Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A CNN szerint is az izraeli katonák ölhették meg a palesztin újságírónőt, ráadásul célzottan

Ez a cikk több mint 1 éves.

A CNN amerikai hírportál oknyomozóinak vizsgálata új bizonyítékokkal szolgál a május elején meggyilkolt palesztin újságírónő halálának ügyében. A bemutatott videók, szemtanú-vallomások szerint Sirín Abu Akle közelében nem volt aktív harc, és nem voltak palesztin fegyveresek sem a halálát megelőző pillanatokban. A CNN birtokába jutott videók, amelyeket nyolc szemtanú, egy igazságügyi hangelemző és egy robbanófegyver-szakértő vallomása is alátámaszt,

arra utalnak, hogy Abu Aklét az izraeli erők célzott támadása során lőtték agyon.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt, Sirín Abu Aklét, az Al Jazeera palesztin származású riporterét akkor ölték meg, amikor az újságíró több kollégájával együtt éppen a Ciszjordánia északi részén fekvő nagyvárosban, Jeninben zajló, az izraeli hadsereg által megszervezett rajtaütésről próbált tudósítani.

Az eset hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki, pláne, mivel a helyszínen jelenlévő szemtanúk, újságírók és a Palesztin Hatóság szerint is az izraeli hadsereg mesterlövészei vették tűz alá az újságírókat, többeket megsebesítve, és kioltva az arab világban nagy népszerűségnek örvendő Abu Akle életét.

A CNN által most közzétett felvételek szerint nyugodt volt a környék, mielőtt a riporterek tűz alá kerültek a dzsenini menekülttábor szélén, az Awdeh fő körforgalom közelében. Öt újságíró és három helyi lakos elmondta, hogy ez egy átlagos reggel volt Dzseninben, ahol körülbelül 345 000 ember él, közülük 11 400 a táborban. Sokan munkába vagy iskolába tartottak, és az utca viszonylag csendes volt.

Az egyik szemtanú a CNN-nek elmondta, hogy „nem voltak lövések, nem volt kődobálás, semmi”, mielőtt Abu Aklét lelőtték. Azt mondta, hogy az újságírók azt mondták neki, hogy ne kövesse, amikor az izraeli erők felé sétáltak, ezért ő hátramaradt. Amikor a lövések eldördültek, elmondása szerint egy autó mögé bújt az úton, három méterre Abu Aklétól, ahol végignézte a pillanatot, amikor az újságírót megölték. A tinédzser megosztott a CNN-nel egy videót, amelyet reggel 6:36-kor rögzítettek, közvetlenül azután, hogy az újságírók elhagyták a helyszínt a kórház felé, és amelyen látható, ahogy az izraeli hadsereg öt járműve lassan elhajtott a hely mellett, ahol Abu Akle meghalt. A konvoj ezután balra fordul, mielőtt a körforgalmon keresztül elhagyja a tábort.

Az újságíró-gyilkossággal kapcsolatban több izraeli és nemzetközi szervezet és sajtó végzett nyomozást az elmúlt hetekben, és egyre többen jutnak arra a következtetésre, hogy az izraeli hadsereg felelős Sirín Abu-Akle haláláért. Mint arról korábban beszámoltunk, a holland oknyomozó hírportál, a Bellingcat vizsgálata például nyílt forráskódú adatokat használt fel az ügyben végzett kutatása során, az anyag palesztin és izraeli katonai forrásokból származott, és az elemzés olyan tényezőket vizsgált, mint az időbélyegek, a videók helyszínei, az árnyékok és a lövések törvényszéki hangelemzése.

A csoport megállapította, hogy bár fegyveresek és izraeli katonák egyaránt tartózkodtak a területen, a bizonyítékok alátámasztották a szemtanúk beszámolóit, miszerint az izraeli tűz végzett Abu Aklével.

„Az alapján, amit át tudtunk nézni, az IDF (izraeli katonák) voltak a legközelebbi pozícióban, és nekik volt a legtisztább rálátásuk Abu Aklére”

– mondta Giancarlo Fiorella, az elemzés vezető kutatója.

Fiorella elismerte, hogy az elemzés nem lehet 100 százalékig biztos olyan bizonyítékok nélkül, mint a golyó, a hadsereg által használt fegyverek és az izraeli erők GPS-koordinátái. De azt mondta, hogy a további bizonyítékok felbukkanása általában megerősíti az előzetes következtetéseket, és szinte soha nem dönti meg azokat.

Több másik független és civil oknyomozás is zajlik az ügyben. Az egyiket az izraeli békepárti B’celem végzi, akiknek az előzetes kutatásuk arra kényszerítette az izraeli hadsereget, hogy feladja az eredetileg képviselt álláspontját, miszerint biztosan palesztin fegyvertűzben halt meg Abu Akle, és kijelentsék, hogy nem tudják ők sem, mi lehetett a halála oka.

Ran Kochav, az izraeli hadsereg szóvivője egy rádióinterjúban így nyilatkozott közvetlenül a gyilkosság után: az incidens egy ütközetben történt, egy bevetés során, ahol „a palesztin nő [Abu Akle] a fegyveresekkel volt”.
A helyszínen tartózkodó újságírókról azt is mondta:
„Ők kamerákkal voltak felfegyverkezve, ha szabad ezt mondanom”.

Ahogyan arról szintén beszámoltunk, pár nappal a gyilkosság után a jeruzsálemi rendőrség gumibotokkal és villanógránátokkal esett neki Sirín Abu Akle temetési menetének.

Izraeli kormánykörökből vizsgálatot rendeltek el az eset kapcsán azután, hogy az világszerte hatalmas felháborodást és erőteljes elítélő nyilatkozatokat váltott ki. A méltatlan incidens során Abu Akle koporsóját csaknem el is ejtették a koporsóvivők a rendőrattak hatására.

(CNN)