Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Belügyminisztérium még vizsgálja az iskolák fatüzelésre való átállásának lehetőségét

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt Európában gázhiány van, kritikus gázválság lehet, ezt Brüsszel is elismerte azzal, hogy gáztakarékosságot írt elő a tagállamoknak, sőt felvetette a nemzeti gázkészletek elvételének lehetőségét. Magyarországnak is fel kell készülnie erre az eshetőségre, ezért rendeltük el annak a felmérését, hogy egyes iskolák fűtését gázválság esetén át lehet-e állítani fatüzelésre. A felmérés még folyamatban van”

– nyilatkozta a Belügyminisztérium a Hvg.hu-nak arra a kérdésére, feldolgozták-e már az augusztusban e témában kiküldött levelekre érkező válaszokat, illetve milyen realitása van átállni az iskoláknak a fatüzelésre.

A válaszból kiderül, egyelőre még nincs kormányzati döntés azzal kapcsolatban, hogy az iskolák hogyan vészelhetik át az egekbe szökő rezsiárakkal megnehezített téli hónapokat. Az utóbbi időszakban felmerült az az opció is, hogy az intézmények úgy csökkenthetnék a fűtési költségeket, ha digitális oktatásra állnának át. Erre a nemrég megjelent 2022/23-as tanév rendjéről szóló belügyminisztériumi rendelet lehetőséget is adna.

 „Ha az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges, az iskola igazgatójának jelzése alapján a köznevelésért felelős miniszter az érintett iskolában, feladatellátási helyen, évfolyamon vagy osztályban határozott időre tantermen kívüli, digitális munkarendet rendelhet el”

-olvasható a dokumentumban. Az online oktatásra való átállást tehát csak a köznevelésért felelős miniszter, Pintér Sándor rendelhetné el, de a Hvg.hu azt a választ kapta a tárcától, hogy

„ilyen döntés nem született, annak előkészítése nincs napirenden”.

A hírportál felhívja a figyelmet, hogy az „elháríthatatlan külső ok” lehet akár egy újabb járványhullám, akár a gázhiány is, vagy éppen az, hogy nem lesz, aki tanítson és/vagy felügyeljen a gyerekekre .

Utóbbi szintén valószínű forgatókönyv lehet, ugyanis a pedagógus szakmát érintő óriási szakemberhiány egyre nehezebbé teszi a lassacskán összeomló közoktatás fenntartását, ráadásul ha a kormány továbbra is elutasítóan reagál a szakszervezetek és civilek követeléseire, a dolgozók újabb munkabeszüntető akcióval készülhetnek, mint mondták, már a harmadik tanítási napon leállhat az oktatás több intézményben.

A Hvg.hu több szakértőt is megkérdezett az iskolák fatüzelésre való átállásával kapcsolatban. Szémán Róbert épületgépész, a témával foglalkozó szaklap, a VGF&HKL főszerkesztője szerint az intézmények fűtési rendszerének felülvizsgálata nem ördögtől való, sőt, egyes helyeken akár át is állhatnak szilárdtüzelős megoldásokra, de általánosan nem megoldható a „közoktatás gáztalanítása”.

Kisfaludy László, a köznevelésért felelős helyettes államtitkár korábban azt nyilatkozta a kialakult helyzetről, hogy ha a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot az oktatási intézményekben, nem szükséges tovább fűteni. A kijelentés nagy port kavart a sajtóban, amely után még a Belügyminisztérium is magyarázkodott, hozzátették, „az oktatási épületekben legalább 20 Celsius-fokot szükséges tartani. Ez nem jelenti azt, hogy többet ne lehetne”.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila