Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy védi a háborús veszélyhelyzetben a kormány a családokat, hogy közben újraindítja a kilakoltatásokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Bár várható volt, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett, majd többször meghosszabbított veszélyhelyzet június 1-jei végeztével a kormány újra zöld utat ad a kilakoltatásoknak, sokakban reményt keltett, hogy az időközben bevezetett újabb – ezúttal háborús – veszélyhelyzettel mégis meghosszabbítják a kilakoltatási és ingatlan-árverezési moratóriumot is.

Az Utcajogász mai közleménye szerint azonban nem látható semmilyen erre utaló jel, a két éve szinte teljesen befagyasztott kilakoltatások a járványügyi veszélyhelyzet vége után 15 nappal, azaz június 15-e után újraindulnak. Június közepétől minden a régi lesz: a végrehajtási törvény általános szabályai térnek vissza, vagyis árverésre bármikor, kilakoltatásra pedig a november 15. és április 30. közötti hideg időszak kivételével egész évben sor kerülhet.

Élőlánccal próbálnak megakadályozni egy kilakoltatást az AVM aktivistái ferencvárosban. Fotó: Csepregi Dorka

Bár az elmúlt két évben nagyrészt nem lehetett kilakoltatni, „békeidőben” Magyarországon mindennapos a hajléktalanság büntetése és az elhelyezés nélküli kilakoltatás, legyen szó akár beteg, kiszolgáltatott helyzetű emberekről vagy épp kisgyermekes családokról.

A kilakoltatások újraindítása igencsak visszás a kormányzati kommunikációt tekintve, békeidőről ugyanis szó sincs. Miközben a kormány a családok védelmére hivatkozva háborús veszélyhelyzettel igyekszik biztosítani saját „cselekvőképességét” rendeleti kormányzás útján, nyugodt szívvel engedi, hogy a járvány okozta szociális, egészségügyi és gazdasági válságot súlyosan megsínylő, az elszálló árakat pedig már most megfizetni képtelen, lakhatási szegénységben élő családok tömegével az utcára kerüljenek a következő hetekben.

Az Utcajogász szerint a kilakoltatások első hulláma júliusban érheti el a lakásvesztéssel fenyegetett lakókat. Az egyesület készül a hozzájuk várhatóan nagy számban befutó segítségkérésre, ezért megerősíti a Város Mindenkié csoporttal közösen működtetett kilakoltatási ügyeletet és a személyes, e-mailes, valamint telefonos jogsegély-szolgálatot is, honlapján pedig közérthető tájékoztatókat és minta-iratokat tesz majd közzé.

A jogi segítségre szorulók számára továbbra is rendelkezésre áll az Utcajogász Egyesület személyes ügyfélszolgálata minden pénteken délután 3 és 5 óra között a budapesti Rákóczi téren, illetve az [email protected] is fel lehet keresni a szervezetet.

Legutóbb 2020. nyarán lehetett kilakoltatni, akkor kaptak is az alkalmon a végrehajtók: július elseje és szeptember 30. között, az első veszélyhelyzet végét követően 957 ingatlankiürítésre került sor.

Egy évvel később megint majdnem megszüntette a kilakoltatási moratóriumot a kormány, de a civilek nyomásgyakorlásának hála végül egészen a mai napig érvényben maradt. Akkor A Város Mindenkié csoport levélküldő kampányt indított, melynek részeként azt is követelte, hogy a korábban megszüntetett lakásfenntartási- és adósságcsökkentési támogatást is vezessék be újra, hogy meg lehessen akadályozni a kilakoltatások jelentős részét.