Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A földön mindenkinek lenne elég élelmiszer, csak ehhez másképp kéne gazdálkodnunk – Podcast

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Mérce beszélgetéssorozatának, a Korunk Válságainak második részében Bruder Márton ökológiai gazdálkodóval és agrármérnökkel jártuk körbe az élelmiszerválság gyökereit, a jelenlegi krízis alakulását és kilátásait. Olyan égető kérdésekre kerestünk válaszokat, mint hogy van-e elég élelmiszer mindenkinek, fenntartható-e a nagyipari gazdálkodás (és miért nem?), és hogyan élhetjük túl éhezés nélkül a klímaváltozást?

Az adás elérhető Lahmacun rádió archívumában, a Spotifyon, a Google Podcasten és az Anchoron.

Az orosz-ukrán háború februári kiszélesítése után, az energiaválság mellett  az élelmiszerellátás merült fel globális mértékű problémaként: Oroszország és Ukrajna búzaexportja együttesen majdnem a világexport egyharmadát teszik ki. A jóslatoknak megfelelően az élelmiszerárak valóban hirtelen emelkedésnek indultak, különösen a legalapvetőbbekért kell sokat fizetni, így már nem ritkaság az 1000 forint feletti kenyérár sem.

Bruder Márton szerint ennek ellenére a földön lenne bőségesen elég termény mindenki ellátására, a problémákat inkább az ellátási láncok megnyúlása és megszakadása, valamint a termények nem megfelelő felhasználása okozza. Ezzel együtt úgy látja, hogy a jelenlegi monokultúrás gazdálkodás (vagyis az, amikor egy-egy hatalmas területen csak egyetlen fajta növényt termesztenek) fokozódó veszélyeket rejt magában. Könnyen belátható például, hogy ha csak egyetlen fajtát termelünk, akkor annak megbetegedése végzetes következményekkel jár. De a föld igényeit figyelmen kívül hagyó, és azt a végletekig kizsákmányoló módszer számos egyéb veszélyt is rejt. 

A természetközeli állattartással és más gazdák számára már „használhatatlannak” ítélt földek megmentésével foglalkozó szakértő úgy látja, a hosszú távú, biztos és minőségi(!) élelmiszerellátás kulcsát ennek a logikának az újragondolása, a kisgazdálkodásokra támaszkodás és a helyi fajták művelése jelentheti.

Bruder Mártonnal az elképesztően magas zöldségáraktól, a földkoncentráción és múlt század eleji „zöld forradalmon” át jutottunk el addig, hogy milyen drámai mértékben csökken a mindennap fogyasztott élelmiszerek tápérték tartalma, és milyen megoldások mutatkoznak a klímaváltozás árnyékában?

  • Mi hajtja fel az élelmiszerárakat, és hova tűnik az a rengeteg megtermelt gabona, amivel az egész földet bőségesen meg lehetne etetni?
  • Miért nem csak finomabb, de tápanyag szempontjából is értékesebb az otthon megtermelt paradicsom a szupermarketben vásárolthoz képest?
  • Mi volt a „zöld forradalom”, milyen hatással van mindennapjainkra, és milyen jelentősége van az ipari mezőgazdaságban a vietnámi háborúnak?
  • Rosszak-e a GMO-k, és hogyan tartják fogva az azokat előállító vetőmagot gyártó cégek a kistermelőket?
  • Mekkora az esélye egyáltalán felkerülni a multik polcaira egy kisgazdálkodónak, a jelenlegi óriásbirtokosokkal szemben?
  • Mit jelent az olcsó kalória forradalma, és miként menekülőút ez a tőkés rendszer számára? Milyen utat vázol a szép, de elégtelen tápértékű élelmiszerek és a kizsákmányolt termőföldek disztópiájából az agroökológia?

A Korunk Válságaiban a közbeszédet és a mindennapjainkat leginkább meghatározó kríziseket segítenek a napi híreken túl, térben és időben is szélesebb összefüggések szintjén megérteni a témákat kritikai szempontból megközelítő szakértők:

Energia, Élelmiszer, Munkaerő, Hegemónia, Pénzügy

Ezt az öt témakört járjuk körbe a Lahmacun rádión futó és a Fordulat folyóirat közreműködésével létrejött beszélgetésekben, amik a Lahmacun rádión hétfőnként 14:00 órakor kerülnek műsorra. 

Az adások Lahmacun archívumában, és a Mérce Spotify, a Google Podcast és Anchor csatornáin visszahallgathatóak. Iratkozzatok fel!

Kiemelt kép: Grafika: Fazekas Lázár Benjámin