Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bellingcat: Izraeli katonák lőhették le a palesztin újságírónőt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt, szerdán meggyilkolták Sirín Abu Aklét, az Al Jazeera palesztin származású riporterét, amikor az újságíró több kollégájával együtt éppen a Ciszjordánia északi részén fekvő nagyvárosban, Jeninben zajló, az izraeli hadsereg által megszervezett rajtaütésről próbált tudósítani.

Az eset hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki, pláne, mivel a helyszínen jelenlévő szemtanúk, újságírók és a Palesztin Hatóság szerint is az izraeli hadsereg mesterlövészei vették tűz alá az újságírókat, többeket megsebesítve, és kioltva az arab világban nagy népszerűségnek örvendő Abu Akle életét.

A holland oknyomozó hírportál, a Bellingcat vizsgálata nyílt forráskódú adatokat használt fel az ügyben végzett kutatása során, az anyag palesztin és izraeli katonai forrásokból származott, és az elemzés olyan tényezőket vizsgált, mint az időbélyegek, a videók helyszínei, az árnyékok és a lövések törvényszéki hangelemzése.

A csoport megállapította, hogy bár fegyveresek és izraeli katonák egyaránt tartózkodtak a területen, a bizonyítékok alátámasztották a szemtanúk beszámolóit, miszerint az izraeli tűz végzett Abu Aklével.

„Az alapján, amit át tudtunk nézni, az IDF (izraeli katonák) voltak a legközelebbi pozícióban, és nekik volt a legtisztább rálátásuk Abu Aklére”

– mondta Giancarlo Fiorella, az elemzés vezető kutatója.

Fiorella elismerte, hogy az elemzés nem lehet 100 százalékig biztos olyan bizonyítékok nélkül, mint a golyó, a hadsereg által használt fegyverek és az izraeli erők GPS-koordinátái. De azt mondta, hogy a további bizonyítékok felbukkanása általában megerősíti az előzetes következtetéseket, és szinte soha nem dönti meg azokat.

Több másik független és civil oknyomozás is zajlik az ügyben. Az egyiket az izraeli békepárti B’celem végzi, akiknek az előzetes kutatásuk arra kényszerítette az izraeli hadsereget, hogy feladja az eredetileg képviselt álláspontját, miszerint biztosan palesztin fegyvertűzben halt meg Abu Akle, és kijelentsék, hogy nem tudják ők sem, mi lehetett a halála oka.

Ran Kochav, az izraeli hadsereg szóvivője egy rádióinterjúban így nyilatkozott közvetlenül a gyilkosság után: az incidens egy ütközetben történt, egy bevetés során, ahol „a palesztin nő [Abu Akle] a fegyveresekkel volt”.
A helyszínen tartózkodó újságírókról azt is mondta:
„Ők kamerákkal voltak felfegyverkezve, ha szabad ezt mondanom”.

Ahogyan arról szintén beszámoltunk, pénteken a jeruzsálemi rendőrség gumibotokkal és villanógránátokkal esett neki Sirín Abu Akle temetési menetének.

Izraeli kormánykörökből vizsgálatot rendeltek el az eset kapcsán azután, hogy az világszerte hatalmas felháborodást és erősen megfogalmazott elítélő nyilatkozatokat váltott ki. A méltatlan incidens során Abu Akle koporsóját csaknem el is ejtették a koporsóvivők a rendőrattak hatására.

(AP News)
(Kiemelt képünk illusztráció)