Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

15 ezer ápoló sztrájkolt az eddigi legnagyobb hasonló megmozdulásban Minnesotában

Ez a cikk több mint 1 éves.

15 ezer magánegészségügyben dolgozó ápoló adta fel a munkát és vonult utcára hétfőn az Egyesült Államokbeli Minnesotában, hogy tiltakozzanak a koronavírus-járvány után súlyossá váló létszámhiány és túlóráztatások miatt. A Washington Post beszámolója szerint országszerte feszült a helyzet a dolgozók és az egészségügyi vezetők között. A lap arról is ír, hogy több helyütt főnővérek nélkül látják el a műszakjaikat és kezdő ápolókra bíznak tipikusan tapasztaltabb kollégák által végzendő feladatokat.

16 kórházból jelezték, hogy csatlakoznak a hétfőtől, a tervek szerint szerda estével záruló megmozdulásokhoz.

A WP által megkérdezett Minnesotai Ápoló Szövetség alelnöke, Chris Rubesch arról számolt be, hogy a kevés szakember miatt, gyakran válasz nélkül „villognak a jelzőlámpák”. Betegek, akiknek másodperceket, vagy maximum pár percet kéne várniuk ellátásra, mert mondjuk kicsúszott az oxigén ellátó cső az orrukból, vagy összepiszkították magukat, esetleg mosdóba kell menniük, gyakran 10 percig is ellátatlanul maradnak.

Paul Omodt a Twin Cities (így hívják Minneapolist és Saint-Pault együttesen, az állam fővárosát – a szerk.) Kórházi Szövetség szóvivője szerint az ápolói szakszervezetek semmilyen lépést sem tettek a sztrájk elkerülése érdekében. Omodt sérelmezte azt, hogy a szakdolgozói tömörülések nem voltak hajlandóak békéltető testület előtt találkozni velük – így a sztrájk miatt szerinte a dolgozókat terheli minden felelősség.

Ezzel szemben az ápolói szakszervezet szerint a kórházi vezetők voltak azok, akik szerintük minden megoldási lehetőséget visszautasítottak, ami a létszámhiány és a biztonság kérdését rendezte volna a munkaszerződésekben.

Az ápolók a beosztási rendekbe való beleszólás mellett a létszámok ellenőrzési lehetőségét szeretnék elérni. Emellett azok védelmét is kérték, akik jelentik a létszámhiányos helyzeteket, hogy ne kelljen félteniük az egyébként is túlterhelt ápolóknak az állásukat, ha úgy látják, gond van.

 

A kórházak a sztrájkok idejére utazó-ápolókkal tartották fent a szolgáltatásokhoz szükséges ápoló létszámot.

Az ellátásban nem történt fennakadás, a Kórházi Szövetség beszámolója szerint egyetlen ember egészsége sem szenvedett kárt a dolgozók jogérvényesítési megmozdulása miatt. Az ellátás szerda este fél hétkor (magyar idő szerint hajnali fél kettőkor) állt vissza a normálishoz.

Az Egyesült Államokban a koronavírus járvány után tömegesen hagyták el a szakemberek az ápolói pályát, ami a vírus terjedésének csillapodásával sem állt vissza az eredetihez közeli állapotba: a 2020 februári adatokhoz képest 37 ezer ápolóval van kevesebb országszerte.

Amint arról beszámoltunk, az Egyesült Államokban a majomhimlő terjedése miatt kihirdetett veszélyhelyzet is súlyosbította az egészségügyi szakemberek helyzetét:

Az elszabadult álhírek és félinformációk oda vezettek, hogy számos ápolót, közszereplést vállaló kutatót támadások értek a népszerűtlen maszkviselési szabályok és az oltási politikák miatt.

Országszerte zaklatták vagy megfenyegették a közegészségügyi szakembereket, aminek következtében számosan elhagyták a pályát. Ha nem a fenyegetés miatt, akkor azért, mert kiégtek vagy elfáradtak.

(MPRNews, CNN, WashingtonPost)