Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

10 milliós bírságot kapott a Samsung, ennyit elég tudni, legalábbis Koncz Zsófia válasza szerint

Ez a cikk több mint 1 éves.

Mint arról mi is beszámoltunk június végén, a gödi Samsung-gyárban folytatott vizsgálat során megállapította a munkavédelem, hogy a Samsung SDI Magyarország Zrt. „23 fő munkavállalójának egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette.”

Az akkumulátorgyártás során különböző veszélyes anyagokat használnak, amikből egészségre káros, légszennyező gázok szabadulhatnak fel. A jegyzőkönyv szerint a munkások hónapokon át az egészségügyi határértéket meghaladó mértékben, vagyis fokozott expozíciónak voltak kitéve különböző veszélyes gázoknak, és a cég megszegte a rákkeltő anyagokkal kapcsolatos előírásokat is.

A jegyzőkönyv szerint a cégnél nem működtek megfelelően a szűrőberendezések, így különböző porokat, fémeket és szerves illékony anyagokat lélegezhettek be a dolgozók több munkaterületen is. Az is kiderül belőle, hogy a Samsung nem végezte el a szakvéleményben felsorolt hibák kijavítását, holott ez a törvény szerint a cég feladata lenne.

Jámbor András független parlamenti képviselő, a Párbeszéd frakciójának tagja az ügy másnapján írásbeli kérdéssel fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, amelyben azt firtatta, hogy

1. A Magyar Kormány ezidáig mekkora összeggel támogatta a SAMSUNG SDI
MAGYARORSZÁG Zrt.-t?

2. A 2021. évi cégbeszámoló szerint a SAMSUNG 759 milliárd forint árbevételt ért el, nyeresége 15,5 milliárd forint volt. Ennek tükrében méltányosnak találja azt, hogy a 23 munkavállaló egészségét hosszú ideig veszélyeztető céget a jogszabályi előírások miatt csupán maximum 10 millió forint munkavédelmi bírsággal lehet súlytani?

3. Tervezik-e a jövőben emelni a munkavédelmi bírság kiszabható mértékét olyan szintre, hogy az valóban elrettentő legyen a jövőben?

4. Kérem szíves tájékoztatását arról is, hogy 20… január 1-e óta mely hatóságok hány alkalommal tartottak a gödi telephelyen helyszíni ellenőrzést és ezek milyen eredménnyel zárultak. 

Illetékességből fakadóan végül Palkovics László miniszter nevében válaszolt, illetve pontosabban hajolt el a kérdések elől Koncz Zsófia fideszes képviselő, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára. Hivatalos válaszában a felvetett kérdések egyikére sem reagált érdemben az államtitkár, helyette mindössze annyit írt, hogy a hatályos törvények szerint a munkavédelmi bírságokat rugalmasan is ki lehet szabni, és az ügyben ezért a lehető legmagasabb büntetést kapta a cég.

Ez természetesen eddig sem volt titok, viszont továbbra is érdekesnek tűnik, hogy tényleg elrettentőnek gondolták-e a 759 milliárdos árbevételű cég 10 millió forintra való megbírságolását.

Már csak azért is, mert nem rég számolt be róla az Átlátszó, hogy a SungEel Hitech Hungary Kft. szintén akkumulátorokat gyártó bátonyterenyei üzemében technológiai robbanás következett be, melynek során hárman is megsérültek.

A céget korábban már bírságolta a Katasztrófavédelem és a munkavédelem is.

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy jelentős növekedés látható a munkahelyi balesetek, ezen belül a halálos kimenetelű balesetek számában a magyarországi munkahelyeken. Palkovics László miniszter még májusban nyilatkozott arról, hogy a kormány kiemelt célja, hogy csökkentse a munkabalesetek számát, így viszont marad a kérdés, hogy mindezt hogyan tervezik megvalósítani.

 

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi