Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felgyújtottak egy abortuszellenes aktivistairodát Wisconsinban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Egyesült Államokbeli Wisconsin állam Madison városában ismeretlenek felgyújtották egy helyi abortuszellenes csoport, a Wisconsin Family Action irodáját vasárnap reggel. A gyújtogatáshoz először Molotov-koktélt használtak, majd miután az nem gyulladt be, a csoport tagjai egy másik tüzet is gyújtottak, ez már sikeresebb volt. Az iroda mérsékelt károkat szenvedett.

A támadást elkövetők a helyszínen graffitiket is felfújtak a falakra: egy helyen a „Ha nem biztonságos az abortusz, ti sem vagytok biztonságban” feliratot,

mellette pedig egy anarchista jelkép mellett a rendőrellenes „1312”-t.


Bár az épületben a támadáskor senki nem tartózkodott, a szélsőségesen konzervatív csoport vezetője, Julaine Appling úgy nyilatkozott az eset után a sajtónak, hogy

„képesnek kellene lennünk arra, hogy különböző álláspontot képviseljünk anélkül, hogy félteni kellene az életünket.”

Appling szerint ha bárki is bent tartózkodott volna, bizonyára megsérül, a legjobb esetben is.

Az ügyben nyomozás indult, egyelőre nem tudni, pontosan kik is követhették el a merényletet.

A Wisconsin Family Action honlapján található bemutatkozás alapján egyébként a csoport az abortusz fogantatástól számított teljes tiltása mellett a kaszinókat és a pornót is betiltatná, valamint el akarja érni, hogy az állami iskolákban az evolúció mellett kötelezően oktassanak valami mást is, amit ők „evolúciós elmélettel versengő elméleteknek” hívnak. Szerintük ugyanis a tanulók így levonhatnák saját maguk a következtetéseiket az emberi élet eredete „körüli vitákból”.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt, múlt hét legelején jelent meg a Politico hírportál oldalán az a kiszivárogtatott Legfelsőbb Bírósági többségi határozattervezet, amelyben Samuel Alito főbíró a hetvenes évek elején hozott úgynevezett Roe vs. Wade ügyet tenné semmissé.

A véleménytervezet erőteljes hangon és kíméletlenül elutasítja az 1973-as döntést, amely szövetségi alkotmányos védelmet biztosított az USA-ban az abortuszhoz való jognak, valamint az ezt követő 1992-es döntést – Planned Parenthood kontra Casey -, amely nagyrészt fenntartotta ezt a jogot.

„Roe kezdettől fogva égbekiáltóan téves volt”

– írta a határozattervezetben Alito.

A hetvenes évek óta rengetegszer hoztak a tagállami törvényhozások abortuszjogokat súlyosan korlátozó, vagy azokat teljesen semmibevevő törvényeket is (ezek közül többről mi is beszámoltunk a Mércén), azonban eddig a Roe vs. Wade miatt ezeket jogvédő csoportok, magánszemélyek, politikusok rendre a Legfelsőbb Bíróság elé citálták, ahol a precedens miatt az abortuszellenes szabályozások általában el is buktak.

Ennek lehet vége akkor, ha a kiszivárgott határozattervezetből hivatalos határozat lesz a konzervatív Republikánus Párt által évtizedek óta építgetett, már 6:3-as jobboldali többséggel működő alkotmányőrző testületben. Ez pedig azt jelentené, hogy még az olyan törvények is hatályba léphetnek, és maradhatnak is beláthatatlan ideig, mint az Alabama államban 2019-ben hozott büntetőtörvény, amely az anya életét veszélyeztető helyzetet leszámítva minden egyes esetben 10-99 év szabadságvesztéssel büntette volna azokat az orvosokat, akik abortuszt végeznek, még akkor is, ha a terhesség nemi erőszak, vagy vérfertőzés eredménye volt.

(The New York Times)