Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pert nyert a tankerülettel szemben a veszélyes munkakörülményeket elutasító tanár

Ez a cikk több mint 1 éves.

Pert nyert a tankerület ellen Ritecz Szilvia pécsi kerámiatanár, akit azután rúgtak ki, hogy szót emelt a rákényszerített veszélyes munkakör miatt – számol be róla a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete honlapja, a Ne dolgozz ingyen.

A döntés szerint a munkáltatóknak veszélyhelyzetben is be kell tartaniuk a munkavédelmi és egészségügyi előírásokat, ezek hiányában a dolgozó jogszerűen tagadhatja meg a munkát.

Ritecznek a koronavírus-járvány első hulláma idején olyan fertőtlenítőszerrel kellett dolgoznia, aminek a használatához nem kapott korábban képzést, sem megfelelő védőfelszerelést. Emiatt a gyártó által előírtnál jóval veszélyesebb körülmények között dolgozott, jelentősen nagyobb kitettséget szenvedett el. Beszámolója szerint

„A vegyszer rövidesen marni kezdte a szemem, és köhögési rohamot okozott, ezért a műhelyből elhoztam a kerámiák mázolásánál viselt maszkot, és abban fejeztem be a munkát. Kifelé menet lefényképeztem a nagy flakont, amiből a szórófejes flakonokat utántöltötték, és otthon utánanéztem a használt szernek. Ekkor ijedtem meg csak igazán, mert többek közt az szerepelt a leírásban, hogy ha zárt térben használják, minden 5 négyzetméternyi lefertőtlenített felület után 5 perc szünetet kell tartani egy átszellőztetett helyiségben. Ehhez képest én öt alig szellőztetett termet törölgettem végig egyhuzamban.”

Miután a PDSZ panaszt tett, a veszélyes munkát szakemberekkel végeztette a tankerület, azonban Ritecz hiába kérte, hogy helyezzék át más munkakörbe, a munkáltató egyszerűen kirúgta, azonnali hatállyal, a koronavírus-járvány idején, mikor munkahelyek tömegei szűntek meg, és százezreknek kellett súlyos megélhetési nehézségekkel szembenézniük.

A tanár nem írta alá felmondópapírjait, ügyében a szakszervezet által biztosított ügyvéd képviselte a két éven keresztül elhúzódó ügyben, mire döntést hoztak az ügyében.

Az elsőfokú ítélet kitér az alkalmazott vegyszer jellemzőire, miszerint 68 százalékos alkoholtartalom mellett egészségre káros alkoholsemlegesítő szert tartalmaz, ennek megfelelően alkalmazása esetén „alkoholoknak ellenálló anyagból készült védőkesztyű használata szükséges; a légzésvédelem miatt AP2 vagy ABEK-P2 szűrőbetéttel ellátott légzésvédő félálarc; a szembe kerülés lehetősége miatt oldalt zárt, gumipántos vegyszerálló védőszemüveg; nagy mennyiségi felhasználás esetén akár védőruházat”.

A szakszervezet szerint a jelenlegi ítélet amellett, hogy milliós nagyságrendű kártérítéssel jár, precedenst is teremt.

Bejegyzésük szerint „egyértelművé teszi minden munkaadó számára, hogy csak a munkavédelmi előírásokat betartva járhatnak el, akár járványügyi vészhelyzet van, akár nincs.”

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán