Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezúttal borsodi pedagógusokon spórolt a kormány

Ez a cikk több mint 1 éves.

Csúszik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal a tavaszi érettségit lebonyolító pedagógusok tiszteletdíjának kifizetésével – adta hírül a hvg.hu. Noha a lap megkeresésére röviden válaszoló kormányhivatal cáfolta az információt („Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az érettségi tiszteletdíjak kifizetése folyamatos, a kormányhivatal minden fizetési kötelezettségének eleget tesz”) – az ördög, mint sejthető, most is a részletekben rejlik.

Az érettségit megszervező bizottsági tagokat és elnököket ugyanis nem egyféle munkaszerződéssel foglalkoztatják. Noha a kollektív munkaszerződések sem hozzák el automatikusan a dolgozói mennyországot, egyáltalán nem meglepő, hogy esetünkben kizárólag a vállalkozói szerződéssel megbízott több száz oktató húzta a rövidebbet. A hvg.hu információi szerint ezek a szerződést eleve kilencven nap határidőre köttettek – ez járt le október elején, de a tanárok még mindig nem jutottak a pénzükhöz.

Az egyik, a kormányhivatalnál telefonon érdeklődő pedagógus kérdésére a pénzügyi főosztályvezető egy olyan szeptember végi kormányhatározattal válaszolt, amelynek értelmében a kormány alá tartozó szervek október 31-ig csak bérköltséget és személyi juttatásokat, önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, közoktatási terheit; valamint nemzetközi szerződésekhez vagy más jogszabályokhoz kötött kiadásokat és a 2014-2020-as uniós programok esedékes költségeit fizethetik ki.

A szeptember 29-ei kormányinfón Gulyás miniszter egyértelműen tagadta, hogy kifizetési stopot rendeltek volna el, a valóság ugyanakkor mást sugall. Ráadásul  a kormányhatározat alkalmazása is teret hagyott az eseti értelmezéseknek. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például a tavasszal érettségiztető pedagógusokat gond nélkül kifizette a hivatal, míg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek esetében a kormányhivatal illetékes munkatársa szerint a pedagógusok kifizetése „attól függ, ki hogyan értelmezi” a kormány rendeletét. A pénzügyi szigor az egészségügyi intézményeknél is érezteti hatását, de itt sem biztosak a rendelet alkalmazásában. Az egyértelműnek tűnik, hogy az orvosok konferenciáira nem jut majd pénz, de az, hogy a betegellátásban mire költenek, az további engedélyeztetésre és indoklásra szorul majd egy online felületen.

Noha ebben az esetben a pórul járt borsodi pedagógusok nem voltak direkt céltáblái a kormányzati intézkedéseknek, az kijelenthető, hogy a tarvágásszerű spórlás politikája – mint az a hírhedt 18 fokos rendelet kapcsán is kiderült – nincsen tekintettel a különböző helyi közösségek vagy szakmai csoportok sajátos körülményeire, és ez a tekintettel nem levés jó pár esetben hatalmi arroganciával párosul. Avagy így jár az, aki ma érettségiztetést vállal némi pluszpénz reményében.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán