Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Varsó követeli, hogy Magyarország ne értékesítse tovább az orosz olajat, miközben a bírói függetlenség helyreállításáról tárgyal Brüsszellel

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ellentmondásos geopolitikai helyzetbe lavírozta magát Lengyelország azzal, hogy eddigi legfőbb európai szövetségesével, Magyarországgal nem ért egyet az ukrajnai háború kérdésében. Miközben az Európai Bizottság a bírói függetlenség helyreállítását követeli Lengyelországtól, az ukrajnai háború ideiglenesen messzebb vitte Varsót Budapesttől, és némileg közelebb Brüsszelhez.

Kérdés, mennyiben lesz ez elegendő ahhoz, hogy Brüsszel valóban ki tudja kényszeríteni a jogállam helyreállítását Lengyelországban.

Minapi hír, hogy Magyarország Kirill moszkvai pátriárka felmentését kérte az orosz személyek beutazását korlátozó, európai szankciók alól. Lengyel források szerint valójában nem a pátriárka sorsa érdekli leginkább Magyarországot…

Egy lengyel lap, a Wyborcza értesülése szerint, miután Magyarország mentességet kapott az orosz olajembargó alól, Lengyelország az orosz olaj továbbértékesítésének tilalmát követelte.

Beata Płomecka, a lengyel közrádió brüsszeli tudósítója értesülései szerint három évvel hosszabbítaná meg Magyarország a finomítói termékek eladásának lehetőségét.

Eközben az Európai Bizottság a pandémia utáni helyreállítási alappal ösztönözné Lengyelországot, hogy állítsa helyre az országban a bírói függetlenséget. Brüsszel lényegében egy teljesítmény-alapú finanszírozási tervet hozott létre Varsó számára, amely „mérföldköveket” fektet le, amelyeket Lengyelországnak el kell érnie annak érdekében, hogy megkapja a helyreállítási alap minden egyes részletét.

Az első ilyen mérföldkő, amit a második negyedévre kell elérnie Lengyelországnak, a bírói függetlenség helyreállítása, amit az EU Bíróságának egy korábbi döntése is megalapozott.

A feltételek között szerepel egy sokat vitatott bírói fegyelmi testület felszámolása, a bírák fegyelmi rendszerének megszüntetése vagy megreformálása, valamint a rendszer alapján felfüggesztett bírák visszahelyezése.

A Bizottság módszereit sok kritika is éri. Vannak, akik azt mondják, Lengyelország csak látszatintézkedésekre készül és az Európai Uniónak nem szabad engednie. Mások szerint az EU Bíróságának komolyan vehetőségét teszi kockára, hogy politikai alku tárgyává válik a határozatának végrehajtása. Korábban az EU Bírósága 1 millió eurós büntetést is kiszabott Lengyelországra, miután Varsó a bírósági határozat után sem függesztette fel a bírói fegyelmi testületet.

Mindeközben Magyarországon súlyosan hiányos maradhat a költségvetés uniós források nélkül.

Portfolio arról ír, hogy a  vártnál is nagyobb költségvetési kiigazító csomagról döntött a kormány, de ezek a hiánycélok is csak egy feltétellel teljesülhetnek: ha a magyar kormány meg tud állapodni az Európai Unióval a helyreállítási alapról.

Az OTP Bank elemzőinek számításai szerint 2022-ben 1306 milliárd forint, 2023-ban 2365 milliárd forint tekinthető kockázatokkal övezett EU-s bevételnek, vagyis ezek a tételek maradhatnak el uniós megállapodás hiányában.

Egy Pénzügyminisztérium által közzétett rövid, angol nyelvű befektetői tájékoztató szerint a magyar kormány tárgyalásai az uniós alapról „végső fázisban” vannak…

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher