Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Holtan esnek le a madarak az égből az állandósuló hőhullámokban Indiában és Pakisztánban

Apokaliptikus jelenetek játszódtak le az elmúlt hónapokban Pakisztánban és Indiában, ahol az immár rendszeressé váló, elviselhetetlen forrósággal járó hőhullámokban egyes helyek holtan kezdtek el potyogni a madarak az égből. A vízlelőhelyeik kiszáradásával szomjan maradó szárnyasok a végkimerültségtől pusztulnak naponta.

A 1,5 milliárd ember által lakott Pakisztán, India és Sri Lanka területén április óta tart a forróság – Indiában 122 éves, Pakisztánban 61 éves melegrekordokat megdöntve. A pakisztáni Jacobabad városában a legmelegebb nappali hőmérséklet elérte az 50 Celsius-fokot, és

gyakran éjszaka sem csökkent 30 fok alá.

A meleg az állatvilág mellett természetesen a lakosságra is hatással van. Különös tekintettel a mezőgazdaságban dolgozókra, ami ezen országok lakosságának közel felét jelenti. A legsúlyosabban érintetett területeken akár felével is csökkenhet a várható terméshozam – részben ez is hozzájárult, hogy India betiltotta a gabonaexportot, ezzel súlyosbítva az Ukrajnában dúló háború okozta terményár emelkedést.

A szubkontinensen a lakosság nem egyformán szenved a jelenségtől, a leginkább érintett rétegek a legszegényebbek, akik légkondicionálás hiányában szinte egyáltalán nem tudnak menedéket keresni a klímaváltozás nyomán egyre elviselhetetlenebb, szélsőséges időjárás elől. A gazdagabb csoportok körében egyre keresettebbek a léghűtő berendezések, amik megnövelik az áramfogyasztás.

India az áramellátásának kétharmadát fedezi fosszilis forrásokból, így a meleg miatt megnövekedett fogyasztás több kibocsátáshoz vezet, ami méginkább súlyosbítja a hőhullámokat, ezzel egy ördögi körbe kergetve a lakosságot.

India a tavaly év végi COP26 konferencián 2070-re ígérte a karbon semlegességét, ami az elmúlt évek tendenciáját tekintve nagyon sokára van: 2010 óta a legszolidabb becslések szerint is legkevesebb 6500 áldozata volt az extrém melegnek.

A fejlődő országok persze jogosan vetik fel a kibocsátáshoz való jogukat, hiszen a globális észak, így Nyugat-Európa és Észak-Amerika másfél évszázadon keresztül, az ipari forradalom után nyakló nélkül pöfögött a légkörbe bármit, amit a kapitalizmus kiépítéséhez szükséges volt odaeregetni. (És pöfögi a mai napig.)

A hőhullámok Európában is egyre nagyobb problémát jelentenek, Dél-Spanyolországban a hétvégén 42 fokos hőmérsékletet is mértek, ezzel az elmúlt húsz év legmelegebb májusa az idei.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) idén megjelent jelentéséből is az derül ki, hogy Európában a hőhullámok jelentik a klímaváltozással járó jelenségek közül a leghalálosabbat. Különösen Dél-Európában, a földrajzi adottságok miatt és Kelet-Európában, (így Magyarországon is) a fejletlenebb egészségügy miatt követelhet több emberéletet az extrém meleg.

(via. Jacobin)

Címlapkép: Wikimedia