Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszalépett a rezsicsökkentésben a kormány. Karácsony: Ez brutális megszorítás.

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozott Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vasárnap. A miniszter arról számolt be mintegy mellékesen az adásban, hogy az önkormányzatok és a gazdálkodó szervezetek a továbbiakban nem lesznek részesei a rezsicsökkentésnek.

„a rezsivédelemből ki kell lépniük az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek, így az a jövőben újra csak a családoknak marad elérhető”

– mondta Nagy, miközben a kormányzat által extraprofitadóknak nevezett új adónemekről, és az új adókat a fogyasztókra áthárító cégekről értekezett.

A miniszter hozzátette, hogy a kormány 2021-2022 fordulóján léptette be az önkormányzatokat és a kkv-kat a rezsicsökkentés rendszerébe a járvány alatt kialakult helyzetre való tekintettel, ugyanakkor szerinte már

„a kis- és középvállalatok, valamint az önkormányzatok jelentős része ki tudja termelni a nagyobb energiaszámlákat”

A bejelentésre reagált vasárnap Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is. Meg kell védenünk Budapestet a rezsicsökkentés megszüntetésének hatásaitól! – címmel közzétett Facebook-bejegyzésében a városvezető arról írt, hogy a hétvégén bejelentett kormányzati intézkedéscsomag valójában brutális megszorítás.

„Szemben a kampányszlogenekkel és az ellenzék szapulására elfecsérelt propagandával, az Orbán-kormány jelenlegi formájában felszámolta a rezsicsökkentést. Tette mindezt előzetese egyeztetés és hatástanulmányok megismertetése nélkül.
Nem igaz az az állítás, hogy a kisvállalkozások és az önkormányzatok képesek lesznek kigazdálkodni annak hatásait, hogy kikerülnek a rezsicsökkentés alól. A járvány, a válság, a háború és a foglalkoztatási gondok által meggyötört vállalkozások ennek hatásait áremelkedésekkel tudják csak kezelni, ez tovább gerjeszti az inflációt, vagyis a most bejelentett kormányzati megszorítások mindenkit érinteni fognak. A „minisztériumi kiadáscsökkentés” valódi jelentése pedig nem más, mint hogy az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra, a rendvédelem, az önkormányzatok nyögik majd a költségvetési megszorítások terheit”
– fogalmazott bejegyzésében Karácsony.

Nagy Márton május legvégén ismertette, hogy az extraprofit különadók a jelenlegi ágazati különadóktól függetlenül lesznek érvényben. A miniszter hozzátette , hogy a rezsi és honvédelmi alap finanszírozására, illetve a költségvetési hiány csökkentése érdekében pontosan milyen szektorokból és pontosan mennyi „extraprofitot” fognak elvonni :
  • A bankszektorból 250 milliárd extraprofitot, illetve a tranzakciós illeték kibővítésére 50 milliárd  forintot vonnak el évente, amely összesen 300 milliárd forint.
  • A biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonna el a kormány,
  • az energiaszektorban 300 milliárdot (ebben főleg a Mol érintett),
  • a kiskereskedelmi szektorban 60 milliárdot,
  • telekommunikációs cégektől 40 milliárdot,
  • a légitársaságoktól 30 milliárdot,
  • míg a gyógyszercégektől 20 milliárdot (a gyógyszertárakat nem érinti a különadó).

Hozzátette, a biztosítóknál azért van extraprofit, mert Covid-időszakban növekednek a biztosítói díjbevételek, a telekommunikációs cégeknél pedig azért, mert az emberek sokat interneteztek a járvány alatt. Az energiaszektorban azért van extraprofit, mert a szénhidrogének kitermelése növeli a profitot, de az üzemanyag-finomításon a Mol is extraprofitot termel, a többi szektorban az volt az érv, hogy növekedtek a profitok.

(HVG)
Címlapkép: MTI/Kovács Attila