Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

India pótolhatta volna az ukrán háború miatt kieső búzaellátmányt, de exporttilalmat rendelt el

Ez a cikk több mint 1 éves.

A búza ára a megengedett maximális mértékkel emelkedett hétfőn, miután India exporttilalmat rendelt el – írja a Financial Times.

A lap szerint az ukrajnai háború miatt kieső búzaellátmányt az indiai export pótolhatta volna, de a hétvégén elrendelt exporttilalom továbbsúlyosbítja a globális élelmiszerválságot. A búza ára már az indiai bejelentés előtt is több mint hatvan százalékkal emelkedett idén az ukrajnai háború hatására.

Oroszország és Ukrajna búzaexportja együttesen majdnem a világexport egyharmadát teszik ki. India pedig a világ második legnagyobb búzatermelője Kína után, ráadásul a múlt évet hét tonna búzatöbblettel zárta, miközben más exportőrök termelése csökkent a zord időjárás hatására.

India mérsékelhette volna a kibontakozófélben lévő globális élelmiszerválságot, de a belföldi rekordinfláció és növekvő élelmiszerárak miatt végül megtiltotta a búza exportálását.

Új-Delhi azt ígéri, néhány országgal kivételt tesz majd „az ország általános élelmezésbiztonságának kezelése, valamint a szomszédos és más kiszolgáltatott országok szükségleteinek támogatása érdekében”.

Az exporttilalomban a klímaváltozásnak is szerepe lehetett. Két hónapja hőhullám van Indiában, a búzaövezet egyes részein a hőmérséklet akár a 45 °C-ot is eléri, az éves monszun-szezonra pedig még heteket kell várni.

Az exporttilalmat néhány nappal azután jelentették be, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma olyan előrejelzést tett közzé, miszerint 2022-23-ban négy év után először csökken a globális búzatermelés.

Az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramja szintén nemrég közölte, hogy az ukrajnai háború hirtelen megrázkódtatásoknak tette ki a globális ellátási láncokat, ami súlyos következményekkel járhat a világ élelmezésbiztonságára nézve. Az élelmiszerválság várhatóan a globális délt fogja leginkább sújtani.

A körülményeket tekintve jó hírnek mondható, hogy Ukrajna enyhített búza-exporttilalmán, miután a háború az ország peremeire húzódott vissza. Az ukrán kikötővárosok azonban továbbra sem állnak rendelkezésükre, mert vagy tönkrementek a háborúban, vagy túl eleve kicsik a kikötőik, vagy még orosz kézben vannak. Ezért kb. 25 millió tonnányi, világpiacra szánt gabonát most a romániai Konstancából igyekszik exportálni Ukrajna.

Címlapkép: Pxfuel