Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Helsinki: Jogszerűtlenül használja kampányolásra a kormány a járvány alatt begyűjtött e-mail címeket

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordult a Magyar Helsinki Bizottság, miután a Kormányzati Tájékoztatási Központ azokra az e-mail címekre küldött a gyermekvédelminek nevezett népszavazásra buzdító e-maileket, amelyeket korábban a koronavírus-járvány alatt tájékoztatás céljából gyűjtött össze.

A civilek azt kifogásolják, hogy a polgárok ahhoz nem járultak hozzá, hogy e-mail-címeiket a kormány saját kampánytevékenységére használja, ráadásul a kormány e-mailjének tárgyában a „tájékoztatás” szó szerepel, ami félrevezető és megtévesztő, hiszen valójában népszavazási kampánytevékenység és nem tájékoztatás a levél tartalma. A kormány üzenete emellett súlyosan sérti a kampányt folytató szervezetek esélyegyenlőségét is – hívják fel a figyelmet a jogvédő civilek, akik azt akarják elérni, hogy az NVB kimondja, jogsértés történt, tiltsa el a kormányt a további jogsértésektől, és szabjon ki rá bírságot.

Mint arról kedden beszámoltunk, a kormány legújabb levelében elismeri ugyan, hogy ma a legfontosabb közéleti kérdés a szomszédos Ukrajnában dúló háború, hozzáteszik benne, hogy „jövőnk ugyanakkor azon is múlik, hogy meg tudjuk-e védeni gyermekeinket”. Leírják, hogy míg a kormányzat úgy gondolja, hogy a gyermekek szexuális nevelésének joga kizárólag a szülőké, „mások ezt a jogot aktivistacsoportoknak is biztosítanák” – de az nem derül ki, hogy pontosan kikre gondol a kormány. A levél szövege szerint azért van szükség a népszavazásra, mert „erőteljes vita bontakozott ki erről a kérdésről”.

A kormány 2020. december 8-án tette elérhetővé a vakcinainfo.gov.hu nevű oldalt, amely a kormányzati kommunikáció szerint a koronavírus elleni védőoltásra való regisztrációra szolgál. Mint ahogyan arra több civil szervezet, köztük a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) felhívta a figyelmet, már akkor sem volt azonban világos, hogy pontosan mi a regisztráció célja így pedig az adatok kezelésének jogszerűsége is kétségeket hagyott maga után.

A kormány ugyanakkora első vakcinák beadása előtt, valamint azóta is számos egyéb, a regisztrált állampolgárok által vélhetően kevéssé igényelt információt is megoszt ezen a platformon (hasonlóan a két vírusinfós honlapjához, a vakcinainfo.gov.hu-hoz és a koronavirus.gov.hu-hoz, ahol a járvány hazai csúcsidőszakai alatt is inkább propaganda volt olvasható, mintsem érdemi adatok). Aki feliratkozott a hírlevélre, az például érthesülhetett az elmúlt egy évben a „gazdaság újraindításának lépéseiről”, a kormány ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjáról, de a brüsszeli csúcstalálkozókról is.

Az Orbán Viktor által kezdeményezett, április 3-ára meghirdetett homofób népszavazás kapcsán jogvédő szervezetek érvénytlen szavazatok leadására kérik az állampolgárokat, miután szerintük a kormány álkérdéseire csak az igen és a nem válasz egyidejű beikszlése jelent értelmes reakciót.

Címlapkép: MTI/ Koszticsák Szilárd