Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szomszédok korábban már kihívták a rendőrséget a nógrádi férfira, aki meggyilkolta élettársát

Ez a cikk több mint 1 éves.

Holtan találtak egy nőt a nógrádi Jobbágyiban. A rendőrség közleménye szerint már a helyszínen felmerült, hogy a nő nem természetes halált halt, amit aztán az igazságügyi orvosszakértő is megerősített. Nemsokára előállították, kihallgatták, majd őrizetbe vették a nő élettársát, aki ellen halált okozó testi sértés gyanújával indult eljárás.

„Előre lehetett tudni a bajt”, írja a bulvársajtó az esetről. A Ripost beszámolója alapján viszont úgy tűnik, a jobbágyi lakosok előbb tudták a bajt, mint a rendőrség.

Korábban a szomszédok is észrevették a kapcsolati erőszakot, a rendőrséget is kihívták a férfira, aki rendszeresen bántalmazta élettársát. Mégsem sikerült megmenteni a nő életét.

„Sokszor veszekedtek, és meg is verte, de olyan is volt már itt augusztusban, hogy kihívták a szomszédok a rendőrséget, és a férfi azokra is rátámadt.”

„Ki sem akart menni, amikor a rendőrök odaértek, késsel hadonászott, majd miután megbilincselték a rendőrök, még akkor is részegen üvöltözött” – fogalmaztak a helyiek a Ripostnak.

Épp az ilyen esetek megelőzése miatt lett volna fontos ratifikálnia a kormánynak az Isztambuli Egyezményt, amelynek keretében szakértők felkészítenék a hatóságokat a családon belüli erőszak és a kapcsolati erőszak megelőzésére. Bár a kormány aláírta az egyezményt, tavaly előtt leszavazta annak ratifikálását, mondván, az egyezmény a menekült (!) nők jogait is védi, és mert tartalmazza a kormány által elítélendőnek tartott „társadalmi nem” kifejezést. A „társadalmi nem” kifejezés azonban épp azért találó, mert szemlélteti, hogy a bántalmazó férfiak nem biológiai, hanem társadalmi okokból fordulnak nőtársaik ellen, ezért a gyilkosságok megelőzése is társadalmi felelősség.

A nők elleni erőszak rendszerszintű, gyakori probléma: legalább két-három hetente számol be a média hasonló tragédiákról, legutoljára szeptember 4-én és augusztus 31-én számolt be lapunk nők elleni erőszakról.  A Mérce  A nők és gyermekek elleni erőszak áldozatai című társoldalán éves bontásban is összegyűjti a a jobbágyihoz hasonló bűncselekményeket, hogy érzékeltesse: a nők elleni erőszak nem „magánügy” és nem szerelmi dráma, hanem általános probléma.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata:  06 80 80 80 81(szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.