Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rezsiemelés elhalasztását követelik a kormánytól a nyugdíjas szervezetek

Ez a cikk több mint 1 éves.

A rezsiemelésre legkorábban október 1-jén kerüljön sor, az áram- és gázáremelés kárvallottjait pedig rászorultsági alapon kompenzálja a kormány – ez áll abban az állásfoglalásban, amelyet a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) küldött meg hétfőn reggel a szerkesztőségünknek.

A nyugdíjas szervezeteket egybefogó tanács azután adta ki a közleményét, hogy júliusban a kormány váratlanul úgy döntött, a havi 210 kWh-nál több áramot és a 144 köbmétertől több gázt fogyasztók augusztus 1-jétől a – nem kellően tisztázott módon megállapított – ún. világpiaci árat lesznek kénytelenek fizetni. Később a rendkívül szigorú rezsiemelést a kormány enyhítette: a többletfogyasztás azonban ezután is meglehetős költségekkel jár.

A szervezet a közleményében arról ír, hogy „a kormány évekig nem tett semmit a lakások energetikai korszerűsítéséért”, továbbá valótlanul állította, hogy „Magyarország Oroszországtól a világpiaci árnál sokkal olcsóbban kap gázt”. Előbbi megállapítás egybecseng azzal, hogy a július 30-i kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter megjegyezte, a kormány még csak ezután fog határozni energiahatékonysági támogatásokról.

A Nyuszet nézete szerint nincsen idő a várakozásra – energetikai szakemberek bevonásával kell egy hosszú távon is alkalmazható árrendszert kialakítani. Szükségesnek látják azt is, hogy megszülessék egy olyan szociális ellátási forma, amellyel biztosítható a lakhatáshoz való alapvető állampolgári jog.

A családokra nehezedő áremelés enyhítését a Nyuszet szerint azzal lehetne elérni, ha nem a fogyasztási helyek, hanem az egyes háztartások fogyasztásának átlagát venné alapul a kormány. Mivel egyelőre nem látszik, hogy a kormány ezt a számítást alkalmazná, a Nyuszet szerint minden második háztartásban túl fogják lépni a kormány által átlagnak tekintett fogyasztásmennyiséget, azaz a háztartások felének augusztustól nő az energiára fordítandó kiadása.

A szervezet leszögezi, hogy „a családokat kell támogatni”, s ennek egyik módja a család létszámának és jövedelmének alapul vétele. Ez – a Nyuszet szerint – lehetővé tenné, hogy ne csak a gázzal vagy villannyal fűtő családok kapjanak támogatást. Ez már csak azért is szerencsés lenne, hiszen „az alacsony jövedelmű családok, így idős emberek közül százezrek fával vagy szénnel fűtenek; a szén ára 15,4%-kal, a tűzifáé 10,5%-kal emelkedett egy év alatt”.

A Nyuszet legutóbb a 2023-as költségvetés elfogadása után hallatta a hangját. A szervezet július 20-án arra figyelmeztetett, hogy a jövő évi költségvetésben előirányzott nyugdíjemelések már most kevésnek tűnnek. Az áremelkedés mértéke ugyanis az idei 13 százalék után 2023-ban is elérheti a 6-9 százalékot. Emiatt a 2023. januári nyugdíjemelés mértékét legalább 8 százalékban lenne érdemes megállapítani 5,2 százalék helyett. A Nyuszet évközi nyugdíjemelést is sürgetett. A szervezet szerint idén novemberben további 4,1 százalékkal lenne szerencsés megemelni a nyugdíjakat. Erre legutóbb július elején került sor. Akkor mintegy 2,5 millió nyugdíjas együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt kapott.

(Közlemény, Mérce, Index, Portfolio)
Címlapkép: Kocsis Árápád / Mérce