Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezren tüntetnek Ramallahban az egyik legismertebb palesztin riporter meggyilkolása után

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szerdán Dzsenín városában meggyilkolták az Al Jazeera megszállt palesztin területen dolgozó veterán riporterét, Sirín Abu Aklét, miközben épp egy menekülttáboron való rajtaütésről tudósított – derül ki a lap tudóstásából.

Az újságíró meggyilkolása tovább szítja az egyébként is igen komoly palesztin-izraeli feszültségeket, kivált hogy a katari hírtelevízió munkatársa épp az izraeli hadsereg túlkapásairól tudósított. Búcsúztatása több ezres tömegtüntetéssé vált Ramallah-ban.

Az alábbi felvételen láthatók a tüntetők az Al Jazeera ramallah-i irodája előtt, ahová a lap lelőtt újságírójának a testét szállították a kórházból.

 

Abu Akle családjának jeruzsálemi otthona előtt szimpátiatüntetés kezdődött, aminek során a rendőrség akcióinak köszönhetően legalább öten megsérültek, további három embert letartóztattak. Bejrútban pedig újságírók emlékeznek meggyilkolt kollégájukra.

Az Al Jazeera egyik legismertebb munkatársát gyilkolták meg, az izraeli hadsereg lejjebb tekerte a tagadást.

Sirín Abu Akle, az erős palesztin nő szimbóluma

A Haaretz izraeli lap cikke szerint az újságíró az „erős palesztin nő” szimbóluma volt az arab világban. Az 51 éves riporter a lap szerint félelmet nem ismerő és hiteles munkásságáról volt ismert, neve összefonódott a palesztin területekről való bejelentkezésekkel. Számos alkalommal tudósított háborús helyzetből az elmúlt évtizedekben, többek között Palesztina 2002-es bombázása idején is, és büszke volt arra, hogy eljuttatta a palesztinok hangját a világba.

Sárín Abu Aklé 1971-ben született palesztin keresztény családba Betlehemben, felsőfokú tanulmányait Jordániában végezte. Eleinte az ENSZ menekültügynökségének a rádióadásánál helyezkedett el, majd 1997-től dolgozott az Al Jazeera palesztinai tudósítójaként. Az Egyesült Államok állampolgára volt.

Az alábbi Twitter-folyamban több videó is látható a rajtaütésről.

 

Újságíró kollégák beszámolói szerint egy olyan ponton próbáltak meg többen bejutni a menekülttáborba hogy a rajtaütésről tudósítsanak, ahol nem volt várható palesztin-izraeli összeütközés, azonban mielőtt ezt megtehették volna, Abu Aklét lelőtték, majd perceken keresztül tüzeltek rájuk amennyiben valaki megmozdult.
Annak ellenére érte halálos fejlövés, hogy golyóálló mellényén jól láthatóan jelezte, hogy a sajtónak dolgozik. Az Al Jazeera és a palesztin hatóságok szerint egyértelműen izraeli katonák ölték meg. A tévé közleménye szerint a megszálló izraeli erők „hidegvérrel lemészárolták” munkatársukat miközben újságírói munkáját végezte, amivel megsértették a nemzetközi jogot és normákat.
Az izraeli hadsereg első tájékoztatásai szerint palesztin fegyveresek ölték meg az újságírót, ahogy azt is bejelentette az izraeli kormány, hogy a palesztin hatóságok visszautasították egy közös vizsgálóbizottság felállítását. Mindazonáltal erről még azelőtt beszéltek, hogy hivatalosan kezdeményezték volna, derül ki a Haaretz cikkéből.

Később ugyanakkor az izraeli hadsereg már úgy nyilatkozott, hogy nem világos, ki lőtte le az újságírót.

A palesztin hatóságok bejelentették, hogy nemzetközi bírósághoz fordulnak az ügyben, az ENSZ pedig átfogó és tisztességes vizsgálatot követel, az Amerikai Egyesült Államok kormánya úgyszintén, aminek különös súlyt ad, hogy Abu Akle az Egyesült Államok állampolgára volt. Az Európai Unió is átfogó kivizsgálást követel.

Az Amnesty International közölte hogy Izraelnek fel kell hagynia a törvénytelen gyilkosságokkal, míg a Committee for Protecting Journalists újságírók védelmét propagáló szervezet úgyszintén gyors és transzparens vizsgálatot sürget. A Riporterek Határok Nélkül főtitkára, Christophe Deloire szerint a gyilkosság a Genfi Egyezmény súlyos megsértése.

 

Christine Rinawi, a Palesztin TV munkatársa szerint

„azért veszítettük el Sirínt, mert egyszerű üggyé vált a palesztinok meggyilkolása. Nincsenek szavak a fájdalom leírására, melyet most valamennyi palesztin és arab újságíró érez, különösen azok, akik dolgoztak vele és látták kiemelkedő professzionalizmusát és modorát.”

Az újságíró szerint Palesztinában semmi sem védi őket.

Az Al Jazeera jeruzsálemi irodájának vezetőjének vádjai szerint az ismert újságírót nem véletlenül lőtték le, hanem az izraeli védelmi erők célzottan vadásztak rá, miután korábban számos, a palesztin területeken folytatott aggályos tevékenységükről, valamint a palesztin területek elleni támadásokról számolt be.
A Dzsenín menekülttáborban az izraeli hadsereg – és nem mellesleg az Al Jazeera – szerint aktív a Palesztin Iszlám Dzsihád fegyveres szervezet, az izraeli erők rendszerint ezzel indokolják rajtaütéseiket, melyek több esetben jártak már halálos áldozatokkal, áprilisban például egy 18 éves fiút lőttek fejbe a katonák.