Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miközben még blokkolja a kormány a szankciós csomagot, a vakcinaregisztrációs e-mail címeken dicsekszik az olajembargó alóli mentességgel

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ a vakcinához való regisztráció során elkért e-mail címeken keresztül büszkélkedik azzal, hogy Magyarország mentességet kapott az Oroszországot sújtó, uniós olajembargó alól.

Még zajlanak a tárgyalások a teljes szankciós csomagról Oroszországgal szemben. Az EU újabb orosz magánszemélyeket, köztük állami tisztviselőket és cégvezetőket sújtana beutazási korlátozásokkal.

Kiszivárgott információk szerint Magyarország a moszkvai Kirill pátriárka beutazási jogát korlátozó szankció ellen lobbizott Brüsszelben. A pátriárka Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfőbb szövetségese, aki kiáll az ukrajnai háború mellett.

A moszkvai kirill pátriárka. Forrás: Wikimedia commons

Pedig Magyarország már hétfőn jelentős engedményt ért el, amikor mentesült az olajembargó alól. A Barátság kőolajvezeték északi része Lengyelországot és Németország, déli része Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot szolgálja ki.

Ursula von der Leyen szerint Németország és Lengyelország „egyértelmű politikai nyilatkozatot” tett arról, hogy év végéig ők is letekerik az orosz olajat. „Marad az a körülbelül 10-11 százalék, amelyet a déli vezeték fedez. Egyelőre megállapodtunk a mentességben” – mondta a Bizottság elnöke.

Lengyel források arra hívták fel a figyelmet, hogy a moszkvai Kirill pátriárka sorsánál sokkal inkább érdekelte a magyar kormányt a tárgyalásokon, hogy a beérkező orosz olajat továbbértékesítse az elkövetkező három évben.

Az engedménnyel gyorsan el is dicsekedett a kormány a vakcinaregisztráció során szerzett e-mail címeken keresztül.

„Tisztelt Hölgyem/Uram!

A legutóbbi uniós csúcstalálkozón megvédtük a rezsicsökkentést. Megakadályoztuk azt a brüsszeli javaslatot, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon. A megállapodás alapján azok az országok, amelyek csővezetéken kapják az olajat, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat” – írja a levél.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ teljes levele.

Már korábban is fölhasználta propagandacélokra a kormány a vakcinaregisztrációs e-mail címeket. A választások előtt a gyermekvédelminek nevezett népszavazáson való részvételre buzdították az oltakozókat.

Akkor a Helsinki Bizottság panaszt tett a Nemzeti Választási Bizottságnál, mondván, ez jogszerűtlen kampányolás, amihez nem járultak hozzá azok, akik a vakcinára való feliratkozás során megadták az e-mail címüket.

Ha valaki a második rublikát beikszelte, most már nem a koronavírusról és a vakcináról kap tájékoztatást, hanem a homofób népszavazásról és az olajembargó elleni mentességről. Forrás.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán