Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Izraeli rendőrök lerohanták Abu Akle temetési menetét, nemzetközi botrány lett belőle

Ez a cikk több mint 1 éves.

Vizsgálatot rendelt el az izraeli közbiztonsági miniszter és az országos rendőrfőkapitány, miután pénteken a jeruzsálemi rendőrség gumibotokkal és villanógránátokkal esett neki a héten feltehetőleg izraeli mesterlövészek által meggyilkolt Sirín Abu Akle temetési menetének.

A vizsgálatot azután rendelték el kormánykörökből, hogy világszerte hatalmas felháborodást és erősen megfogalmazott elítélő nyilatkozatokat váltott ki az eset, melynek során Abu Akle koporsóját csaknem elejtették a koporsóvivők a rendőrattak hatására.


Az amerikai állampolgársággal is rendelkező Abu Akle temetésén történtek az amerikai kormányt is szóra bírták. Antony Blinken külügyminiszter úgy fogalmazott,

„minden család megérdemli, hogy szeretteit méltóságteljesen és akadálytalanul helyezzék örök nyugalomra.”

Joe Biden elnök szerint az esetet ki kell vizsgálni.

Az ENSZ Biztonsági Tanács is kemény szavakkal ítélte el Abu Akle meggyilkolását, és „azonnali, alapos, átlátható, tisztességes és pártatlan vizsgálatra” szólított fel.

Újságíró kollégák beszámolói szerint a szerdai atrocitás elkövetésekor egy olyan ponton próbáltak meg többen bejutni a menekülttáborba, hogy egy rajtaütésről tudósítsanak, ahol nem volt várható palesztin-izraeli összeütközés, azonban mielőtt ezt megtehették volna, Abu Aklét lelőtték, majd perceken keresztül tüzeltek rájuk, amennyiben valaki megmozdult.
Annak ellenére érte halálos fejlövés, hogy golyóálló mellényén jól láthatóan jelezte, hogy a sajtónak dolgozik. Az Al Jazeera és a palesztin hatóságok szerint egyértelműen izraeli katonák ölték meg. A tévé közleménye szerint a megszálló izraeli erők „hidegvérrel lemészárolták” munkatársukat, miközben újságírói munkáját végezte, amivel megsértették a nemzetközi jogot és normákat.
Az izraeli hadsereg első tájékoztatásai szerint palesztin fegyveresek ölték meg az újságírót, ahogy azt is bejelentette az izraeli kormány, hogy a palesztin hatóságok visszautasították egy közös vizsgálóbizottság felállítását. Mindazonáltal erről még azelőtt beszéltek, hogy hivatalosan kezdeményezték volna, derül ki a Haaretz cikkéből.
Ran Kochav, az izraeli hadsereg szóvivője egy rádióinterjúban így nyilatkozott közvetlenül a gyilkosság után: Az incidens egy ütközetben történt, egy bevetés során, ahol „a palesztin nő [Abu Akle] a fegyveresekkel volt”.
A helyszínen tartózkodó újságírókról azt is mondta:
„Ők kamerákkal voltak felfegyverkezve, ha szabad ezt mondanom”.

Később ugyanakkor az izraeli hadsereg már úgy nyilatkozott, hogy nem világos, ki lőtte le az újságírót.

A palesztin Wafa hírportál tájékoztatása szerint izraeli katonák jelentek meg nem sokkal Abu Akle meggyilkolása után annak kelet-jeruzsálemi házánál, és felszólították az eset hatására egybegyűlteket, hogy vegyék le a palesztin zászlókat az épületről, valamint fejezzék be a nacionalista zenék játszását.

Haaretz izraeli lap cikke szerint az újságíró az „erős palesztin nő” szimbóluma volt az arab világban. Az 51 éves riporter a lap szerint félelmet nem ismerő és hiteles munkásságáról volt ismert, neve összefonódott a palesztin területekről való bejelentkezésekkel. Számos alkalommal tudósított háborús helyzetből az elmúlt évtizedekben, többek között Palesztina 2002-es bombázása idején is, és büszke volt arra, hogy eljuttatta a palesztinok hangját a világba.

Sirín Abu Akle 1971-ben született palesztin keresztény családba Betlehemben, felsőfokú tanulmányait Jordániában végezte. Eleinte az ENSZ menekültügynökségének a rádióadásánál helyezkedett el, majd 1997-től dolgozott az Al Jazeera palesztinai tudósítójaként. Az Egyesült Államok állampolgára volt.

(Haaretz; Al Jazeera; Times of Israel; Wafa)