Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tudta nélkül elárverezték a háromgyerekes család feje felől a házat, adománygyűjtő akció indul, hogy újrakezdhessék az életüket

Ez a cikk több mint 1 éves.

Adománygyűjtést indított A Város Mindenkié (AVM) csoport annak a háromgyermekes családnak a megsegítéséért, melynek három évvel ezelőtt kezdődött a kálváriája otthona elvesztésével.

Ferenc édesanyja 2008-ban vásárolt házat Kiskunlacházán, ám az adásvételt jegyző ügyvéd hanyagsága miatt nem jegyezték be a tulajdonváltást a földhivatalban. Így aztán a korábbi tulajdonos évről évre gyarapodó adósságát továbbra is az ingatlanra terhelték, végül 2019-ben elárverezték a házat, melyben ekkor a férfi már feleségével, Melindával és három gyermekükkel élt. A család utólag értesült arról, hogy többé nincs otthona – számolt be a lakhatási civil szervezet.

A család a koronavírus-járvány miatt bevezetett, majd idén június közepéig meghosszabbított kilakoltatási moratóriumnak köszönhetően egy ideig még a házban maradhatott, de az új tulajdonos állandó és jogtalan fenyegetőzései miatt végül tavaly augusztusban – a még érvényben lévő kilakoltatási tilalom idején – mégis menekülni kényszerült az önhibáján kívül elvesztett otthonukból.

Mint azt az AVM-től megtudtuk, az árverési vevő befektetési céllal, 400 ezer forintért vette meg a házat, melynek telkét azóta összenyitotta a szintén a tulajdonában lévő szomszédos telekkel, így azt egyben 15 millió forintért árulja.

A család eközben egy közeli településen bérel egy bútorozatlan, rossz állapotú ingatlant, ahol a korábbi lakók által felhalmozott díjhátralék miatt áram sincs. Kis segítséggel viszont ez megfelelő hely lehetne a család számára.

Ferenc eddig is folyamatosan dolgozott, hol építőipari segédmunkásként, hol
napszámosként, és miután a legkisebb gyermekük is óvodás korú lett, ősztől Melinda is munkát vállalhat, az albérlet fenntartása tehát biztosítva lesz – számolt be az AVM.

Ahhoz azonban szélesebb összefogásra van szükség, hogy a család, amelynek jelenleg semmilyen megtakarítása nincsen, élhető körülményeket tudjon teremteni új lakóhelyén.

Az AVM arra kér mindenkit, aki teheti, segítsen adománnyal, hogy a család az őt ért igazságtalanság és az elmúlt három év megpróbáltatásai után végre igazi otthonra találhasson. A pénzadomány mellett nagy szükség lenne bútorokra is. A lakás gyakorlatilag üres, így a család szívesen fogadna mosógépet, hűtőt, gáztűzhelyt, ágyakat (a három gyereknek és a szülőknek is), ruhásszekrényeket és konyhabútort. A gyerekeknek még sosem volt saját íróasztaluk, ennek is nagyon örülnének.

Az adományokat az alábbi bankszámlaszámra várják:
Szabó Melinda
Takarékbank Zrt.
50435490-10003798
Amennyiben bútort ajánlanál fel, Szabó Melindával az alábbi telefonszámon egyeztethetsz: 30-623-4824
Bár Melinda és Ferenc családjának esete nem egészen tipikus példája a lakásvesztésnek, mégis megvilágítja, milyen könnyen kerülhet valaki az utcára ma Magyarországon, akár egy szerencsétlen jogi huzavona következtében is. A fedél elvesztése után legfeljebb ideig-óráig képes segíteni a szociális ellátórendszer (ha egyáltalán képes), a helyzet pedig könnyen teljesen kilátástalanná válhat. Ha pedig kiskorú gyermek is van a családban, a kiemelés sem ritka, holott pusztán anyagi okból ez nem történhetne meg.
Az AVM és az Utcajogász lakhatási szervezetek előrejelzése szerint jelenleg kb. 20-30 ezer embert veszélyeztet az utcára kerülés, miután a kormány a veszélyhelyzet június 1-jei végeztével újra zöld utat adott a kilakoltatásoknak. Ugyan sokakban reményt keltett, hogy az időközben bevezetett újabb – ezúttal háborús – veszélyhelyzettel mégis meghosszabbítják a kilakoltatási és ingatlan-árverezési moratóriumot is, ezt nem tette meg a kormány – holott Orbán Viktor miniszterelnök épp a magyar családok védelmével indokolta a háborús veszélyhelyzet bevezetését. Mindeközben az elszálló élelmiszerárakat egyre nehezebb megfizetni, a mindennapi megélhetés pedig egyre többeknek jelent egyre nehezebb küzdelmet.