Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már több mint száz tűzoltó oltja a kiskunhalasi erdőtüzet, a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak lesznek az erdőtüzek Magyarországon is

Ez a cikk több mint 1 éves.

Frissítés 13:30: Sikerült megfékezni a lángokat Kiskunhalasnál. Senki nem sérült meg, de a tűz miatt több embert is ki kellett költöztetni.

Korábban írtuk:

Minapi hír, hogy mintegy kétszáz hektáron ég a fenyves és vegyes erdő Kiskunhalas külterületén, a lángok a fák koronájába is belekaptak.

A hatalmas tüzet mára több mint száz tűzoltó próbálja eloltani. Mostanra a régió összes egységét a helyszínre hívták.

A tűzoltásban a kiskunhalasi, a kiskunmajsai, a kiskőrösi, a kalocsai, a kiskunfélegyházi, a bajai, a szekszárdi, a ruzsai, a kisteleki és a szegedi hivatásos, a soltvadkerti önkormányzati, valamint a kiskunhalasi önkéntes tűzoltók is segédkeznek. A helyszínre tartanak még a paksi, a nagybaracskai hivatásos és a mélykúti önkéntes tűzoltók is. A tűzoltók munkáját erőgépek is segítik.

Három közeli tanyát és egy olajkutat is védeni kell a tűztől, az olajkút védelme miatt a Katasztrófavédelem megtiltotta a kiskunhalasi Olajosok útjára való behajtást. A tűz közeléből ki kellett telepíteni egy állatotthont és egy kutyapanziót is.

Budapest közelében is fennáll annak veszélye, hogy erdőtűz alakul ki, a pilisi erdők nagyon ki vannak száradva. Idén már pusztított erdőtűz Kecskemét közelében és Miskolc közelében is. A Hortobágyon három napja izzik az erdő, 750 hektáros területen oltják a tüzet. szomszédos Szlovéniában jelenleg korábban sosem látott erdőtűz tombol.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) tavaly publikálta jelentését a klímaváltozás hatásairól és a klímaváltozás megállításához szükséges intézkedésekről.

A jelentés régiónkra vonatkozó számításai szerint Közép-Európában is azzal kell számolni, hogy az ember okozta klímaváltozás hatására nő a villámárvizek, az aszálykárok és az erdőtüzek veszélye.

A klímaváltozás invazív allergén fajok megjelenését, betegségek terjedését is előidézheti. Várhatóan növekedni fog a 35 °C hőmérsékletet meghaladó napok száma, az aszályok pedig nagy pusztítást fognak okozni a mezőgazdaságban… De ez nem csak a jövő, hanem már a jelen: lásd, már idén szélsőséges aszály sújtja hazánk mezőgazdaságát, ami miatt több száz hektáron veszett már oda a termés jelentős része, ezzel több száz milliárdnyi kárt okozva a gazdáknak.

Az idei hőhullámok Európa számos más országában is erdőtüzekhez vezettek. A kánikulák alatt az elhalálozások száma is megnő, különösen az  alapbetegségben szenvedő idősek körében.

Címlapkép: MTI/Donka Ferenc