Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszava: A kórházaknak is újra kell tervezniük a 2023-as költségvetéseiket

Ez a cikk több mint 1 éves.

A kórházak gazdasági vezetőinek csütörtök kora délután eligazítást tartottak arról, hogy péntek délig tervezzék újra a 2023-as költségvetésüket – írja saját értesüléseire hivatkozva Népszava. 

A lap hozzáteszi, hogy ennek részben oka, hogy eredményesen lezárult a gázközbeszerzés és így a 2021-es év végi árakat 4,2 szorzóval kell átírni.

Ugyankkor arról is beszámol a Népszava, hogy október 31-ig a béreken felül csak a „betegellátással összefüggő”, tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki a kórházak. Ez az intézkedés igen hasonlatos azzal a tegnapelőtt megjelent határozathoz, amely az állami intézményeknél kifizetési stopot írt elő. A kormány alá tartozó szervek a határozat szerint csak „a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges” beszerzéseket kezdeményezhetnek, ez alól kivételt képeznek:

  • önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása;
  • bérek és más személyi juttatások;
  • nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;
  • a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

A Népszavában pntek megjelent hír azért érdekes, mert a határozat elvileg nem vonatkozik a közoktatási, egészségügyi, gyermekjóléti intézményekre, akár állami, akár önkormányzati vagy más fenntartásban vannak.

A lap információi szerint az állami intézményeknél életbe léptett pénzügyi szigor az egészségügyi intézményeknél azt jelentheti, majd, hogy ha esedékessé válik például egy gyógyszerszállítmány kifizetése, akkor az utalás előtt egy online felületen azt engedélyeztetni kell. Az intézményeknek meg is kell indokolniuk, valóban a betegellátással kapcsolatos a számla. Ha egy adott típusú utalásra egy kórház bead egy kérelmet és azt jóváhagyják, akkor arra már a többi kórháznak nem kell külön engedély. a Népszava úgy tudja, a csütörtök délutáni vezetői értekezleten azt is hangsúlyozták, ez a korlátozás nem azt jelenti, hogy nem lehet új rendeléseket indítani, az csak az október végéig esedékes kifizetésekről szól.

Az engedélyezett kifizetéseket pedig a kincstári rendszeren keresztül ellenőrzik is.

Arra, hogy egy kórházban mi minősülhet nem betegellátással kapcsolatos kötelezettségnek, a lapunkat tájékoztató érintettek, nemigen tudtak felelni. Volt aki úgy vélte: ilyen lehet például, amikor az orvosok kongresszusra mennek

A kórházi vezetőkkel közölték azt is, hogy le kell állítaniuk valamennyi informatikai beszerzéseiket. Úgy tájékoztatták őket, hogy ha bármi okból ez mégis elkerülhetetlen, akkor az csak úgy lehetséges, ha arra előzetesen engedélyt kérnek a Miniszterelnökségtől.

A Telex értesülései szerint a kifizetési stop a választások után elrendelt, ám sikertelen zárolásokkal lehet összefüggésben, pontosabban, hogy azokat a tárcák elszabotálták. A lap szerint a kifizetési stopot épp azért rendelték el, hogy ezeket a zárolásokat áttekintsék. Ettől függetlenül nincs jó állapotban az államháztartás: Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy az Orbán-kormány nem tudja tartani a GDP 4,9 százalékára belőtt hiánycélt, az extra (750 milliárdos) gázvásárlásokhoz nyújtott kormánygaranciák miatt a hiány 6,1 százalék lesz. A következő hetekben folynak be a kincstárba májusban bevezetett extraprofitadók, ugyanakkor az őszi energiaszámlák a költségvetési szervek kiadásait jelentősen növelni fogják, ezért ebből a szempontból indokolt lehet az átmeneti kifizetési stop és a zárolások áttekintése.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila