Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négyszer sem sikerült válaszolnia a kormánynak a szociális törvényre vonatkozó felszólalásokra

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az országgyűlés október 25. keddi ülésén Jámbor András, a Szikra és a Párbeszéd, Varga Ferenc, a Jobbik, Orosz Anna, a Momentum valamint Komjáthi Imre, az MSZP képviselője is problematizálták a napirend előtti felszólalásaikban a szociális törvény módosítását, ami jelentősen csökkentené az állam felelősségét a szociális ellátások terén.

Noha a képviselők kíváncsiak lettek volna arra, miért tartja a kormány jó ötletnek, hogy épp a begyűrűző különösen súlyosnak tűnő megélhetési válság idején hagyná magára a társadalom szükséget szenvedő csoportjait, négy alkalommal sem sikerült választ kapni a kormánytagoktól.

Dömötör Csaba és Rétvári Bence államtitkárok ugyanis válaszaikban beszéltek a nemzetközi gazdasági helyzetről, az energiaárakról, az uniós szankciókról, a nemzetközi inflációs környezetről, és minden egyébről, csak arról nem, amiről kérdezték őket.

A napirend előtti felszólalások közvetítése az alább nézhető vissza:

Jámbor többek között a megszorítások és a lakhatási problémák mellett lett volna kíváncsi arra, mi indokolhatja hogy a kormány épp most szorítaná háttérbe az államot a szociális ellátások terén, amire Dömötör államtitkár többek között az

  • adókedvezmények,
  • 13. havi nyugdíj,
  • nyugdíjprémium,
  • fiatalok adókedvezménye,
  • benzinárstop,
  • kamatstop,
  • valamint rezsitámogatás

kormányzati intézkedések felemlegetésével válaszolt.

De a szociális törvényről nem beszélt.

Varga arról beszélt, hogy a törvény tervezett, új szellemisége és tartalma szerint

„az egyén oldja meg a problémáját úgy ahogy akarja”,

mert az állam csak a legvégső esetben, és akkor is csak kicsit segít. Kifejtette többek között, hogy véleménye szerint nemcsak felelőtlen, de hozzá nem értő is a szabályozás, ahogy említette a szociális szakma kritikáit is – és hogy emberek életét veszélyeztethetik az intézkedések. Hovatovább, nemhogy nem szolidárisak, de keresztényinek is nehezen nevezhetők.

Rétvári államtitkár ezzel szemben „elhibázott szankciókról”, munkahelyteremtés fontosságáról, rekordmagas foglalkoztatottságról, gazdasági növekedésről és egyéb kormányzati lózungokról beszélt perceken át. Felolvasta továbbá, hogy egyes európai fővárosokban mekkorák a rezsiköltségek. Azt nem tette hozzá, hogyan viszonyul egymáshoz az ezen országokban élők jövedelmei.

Rétvári kifejtette, hogy a szociális kiadások nominálisan nagyjából háromszorosukra növekedtek az elmúlt években, de arról nem beszélt, hogy nem csökkent a lakhatási, és úgy általában a szegénységben élők száma, és arról sem, hogy hogyan oszlanak meg a „szociális” kiadások a társadalom egyes rászoruló, illetve rá nem szoruló csoportjai között.

És egy szót sem szólt a szociális törvényről.

Orosz mások mellett a pedagógusok helyzetéről és az árdrágulásról, megélhetési válságról, de az önkormányzatok megnövekedett költségeiről is beszélt a szociális törvény „reformja” mellett.

„Önök a legnagyobb szükség idején hagyták cserben  a magyar embereket”

– foglalta össze meglátásait a Momentum politikusa.

Ismét Dömötör következett a válasszal, aki a korábbiakhoz hasonlóan beszélt a nemzetközi gazdasági helyzetről, energetikai szankciókról miegymásról, és kifejtette, hogy véleménye szerint Magyarország jobban teljesít mint számos nyugati ország. Beszélt a kormány intézkedéseiről is, amit feljebb már részleteztünk, ezért nem ismétlünk.

De a szociális törvényre nem kívánt kitérni.

Komjáthi képviselő Lázár János elhíresült, „akinek nincs semmije annyit is ér” megszólalását idézte, majd a korábbi felszólalókhoz hasonlóan kritizálta a „mindenki maga szerencséje kovácsa” elvet.

„A Fidesz kormány hónapról hónapra lépdel előre az embertelenség útján”

– fejtette ki a baloldali politikus, aki hangsúlyozta a társadalmi szolidaritás fontosságát. Kifejtette: hiába éneklik a kormánypártiak az Ismerős Arcok slágerét, miszerint „egy vérből valók vagyunk”, a kormány nem gyakorolja a szolidaritást, hovatovább a Fidesz épp ezt akarja kiirtani.

„Addig nem beszélhetünk egységes nemzetről, míg egyetlen gyermek sorsa is azon dől el, milyen családba születik”

– hívta fel Komjáthi a figyelmet a társadalmi egyenlőtlenségek bebetonozódására. Beszélt továbbá a kirívóan alacsony szociális támogatásokról, az élelmiszerárakról, a rezsiköltségek emelkedéséről, a gyermekszegénységről, a rokkantnyugdíjak elvételéről, és számos más, a társadalom szegényebb rétegeit érintő hátrányos intézkedésről az elmúlt tucatnyi évből.

Komjáthi elutasította az egyes társadalmi csoportok közötti feszültségkeltést, és kiállt a szociális biztonság fontosságát.

Rétvári válaszul Ferge Zsuzsa szociológus gyurcsányi szociális intézkedések elégtelenségét taglaló megszólalásait, valamint Gyurcsány Ferencet magát idézte, és a 2006-2010 közötti neoliberális kormányzást kritizálta.

Tehát 12 év kormányzás után ahelyett hogy válaszolt volna a felmerülő kritikákra és akár egyetlen alkalommal említette volna a szociális törvény átalakítását, inkább folytatólagosan gyurcsányozott és az MSZP támogatottságán élcelődött.

Majd a szociális intézkedésekkel kapcsolatban a híresen antiszociális, neoliberális kormánypolitikát képviselt Ronald Reagan egykori amerikai elnökre hivatkozott, ismét elővéve a kormányzati mantrát a munkahelyteremtés fontosságáról.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor