Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vádat emeltek Völnerék ellen, miközben a fideszes többség blokkolja a kilakoltatások felfüggesztését

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl György, a még mindig fideszes képviselő Völner Pál és 20 társuk ellen.

Az ügyészségi indítvány kéri a bíróságtól, hogy ítélje Schadl Györgyöt 10 év, míg Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

A vádirat szerint Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként „korrupciós kapcsolatot” alakított ki Völner Pállal, így előbbi 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot adott a Völnernek, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta .

Mint arról a Mérce is beszámolt, Polt Péter legfőbb ügyész december elején kezdeményezte Völner mentelmi jogának felfüggesztését, hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják a fideszes képviselőt, korábbi államtitkárt. A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint megalapozott gyanú merült fel, hogy dr. Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

A politikus a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

Völner nem sokkal az ügyészségi közlemény megjelenése után lemondott az államtitkári posztjáról, helyére az Igazságügyi Minisztérium Répássy Róbertet nevezte ki.

Jámbor András független parlamenti képviselő nem egészen egy hete kezdeményezte , hogy állítsák le a kilakoltatásokat a végrehajtói kar körüli korrupciós ügyek teljes kivizsgálásának befejezésééig.  Ahogy a Párbeszéd frakciója közleményében fogalmazott,

„mindaddig nem kerülhetne sor kilakoltatásokra Magyarországon, amíg a bírósági végrehajtásokkal kapcsolatos bűncselekményeket és szabálytalanságokat maradéktalanul ki nem vizsgálták, és amíg a nyilvánosság nem lát tisztán a végrehajtók körüli, az államigazgatás legmagasabb szintjét elérő szervezett bűnözés minden részletében. Ennek a vizsgálatnak része kell, hogy legyen nemcsak a végrehajtói státuszok megszerzésére irányuló korrupció feltárása, hanem ezen korrupt végrehajtók sokéves tevékenységének átfogó kivizsgálása is.”

A Párbeszéd hasonló tartalmú javaslatának tárgysorozatba vételét szeptemberben a fideszes többségű parlamenti Igazságügyi Bizottság egyszer már elutasította.

(Telex; MTI OS)

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi