Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismerd meg a legendás contisok történetét – Filmvetítés szombaton!

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Eddig a Continental bárányai voltunk. Mostantól oroszlánok leszünk!”

– Xavier Mathieu, a claroix-i Continental-üzem dolgozója

Egy különleges találkozásra, filmvetítéssel egybekötött beszélgetésre invitálunk Téged a Mérce és a Szikra Mozgalom közös szervezésében!

Roland Szpirko, a clairoix-i Contisok tanácsadója és Xavier Mathieu, szakszervezeti titkár

Az elmúlt 10 év egyik legizgalmasabb dolgozói küzdelméről szól „A contisok” című francia dokumentumfilm, amely annak az 1120 francia Continental dolgozónak a történetét meséli el, akik 2009-ben a clairoix-i üzem bezárásának hírére minden számukra megragadható eszközzel szembeszálltak a hatalmas multival, és végül sikerült kiharcolniuk egy elfogadható kompenzációs csomagot.

A fimet a 2021-es makói Continental-üzemben zajló sikeres sztrájk néhány szervezőjével együtt nézzük majd meg. A vetítést követő beszélgetésen a makói sztrájk szervezőit és Roland Szpirkot, a claroix-i munkástanács egyik szervezőjét, és a film rendezőjét, Jérôme Palteau-t arról fogjuk kérdezni, mi lehet a közös a harcaikban, céljaikban és eszközeikben?

A film címe: „A contisok” (La saga des Conti)

Időpont: Október 8., 14:00

Helyszín: Francia Intézet (Budapest, Fő u. 17, 1011)

A 90 perces beszélgetés franciául és magyarul zajlik majd, magyar és francia nyelvű tolmácsolást biztosítunk.

Az esemény INGYENES, de regisztrációköteles. A résztvevőket arra kérjük, lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá a szervezés költségeihez.

Roland Szpirko a Mércének mesélt arról, miért fogadta el meghívásunkat.

„[e]l kellett jönnünk, hogy találkozzunk a [makói] dolgozókkal és a szakszervezeti tagsággal, akik ha csak egy kicsit is, de magukra ismertek a clairoix-i munkások harcában. Nemcsak azért, mert ugyanarról a cégről van szó, amely ugyanazt a politikát folytatja szerte a világon, hanem mert olyan problémák merültek fel a küzdelmük során, amelyekkel minden munkásnak szembe kell néznie, aki a végére akar jutni választott harcának. És létfontosságú, hogy mindezt testvérekként megvitathassuk, kölcsönösen egymást gazdagítva.„

Hajdu Roland, a Makói Gumiipari Szakszervezet titkára pedig arról beszélt nekünk, mit gondolt, miután először látta a filmet.

„Magunkra ismertünk abban is, amikor egy-egy történésre reagáltak, és csoportosan igyekeztek megoldást találni, az az érezhető feszültség, felfokozott állapot abszolút igaz volt ránk is.”

Szinte sosem fordul elő, hogy egy multinacionális óriás egymással versenyeztetett dolgozói betekinthetnek egymás sorsába! Tartsatok velünk ezen a ritka alkalmon szombat délután!

A makói Continental-üzem dolgozóinak küzdelmét a Mércén 2021 eleje óta követjük.

  • A Makói Gumiipari Szakszervezet (GMSZ) februárban lépett sikeresnek bizonyuló sztrájkba, amiről a Lehoczki Noémi írt két részes riportot.
  • A claroix-i Continental-lázadásról szóló filmet a Szikra mozgalom áprilisban egy szegedi moziban vetítette először. A vetítésről és a GMSZ tisztségviselőivel folytatott beszélgetésról Tóth Csaba Tibor írt riportot.
  • A makói szakszervezet vezetőjével és a claroix-i dolgozók küzdelmét győzelemre vivő munkástanács veterán harcosával készített interjúnkat itt olvashatjátok.
Címlapkép: Mérce