Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szombati tanítást vezetnek be egy győrszentiváni iskolában az energiaválság miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

A győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolában átalakítják a tanrendet, hogy takarékoskodni tudjanak az energiával a téli szezonban, mikor többet kellene fűteni, derül ki az iskola honlapján közzétett közleményből.

Ennek keretében bevezetik a szombati tanítást, hogy azonos óraszámok mellett hosszabb lehessen a téli szünet.

Ami így december 19-től január 6-ig fog tartani. A hosszabb decemberi leállás ugyanis az iskola igazgatója szerint komoly tétellel csökkenti a költségvetésüket.

„Az évkezdés nem csak a családok, hanem a tantestület, az iskolavezetés számára is mindig új feladatokat és kihívásokat jelent. Különösen igaz ez a mostani helyzetben, amikor az energiaválság, a covid járvány miatti izgalmakkal, és találgatásokkal teli a média, a közvélemény. Lesz-e online oktatás? Hogyan fizetik az iskolák a fűtésszámlát? Milyen megszorító intézkedések várhatók?

Ezekben a kérdésekben mindenkor az aktuális kormányzati döntések lesznek a meghatározók, amelyek most a megnövekedett terhek átvállalását garantálják.

A saját kereteink és lehetőségeink, és a törvényesség határain belül a mi iskolánkban az alábbiakban egyeztünk meg:

  • A kormányzati szándék szerint mi is a jelenléti oktatást preferáljuk, mert úgy tapasztaljuk, hogy a gyerekek hatékony előrehaladása ebben a tanítási formában a legoptimálisabb.
  • Az energiaválság kezelésére a saját lehetőségeink keretein belül intézkedéseket hoztunk. Erről folyamatosan tájékoztatjuk a szülőket.

Az iskolaépület takarékos működése, fűtése jelen helyzetben megoldott”

– írja levelében Kropfné Knipp Mária igazgató.

Az intézkedés hét szombati napot érint az őszi szünetig terjedő időszakban. Az igazgató kitér arra, hogy törvényileg adott a lehetőség a szombati napokon a tanítás elrendelésére, amennyiben a gyerekeknek legalább 36 óra pihenőidejük van két tanítási nap között, emellett megjegyzi azt is, hogy október 15 amúgy is munkanap-áthelyezés, amikor október 31-ét dolgozzuk le. A levélből az is kiderül, hogy az alsósok október 1-én a budapesti MiniPoliszba látogatnak, ami az igazgató szerint remek program.

Ahogy az is kiderül, hogy „[a] szombati tanítási napokon a fő tárgyakra koncentráló, órarend szerinti, tömbösített oktatás folyik majd. Tízórai, ebéd és délutáni ügyelet nem lesz.”

Az oktatási intézmények fűtése az egyre tovább gyűrűző energiaválság során visszatérő kérdés. Míg Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy nem fognak szénszünetet elrendelni az iskolákban, és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is azt mondta a kormányinfó alkalmával hogy az iskolák fűtését meg fogják oldani, egyre több kényszerintézkedés lát napvilágot.

A Belügyminisztérium vizsgálja az iskolák fatüzelésre átállításának lehetőségét, de az is kiderült, hogy az egyes iskolák online oktatásra átállítását a köznevelésért felelős tárcavezető, vagyis Pintér Sándor belügyminiszter rendelheti el – amit egyébként egyelőre a kormány látványosan igyekszik kerülni.

Az iskolák fűtését (és fenntartását) az állam fizeti, de az energiaválság az önkormányzati fenntartású közintézmények működését is átalakíthatja – legalábbis ez derül ki Cser-Palkovics András, Székesfehérvár kormánypárti polgármestere Facebookon közzétett közleményéből. A polgármester szerint a város által fenntartott intézmények esetében egyre gyakrabban fordul elő, hogy egyáltalán nem kapnak ajánlatot energiaszolgáltatásra, vagy ha mégis, akkor tízszeres áron a korábbiakhoz képest.

Mint írja, „már ajánlatot sem kapnak az energiaszektortól a villamosenergia, valamint a gáz beszerzésére kiírt pályázatokon.

Jól értik: egyre többször fordul elő, hogy senki nem akar energiát vagy gázt adni intézményeinknek. Ha pedig kapunk is ajánlatot, akkor a tavalyi árhoz képest sokszoros, immáron szinte TÍZSZERES ÁRON!! Ez pedig egész egyszerűen egyre több területen kifizethetetlen.”

Cser-Palkovics Facebook-bejegyzése az alább olvasható teljes terjedelmében.