Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bár már most is nyögjük, még csak most szabadulhat el az infláció igazán

Ez a cikk több mint 1 éves.

Júliusban az előző évhez viszonyítva az infláció mértéke elérte a 13 százalékot – írja saját kutatására támaszkodva a Portfolio. A lap állítása szerint így az áremelkedés júniushoz viszonyítva nem mérséklődött, s félő, hogy jövőre sem fog érdemben csillapodni.

Még sötétebb képet fest az inflációról az, hogy a júliusi számításokban még nem szerepel a rezsi drágulása.

A Portfolio által megkérdezett elemzők borúlátó előrejelzése kissé még optimistábbnak is hat, mint a jegybank előrejelzése. Ugyanis az MNB a július végi kamatemelése kapcsán úgy nyilatkozott, hogy 13-14%-os lehet a júliusi infláció, az elemzői várakozásokban azonban csak 13 százalék szerepel. A forint gyengülése, a különadók, a jövedékiadó-emelés, az energiaárak elszabadulása és az élelmszierársokk azonban így is megtette a hatását. Bár tavaly júliusban már nagyot emelkedtek az energiaárak, még ez sem volt képes visszafogni az inflációt.

A szaklap szerint az áremelkedés időn ősszel érheti el a csúcspontját, ám a kilátások bizonytalanok. A felszőkő infláció jövőre kifuthat, de ez csak nagyon lassú csökkenés jelent. A Portfolio által megkérdett elemzők szerint egy számjegyű tartományba csak 2023 nyarán, szűk egy év múlva süllyed majd az árindex.

S bár 2023 végére  4% közelébe süllyed az infláció, a jövő év egészére vonatkozó átlagos áremelkedés így is közel 10%-os lesz.

Bár a Portfolio csak az átlagos inflációról közölt elemzői várakozásokat, a már most ismert kimutatásokból kiderül, hogy bizonyos áruk ára sokkalta jobban növekedett az elmúlt egy esztendőben.

Júniusban arról írtunk, hogy az élelmiszerek esetében átlagosan 18,6 inflációról beszélhetünk, ami majdnem az átlag kétszerese. A drágulási rekordot a margarin viszi 41,4 százalékkal, utána következik a kenyér 37,5%-kal. A sajt is drágult, összességében 35,4%-kal, a baromfihús 34,3-mal, a száraztészta 33,3-mal, a tejtermékek 30,3%-kal. Mindezt pedig kivált a szerényebb keresetű nyugdíjasoknak okoz hatalmas problémát.

Nehéz megállapítani azonban, hogy például az idei példátlan aszály milyen további hatással lesz az áremelkedésre.

A klímaváltozás okozta aszály miatt a gabonatermés is rendkívül alacsony volt Magyarországon. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének számításai szerint az aszály miatt akár 30-40 százalékkal tovább drágulhat az étkezési búza, tehát a kenyér ára.

(Portfolio, Mérce)
Címlapkép: Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény