Belváros-Lipótváros Önkormányzatának törvényben foglalt kötelessége a hajléktalanná válás megelőzése.

Élőlánccal próbálnak megadakályozni egy V: kerületi kilakoltatást az A Város Mindenkié (AVM) tagjai és ellenzéki országgyűlési képviselők. Fotó: Mérce

Az aktivisták most polgári engedetlenséggel tiltakoznak a kilakoltatás ellen, élőláncot formáznak Zsuzsa ajtaja előtt. A helyszínen megjelent Tordai Bence, Jámbor András és Csárdi Antal országgyűlési képviselő is.

Élőlánccal próbálnak megadakályozni egy V: kerületi kilakoltatást az A Város Mindenkié (AVM) tagjai és ellenzéki országgyűlési képviselők. Fotó: Mérce

Az üggyel kapcsolatban a Telexnek reagált az V. kerületi önkormányzat.

„Jelen lakáskiürítési eljárást nem csupán a felgyülemlett díjhátralék tette elkerülhetetlenné, hanem az is, hogy a bérlő hozzáállását mind az önkormányzattal, mind a lakóközösséggel az együttműködés teljes hiánya jellemzi, valamint a közösségi együttélés legalapvetőbb szabályainak sem tesz eleget, ezáltal megkeserítve a társasház lakóinak mindennapjait.

A bérlő lakáshasználati díja 1.814 Ft/hó, amelyből 150.454 Ft hátralékot halmozott fel, ami kb. 7 évnyi díjnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy a bérlési időtartamának 2013. júliusi kezdete óta túlnyomórészt egyáltalán nem fizette meg a lakáshasználati díjat. Emellett Belváros Önkormányzata fűtési díjhátralékra már 304.779 Ft-ot fizetett ki a társasház felé a bérlő helyett, aki idén még egyetlen havi fűtésdíjat sem teljesített, aktuális hátraléka 78.339 Ft. Mindeközben Belváros Önkormányzat 2013 augusztusától a mai napig összesen 2.723.000 Ft szociális támogatást nyújtott a bérlő számára.

A társasház közös képviselője több alkalommal élt már panasszal a bérlő közösségi együttélés legalapvetőbb kritériumainak sem megfelelő viselkedésére. 2020.07.21-én a társasház közös képviselője jelezte, hogy csatorna elzáródási probléma miatt szükséges lenne a szakemberek bejutása a lakásba. A bérlő többszöri felszólítás ellenére sem biztosította a bejutást, így a szomszédos magántulajdonú lakásban a probléma a mai napig fennáll. 2022.09.06. a közös képviselő az önkormányzati lakásból történő ázás miatt fordult ismét az önkormányzathoz, a bérlő a bejutást ezúttal is akadályozta. Majd a közös képviselő közegészségügyi eljárás megindítását kérte (képekkel bizonyítva a szükségességét), mivel a bérlő a háztartási hulladékát a padlástérben és a lakáshoz tartozó tárolóban gyűjti. Ez járványügyi problémákat és többletköltséget okoz a társasháznak.

A bérlő 2022. szeptember 22-én kelt végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmét a bíróság elutasította. ”A bíróság álláspontja szerint a kötelezettnek több éve volt arra, hogy lakhatásának körülményeit rendezze, a végrehajtási eljárásban a továbbiakban nincs lehetőség arra, hogy a felfüggesztéssel az eljárás tovább húzódjon, mert – a bíróság meglátása szerint – ha a kötelezett az elmúlt években nem tett intézkedéseket helyzetének javítására, így még további hat hónap alatt nem várható, hogy ez be fog következni.„

Az Önkormányzatnak az Oltalom Karitatív Egyesülettel ellátási szerződése van, így a bérlő ott kezdeményezheti a felvételét. Tehát, amennyiben együttműködik az Oltalommal, akkor a szállása biztosított” – írták.

 

Címlapkép: Mérce