Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tényfeltáró vizsgálatot rendelt el az országos rendőrfőkapitány az aszódi kettős gyerekgyilkosság miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Május 27-én teljeskörű tényfeltáró vizsgálatot rendelt el az országos rendőrfőkapitány az Aszódon történt kettős gyerekgyilkossággal kapcsolatban – írja a Police.hu. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon emberölés bűntette miatt folyik nyomozás; a rendőrkőkapitány által elrendelt vizsgálat célja, „a mindannyiunkat megrázó eset részleteinek, előzményének feltárása, az ezekből levonható konkrét és általános következtetések megállapítása”.

Mint arról a Mércén is beszámoltunk, május 20-án a 14 éves Tímea és a 16 éves Júlia láthatásra érkezett Aszódon élő édesapjukhoz, aki feltehetően még aznap éjjel, álmukban megölte őket, majd egy mozdony elé lépve magával is megpróbált végezni – sikertelenül.

Azt az előző hónapok, évek gyermekáldozatai is pontosan mutatják, hogy az aszódi sem egyedi eset volt, hanem egy rendszerszintű probléma súlyos következménye. Alig két hete Hetes településen végzett fiával majd saját magával egy férfi, 2021. szeptemberében Dunakeszin a láthatásról visszatérve egy 54 éves férfi vadászpuskával végzett gyermekével, volt párjával és anyósával, majd önmagával is végzett. 2019. decemberében Győrben egy férfi megölte 10 éves fiát és 13 éves nevelt lányát, majd öngyilkosságot követett el – a sor pedig még hosszan folytatható.

Fontos megjegyezni, hogy ezek az esetek soha nem előzmény nélküliek, az anyával vagy a gyerekekkel szemben bántalmazó apa kapcsolattartási joga azonban válás esetén rendszerint mindenek felett áll, felülírja a nők és gyerekek élethez, testi-lelki egészséghez való jogát.

A Patent Egyesület tapasztalata szerint Magyarországon bevett gyakorlat a különélő szülőtől tartó, a kapcsolattartástól rettegő gyerek ellenállása esetén az őt védő szülő szankcionálása, akár százezres bírságok kiszabása útján. A nőjogi szervezet szerint már 10 évvel ezelőtt is a kényszerláthatás volt a leggyakoribb problémakör a jogsegélyszolgálatukon, ami pedig ennék is kétségbeejtőbb, hogy mára megváltozott az ügyek jellege.

Az utóbbi néhány évben szinte menetrendszerűvé vált, hogy a kapcsolattartás akadályozása miatt kirótt bírságok mellett a bíróságok futószalagon ítélik át a bántalmazókhoz a gyerekeket.

Mint írják, tömegesen kerülnek a látóterükbe olyan ügyek, amikor a kapcsolattartás „működésképtelenségére” hivatkozva elveszik a gyerekeket az őket védő anyjuktól, ugyanis az intézmények részéről az az alapvető feltételezés, hogy ilyenkor az elsődleges gondozó – tehát általában az anya – hibája, ha nem működik a kapcsolattartás. Az a legtöbbször fel sem merül, hogy a másik szülőt vizsgálják, hanem szinte automatikusan áthelyezik hozzá a gyereket.

Ezzel a bántalmazásból szabadulni próbáló anyák is tisztában vannak, ezért nemcsak elengedik, hanem sokszor ők maguk kénytelenek rákényszeríteni a tiltakozó, könyörgő gyerekeket az apjukkal való kapcsolattartásra. Máskülönben nem csak súlyos pénzbüntetést kockáztatnának, hanem könnyen elveszíthetik a gyerekeik felügyeleti jogát is.

Mint arról beszámoltunk, az Aszódon meggyilkolt lányok édesanyja is ebben a cipőben járt.

A lányok rettegtek az apjuktól, az idősebb testvér csak azért ment láthatásra húgával, hogy megvédje őt. Az anyát a lányok eltűnése után a rendőrség elhajtotta, a gyermekvédelem pedig „csak ingatta a fejét”, miközben  kisebbik lánya védelem alatt állt az apa korábbi erőszakos viselkedése miatt. Ezért is érthetetlen, miért nem volt felügyelt a láthatása.

Később a gyöngyösi ügyészségen panaszt tett rendőri hanyagság miatt. A lányok adatlapja ugyan idővel felkerült a police.hu-ra, de kezdetben csak kitakart arccal. A HVG.hu kérdésére a rendőrség közölte: a nő bejelentése után ugyan jártak a férfi lakásánál, de „az akkor ismert adatok alapján nem merült fel olyan körülmény, amely indokolta volna a lakásba történő erőszakos bejutást. A nyomozás jelenlegi adatai szerint a sértettek ekkor már nem voltak életben.”

Az ORFK azt is közölte korábban, hogy jelenlegi ismereteik szerint „az elsődleges intézkedések megfeleltek a szabályoknak”.