Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rezsinövelés miatt költöztették ki a középrigóci kollégistákat, a menzaárak pedig az egekbe szöknek szeptembertől

Ez a cikk több mint 1 éves.

A KSZC Dráva Völgye Technikum és Gimnázium augusztus végén értesítette diákjait, hogy szeptembertől minden kollégistáját a barcsi kollégiumban fogják elszállásolni, nem pedig az attól hat kilométerre lévő középrigóci intézményben, ugyanis megfizethetetlenné vált az épület rezsiköltsége, és a napi buszoztatás is jelentősen megdrágult. A kollégiumot pár évvel ezelőtt újították fel, írja az Atádhír.

A volt Széchenyi-kastélyból átalakított kollégium több szempontból is a diákok kedvence volt, természethez közeli, nyugodt környezetet biztosított az ott lakóknak, arról nem is beszélve, hogy a KSZC erdész- és vadászképzésének oktatási központja is egyben ez az épület, tanműhelyekkel, gépparkkal, illetve ez volt az erdei iskolai programjuk foglalkozásainak a helyszíne is.

Az előző tanévben a 9-10-11. osztályos erdésztanulók közül mintegy 30-35-en lakhattak a középrigóci kollégiumban, idén tanulmányaikat Barcson, távol a természettől kell folytatniuk.

Hivatalos tájékoztatást még nem adott az iskola a diákjainak, hogy miért is kell elhagyniuk a kollégiumot, de nevelőtanáraikkal folytatott belső levelezésekből kiderül, hogy a megemelt rezsiárak miatt zárja be kapuit a kollégium.

Azzal, hogy az erdészeti képzésben résztvevő diákokat a belvárosba költöztetik, tulajdonképpen a képzés lényegét veszítik el, és feltehetően a képzés minősége is lényegesen le fog csökkenni, legalábbis a gyakorlati oktatás biztosan.

Hasonlóan drasztikus döntést hozott a győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola vezetősége is, ahol át akarják alakítani a tanrendet, hogy spórolhassanak a téli időszakban a fűtéssel. Ennek keretében bevezetik a szombati tanítást, hogy azonos óraszámok mellett hosszabb lehessen a téli szünet, ami december 19-től január 6-áig tartana.

De nemcsak a fűtés ára fog jelentősen nőni az új tanévben, hanem a menzáé is, ugyanis a covid végével az étkeztető cégek újra árat emelhetnek, azonban ezek az áremelések elsősorban az adott cégek kárcsökkentését szolgálnák. Az év vége előtt újabb drágítás lenne szükséges ahhoz, hogy talpon bírjanak maradni, írja a hvg.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége már tavaly év végén 30-40 százalékos áremelést emlegetett, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége szerint pedig a háború miatt már tavasszal meg kellett volna emelni az árakat 30 százalékkal. Mindezek ellenére az önkormányzatok nem egységesen emelik a közétkeztetés árát, van ahol 15 százalékkal, van ahol 25-tel nőttek az árak.

A 13. kerületben például egységesen emelték az árakat, így az ovis napi háromszori étkezés ára, egy hónapra 7539 forintról 11 466-ra emelkedett, az általános iskolások étkeztetése pedig 9130 forintról 13 083 forintra.

Az, hogy a közoktatásban ilyen szinten megjelenik az infláció, nagyon nehéz helyzetbe kényszeríti a legszegényebb családokat, ahol a fűtött iskola és az olcsó étkeztetés megbízható alternatívát jelentett az otthoni körülményekkel szemben.

Ha a fűtésárak miatt esetleg bezárnak az iskolák, és az étkeztetés ára ténylegesen megemelkedik akár 40 százalékkal, azt azok fogják a legjobban megszenvedni, akiknek megélhetését már most is a lehető legjobban veszélyezteti a rekordmagas infláció.