Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Korlátozzák az internetet Iránban a hatóságok által meggyilkolt Mahsa Aminiért tüntetők megfékezésére

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, múlt hét vége óta folyamatosak a tüntetések Iránban Masa Amini megölése miatt. A 22 éves nőt azért bántalmazta brutálisan az országban működő erkölcsrendészet egy alakulata, mert nem viselt megfelelő fejtakarást, amit az országban élő nőknek hét éves koruk után kötelező hordaniuk.

A tüntetések és a különböző polgári engedetlenségi megmozdulások azóta is nőttön-nőnek, rengeteg nő vágja rövidre a haját demonstratívan, illetve a fejkendők elégetése is gyakori tiltakozási forma. Az utcai megmozdulások a fővárosban, Teheránban, és az északi Kurdisztán régióban különösen erősek.

Szerda este tudta meg a Reuters hírügynökség, hogy az iráni hatóságok korlátozták az ország gyakorlatilag utolsó közösségi média platformját, az Instagramot is, miután rengetegen használták a felületet a különböző megmozdulások szervezésére és tiltakozó magánakciók közvetítésére.

A londoni székhelyű NetBlocks adatai szerint a nyugat-iráni Kurdisztán tartomány egyes részein hétfő óta szinte teljesen megszakadt az internetszolgáltatás, míg a fővárosban, Teheránban és az ország más részein is fennakadások voltak péntek óta, amikor a tüntetések először kitörtek.

Az iráni hatóságok közölték, hogy kedden három ember, köztük az iráni hatóságok egyik tagja meghalt az országot sújtó zavargások során. A Hengaw kurd jogvédő csoport jelentése szerint eddig hét tüntetőt öltek meg a hatóságok, hármat közülük kedden, az ország északnyugati részén lévő kurd területeken vagy azok közelében, ahol a zavargások különösen hevesek és halálosak voltak.

Amini egy héttel ezelőtt, szeptember 13-án indult az kurdisztáni Szakkezből Teheránba, hogy családjával rokonokat látogasson meg. Azonban a fővárosban ellenőrizte őket a hírhedt és retteget erkölcsrendészet, akiknek emberei botokkal felszerelkezve vizsgálják meg, hogy az állampolgárok eleget tesznek-e a vallási előírásoknak.

Ők Amini fejkendőjét nem találták megfelelőnek, ezért egy furgonba tuszkolták, és brutálisan megverték.

A családtagok szerint Amini ekkor még magánál volt. Pár órával később, a kórházba szállítása után azonban már nem tudod reagálni környezetére, beállt nála az agyhalál állapota. Három napig küzdöttek az életéért, mindhiába, szeptember 16-án elhunyt.

A hír hallatán már aznap spontán tüntetések alakultak ki a fővárosban és több nagyvárosban, amik egyrészt a nőkkel szembeni szigorú előírások ellen indultak, és aminek hatására több nő is levágta a haját, elégette fejkendőjét. Másrészt pedig az iráni rezsim ellen is fordultak, több demonstráción hallani lehetett a „halál a diktátorra” skandálást. A rendőrség akkor Teheránban a békésen tüntetők közé is lövetett.

(Reuters)
Címlapkép: Twitter