Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyarország kihagyásával valósíthatja meg az Európai Unió a globális minimumadó bevezetését

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Európai Parlament sürgősséggel vette napirendre, hogy Magyarország múlt hét pénteken váratlanul megvétózta a 750 millió eurónál nagyobb bevételű cégek globális minimumadóját. Az EP ülésén felmerült annak ötlete is, hogy az EU másik 26 tagállama akár Magyarország nélkül is bevezethetné a minimumadót – derül ki a HVG cikkéből.

Szijjártó Péter külügyminiszter a minap az ATV Egyenes beszéd c. műsorában is elmondta, hogy a „termelő tőkét” megadóztató globális minimumadó a kormány szerint munkahelyek elvesztésével járna.

A külügyminiszter az interjúban azt is elmondta, hogy az EU javaslata szerint a globális minimumadót fokozatosan kellene bevezetni és a bevezetés első tíz évében a munkaerőköltség és az értékcsökkenés leírható lenne az adóból.

A kormány másik kritikája az adóparadicsomokat megakadályozandó javaslattal szemben, hogy „versenyhátrányba” hozná Európát is a többi kontinenssel szemben. Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) keretében született javaslatot egyébként globálisan mintegy 140 ország támogatja.

Európa úgy tűnik, nem osztja Magyarország aggodalmát: a francia EU-elnökség még ideiglenes elnöksége alatt szeretné elérni, hogy a maradék 26 tagállam Magyarország nélkül vezesse be az adónemet.

Az Európai Unión belül Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó: mindössze 9 százalék. A globális minimumadóval ez az adónem 15 százalékra emelkedne.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher