Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tömegbe lőtt a rendőrség a fejkendőjéért megölt lány miatti demonstráción Iránban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Vasárnap óta folyamatosak a tüntetések Iránban Masa Amini megölése miatt. A 22 éves nőt azért bántalmazta brutálisan az országban működő erkölcsrendészet egy alakulata, mert nem viselt megfelelő fejtakarást, amit az országban élő nőknek hét éves koruk után kötelező hordaniuk.

Amini egy héttel ezelőtt, szeptember 13-án indult az kurdisztáni Szakkezből Teheránba, hogy családjával rokonokat látogasson meg. Azonban a fővárosban ellenőrizte őket a hírhedt és retteget erkölcsrendészet, akiknek emberei botokkal felszerelkezve vizsgálják meg, hogy az állampolgárok eleget tesznek-e a vallási előírásoknak.

Ők Amini fejkendőjét nem találták megfelelőnek, ezért egy furgonba tuszkolták, és brutálisan megverték.

A családtagok szerint Amini ekkor még magánál volt. Pár órával később, a kórházba szállítása után azonban már nem tudod reagálni környezetére, beállt nála az agyhalál állapota. Három napig küzdöttek az életéért, mindhiába, szeptember 16-án elhunyt.

 

A hír hallatán már aznap spontán tüntetések alakultak ki a fővárosban és több nagyvárosban, amik egyrészt a nőkkel szembeni szigorú előírások ellen indultak, és aminek hatására több nő is levágta a haját, elégette fejkendőjét. Másrészt pedig az iráni rezsim ellen is fordultak, több demonstráción hallani lehetett a „halál a diktátorra” skandálást.

A rendőrség Teheránban a békésen tüntetők közé is lövetett.

Mahsa Aminiról készült kép, ami a tüntetések és a fejkendő-elnyomás elleni harc egyik szimbólumává vált:

Amini vasárnapi temetése után Szakkezben újabb tüntetés tört ki, ahol a helyszínen lévő nők levették hidzsábjaikat, ezzel tiltakozva annak kötelező viselése ellen, és emlékezve a rezsim Aminihez hasonló áldozataira.

Ebrahim Raiszi iráni elnök felkérte a belügyminisztériumot, hogy indítsanak nyomozást, és vizsgálják ki Amini halálának ügyét. A vizsgálat eredményét a rendőrség az MTI tudósítása alapján szűkszavúan azzal zárta:

„A teheráni rendőrfőkapitány szerencsétlen incidensnek nevezte az Aminivel történteket, és kihangsúlyozta, nem szeretné, ha hasonló eset újra előfordulna.”

(EuroNews, BBC, MTI)

Címlapkép: Twitter