Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ne számítson különösebb büntetésre, ha hajléktalanellenes firkálmányt tenne közzé Magyarországon

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Kirekesztésre alkalmas tartalomnak minősítette a Metropol hajléktalanokról szóló cikkét és negyedmillió forintos bírságot szabott ki a lap kiadójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa” – írja augusztus 1-jei közleményében a NMHH.

A közlemény röviden kitér arra, hogy a Metropol napilapban és annak online felületén 2021. augusztus 25-én közzétett, „Olvasóink panaszai alapján: Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a járókelőket?” című cikkeiben „megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezést” azáltal, hogy a „cikkek azt a látszatot kelthették, hogy a hajléktalanok körében általános jelenség az agresszív, a járókelőket zaklató magatartás, ezáltal alkalmasak lehettek a fedél nélkül élő emberek megbélyegzésére”.

A Médiatanács a Metropol kiadóját, a Mediaworks Hungary Zrt.-t összesen 250 ezer forint bírsággal sújtotta és a jogsértésről közlemény közzétételére kötelezte.

Lesből fotóztak

A Médiatanács döntése közel egy évvel azután született, hogy a Metropol című lapban megjelent az inkriminált írás. Az Utcajogász jogvédő egyesület röviddel ezután sajtópert indított a lap ellen, azonban azt a bíróság arra hivatkozva elutasította, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lefényképezett emberek „nem elég felismerhetőek” a jogsértés megállapításához.

A szerző nélkül megjelent cikkben a lap névtelen olvasói levelekre támaszkodva azt kívánta bemutatni, hogy Budapest közterületein „sok helyen zaklatják koldusok a budapesti járókelőket”. Állítását a hajléktalan – vagy annak vélt – emberekről készült képekkel, valamint egy saját készítésű „koldus-térképpel” kívánta alátámasztani. A város különböző pontjain készített fényképeken szegény emberek láthatóak, jellemzően valamilyen kiszolgáltatott helyzetben: földön fekve, ájultan vagy éppen rendőri igazoltatás közben.

A felvételeken az érintettek arca valamelyest el volt fedve, ám nemolyan mértékben, hogy a rajtuk szereplőket ne lehetne felismerni.

Beleegyezés nélkül

Az Utcajogásznak sikerült felvennie a kapcsolatot két olyan érintettel, akikről a Metropol „lesből és messziről” fényképet tett közzé. A hajléktalan emberek elmondták, hogy csak utólag értesületek arról, hogy az országos napilapban képek jelentek meg róluk.

Beleegyezésüket nem adták.

A lap által közzétett, hajléktalan emberekre vonatkozó általánosító állítások felháborították őket.

Metropol semmit nem reagált az Utcajogász helyreigazítási kérelmeire, melyeket a két érintett hajléktalan ember nevében kértek. Ezután fordult az egyesület a Fővárosi Törvényszékhez arra hivatkozva, hogy annak ellenére is felismerhetőek a képeken szereplő emberek, hogy az arcukat kipixelezték.

Az Utcajogász a kormányközeli médiumok hajléktalanellenes írásai miatt 2021. szeptemberében külön közleményt is kiadott. Ebben a szervezet úgy fogalmaz, hogy:

„Számunkra elfogadhatatlan a társadalom megosztásra indított kampány, melyet politikai célból a hajléktalan embertársaink ellen folytatnak.”

Kontextusba helyezve

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék az Utcajogász minden indítványát elutasította arra hivatkozva, hogy az írás: „többes számban fogalmaz, nem egy meghatározott személyre vonatkozik. Önmagában abból a tényből, hogy a felperes rendszerint a Nagyvárad téren tartózkodó hajléktalan, még nem következik, hogy a közlést konkrétan a felperesre lehetne vonatkoztatni, a cikk pedig ilyen további tartalmat nem hordoz. A cikk egészével kontextusba helyezve pedig teljesen általánosságban értelmezhető a közlés, amely a budapesti »hajléktalan helyzetet« mutatja be az olvasó számára. (…) a cikkbe ágyazott fényképfelvétel nem volt alkalmas arra képi megjelenítésében, hogy azon bárki is felismerhető legyen. A fényképfelvételen csak egy földön fekvő emberi alak vehető ki, akként, hogy az arcát felismerhetetlenné tették.”

Az Utcajogász ezután fordult a Médiatanácshoz, amely most meghozta döntését.