Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ukrajnában betilthatják az oroszbarátnak vélt pártokat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy új törvény értelmében betilthatják azokat az oroszbarátnak tartott ukrajnai pártokat, amelyek veszélyeztetik az ország szuverenitását és területi integritását. A Volodimir Zelenszkij elnök által május 14-én aláírt törvény szerint a betiltásokért a nyugat-ukrajnai Lviv (korábban: Lvov) város bírósága a felelős, amelynek mindössze egy hónapja lesz eldönteni a tiltás iránti kérelmek jogosságát – írja a Tageszeitung.

Elsősorban azok a pártok számíthatnak a betiltásra, amelyek az Ukrajnával szembeni oroszországi agressziót igazolják, a háborút belső konfliktusként vagy polgárháborúként magyarázzák.

A törvény elfogadása után két nappal Denis Malyuska igazságügyi miniszter már be is jelentette, hogy kérvényezni fogja a 2018-ban alapított Ellenzéki Platform – Az Életért párt betiltását. A balközép párt – amelynek az egyik elnöke az áprilisban hazaárulással megvádolt és letartóztatott Viktor Medvedcsuk – parlamenti frakcióját április 14-én az ukrajnai nemzetbiztonsági és védelmi tanács döntése nyomán feloszlatták. A párt betiltásáról már korábban rendelkeztek, akkor a hadiállapot idejére vonatkozott a határozat, de nem járt a párt teljes fölszámolásával.

Az oroszpártiként számon tartott szövetség lényegében a korábban több cikluson keresztül kormányzó Régiók Pártja utódszervezete, s meglehetősen sikeres: a 2019-es parlamenti választásokon 44 mandátumot szerzett, a 2020 decemberében tartott városi polgármester-választáson pedig – éppen Zelenszkij szülővárosában, Krivij Rihben – az ellenzéki platformhoz tartozó Konsztantyin Pavlov győzött fölényesen.

Ukrajnában az „oroszpártinak” minősített ellenzéki pártok tömegesen betiltása március 20-án kezdődött, amikor a hadiállapot örvén tizenegy párt munkáját lehetetlenítették el. Így járt a Kommunista Párt, az Ukrajnai Progresszív Szocialista Párt (PSPU) és a Baloldali Ellenzék is.

Egyelőre nem világos, hogy a betiltott pártok képviselőit megfosztják-e a mandátumuktól. Olga Sovgirya, a parlament jogpolitikai bizottságának elnökhelyettese szerint erre nem kerülhetne sor, ám erről nem mindenki vélekedik hasonlóan. Andrij Kokotjucha író számára a pártok betiltása nem elégséges, hiszen ez csak azzal járna, hogy a pártok eltűnnének a színről, de a szavazóik nem. Ezért – szerinte – fel kell lépni minden ellen, ami az Oroszország-barátságnak kedvez. Hasonlóan vélekedik Anton Parambul, az lvivi Black Flag antifa csoport tagja is.

Ezzel szemben Volodimir Iscsenko, a berlini Humboldt Egyetemen dolgozó ukrán szociológus szerint a Zelenszkij által aláírt törvény azt jelenti, hogy bármelyik pártot bármikor be lehet tiltani azzal az ürüggyel, hogy oroszbarát. A Taznak nyilatkozó Iscsenko szerint a törvény legfeljebb Zelenszkij elnök számára hasznos, aki így megszabadulhat az ellenzékétől. A szociológus szerint Oroszország immár nem törekszik arra, hogy „puha hatalmat” gyakorolva Oroszországhoz hű pártokat alapítson és tartson fenn. Oroszország immár háborút visel és erőszakot alkalmaz.

Iscsenko a törvényt kifejezetten ártalmasnak véli, hiszen általa „kapkodva”, a körülmények pontos ismerete nélkül bármely párt betiltható. „Az új törvénynek valójában semmi köze a demokratizálódáshoz”, mondta el, s egyben figyelmeztetett: „Németországban az emberek még nem értették meg, hogy Ukrajnában milyen mértékben korlátozzák a szabadságot”.

(TAZ, Mérce)
Címlapkép: Ülésezik az ukrajnai parlament. (Fotó: Wikipédia)