Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Egyesült Államokban szélsebesen terjed a majomhimlő, s ebben úgy a koronavírusnak, mint az ápolók kizsákmányolásának szerepe van

Ez a cikk több mint 1 éves.

A „lassú és bürokratikus” válaszlépések, az egészségügyi személyzet végső kizsigereltsége és a koronavírus-járvány: mindezek egyként járultak ahhoz, hogy az Egyesült Államokban szélsebesen terjed a majomhimlő vírus – írja a Guardian.

Szombaton a New York-i hatóságok közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek a vírus terjedése miatt, miután egyetlen nap alatt több mint 1300 új fertőzést regisztráltak a városban. Ugyanaznap San Francisco polgármestere szükségállapotot vezetett be a növekvő számú megbetegedések miatt, augusztus 1-jén pedig Kalifornia állam járt el ugyanígy. Miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a majomhimlőt, könnyen megtörténhet, hogy a vészhelyzetet az Egyesült Államok egészére kiterjesztik.

A Guardiannek nyilatkozó szakértők szerint a járvány közegészségügyi válsághelyzetté nőtte ki magát Amerikában. Ugyanakkor a szervezett válaszlépések késnek és hiányosak. Bár a Biden-kormányzat elrendelte mintegy 1,1 millió vakcina felszabadítását és a vizsgálati kapacitás növelését, ez kevésnek bizonyulhat.

Több kutató arra hívta fel a figyelmet, hogy a késve meghozott döntések legfőbb oka, hogy a koronavírus-járvány során a közegészségügyi tisztviselők megbecsültsége csorbát szenvedett. Az elszabadult álhírek és félinformációk oda vezettek, hogy számos ápolót, közszereplést vállaló kutatót támadások értek a népszerűtlen maszkviselési szabályok és az oltási politikák miatt.

Országszerte zaklatták vagy megfenyegették a közegészségügyi szakembereket, aminek következtében számosan elhagyták a pályát. Ha nem a fenyegetés miatt, akkor azért, mert kiégtek vagy elfáradtak.

A helyzeten az sem segített, hogy a koronavírus-járvány minden erőforrást lekötött. Korábban a fertőző betegségek, például a tuberkulózis nyomon követése bevett gyakorlat volt, ma azonban az oltásokkal foglalkozó klinikák és kutatóintézetek pusztán a Covid-19-re fókuszálnak.

Ennek a hatása drámai: a gyermekek egészségét szolgáló vakcinák iránti igény lecsökkent, a droghasználatot megfékezni szándékozó programok hiányában  a túladagolás okozta halálesetek száma robbanásszerűen megnőtt, s az Egyesült Államokban rekordmagas a szexuális úton terjedő fertőzések aránya.

A ellátórendszerben dolgozók fáradtak, túlhajszoltak, mentális problémákkal küzdenek és alulfizetettek. „Ugyanazok a problémák, amelyek a világjárvány idején is kínoztak minket, még mindig velünk élnek”, foglalta össze a nehézségeket egy magas rangú egészségügyi tisztviselő.

Mi a majomhimlő?

A majomhimlő úgynevezett zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő fertőzés. Elsősorban Közép- és Nyugat-Afrikában élő rágcsálók között terjedő és fennmaradó vírusról van szó, ami alapvetően a főemlősöket érinti.

A majomhimlő a himlőhöz képest újabb betegség, melyet 1958-ban azonosítottak először. Nevét egy több évtizede Dániában kitört járványról kapta, amelyben laboratóriumi majmok betegedtek meg. A legelső emberi megbetegedést 1970-ben regisztrálták. A betegek fertőzött állatokkal vagy az állatok testváladékaival (vérrel, nyállal) kerülnek kapcsolatba, a kórokozó belélegezve vagy a bőr apró sérülésein (harapás, karmolás) keresztül jut be a szervezetbe.

A vírus emberről emberre leginkább testnedvekkel terjed a bőrön vagy a nyálkahártyán keresztül.

Bár a himlővel azonos családba tartozó vírus ritkán halálos kimenetelű, a tünetek kínzóak lehetnek, fájdalmas elváltozásokkal és influenzaszerű tünetekkel járhatnak. A jelentések szerint a megfertőződöttek akár 10%-a is kórházi kezelést igényel, és sokan jelentkeznek a sürgősségi osztályokon a súlyos fájdalmaik miatt.

Jelenleg se Európában, se Magyarországon nem áll rendelkezésre majomhimlő ellen kifejlesztett oltóanyag.

Magyarországon eddig 33 ember fertőződött meg a betegséggel.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a majomhimlőre vonatkozó vizsgálatok korlátozottak. Nincs otthon elvégezhető teszt, és az eredményekre napokat kell várni. Az Egyesült Államokban létezik azonban vakcina, amelyre a fokozottan veszélyeztetett emberek jogosultak lehetnek. Ám a biztosítással nem rendelkező emberek valószínűleg nem férnek hozzá sem a vakcinához, sem pedig azokhoz a gyógyszerekhez, amelyek csillapítanák a kínjaikat.

Becslések szerint az LMBTQ+ közösség körülbelül 12,7%-ának nincs egészségbiztosítása az Egyesült Államokban, s általánosan a lakosság 11 százaléka semmiféle biztosítással sem bír. Bár kezdetben az Egyesült Államokban leginkább meleg férfiak közt terjedt a járvány, szexuális irányultságtól független bárki elkaphatja a majomhimlőt szoros testi kontaktus során.

(Guardian, Mérce. A majomhimlőről lásd: Oltóközpont, WHO, CDC)
Címlapkép: Pixabay