Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A munkásság ünnepén kiderült, a szakszervezetek továbbra is fontos társadalmi feladatok előtt állnak – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 1 éves.

Május elseje a munkásság ünnepe. Ezen a napon a fennálló rendszer jellegéből fakadó elnyomás elleni küzdelmet ünnepeljük, melyet nemcsak ma, de az év valamennyi napján kell vívnunk.

Budapesten, országszerte és az egész világon számos rendezvényt tartanak ez alkalomból, ezekről mi is be fogunk számolni a nap folyamán.

Munkatársaink számos helyszínen ott vannak, percről percre közvetítésünkben pedig beszámolunk az eseményekről.

Címlapkép: Juhász-Boylan Kincső / Mérce
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

2022. május elsején a munkásság némiképp csalódottan ünnepelhetett a munkásság szűk hónappal a Fidesz legújabb kétharmados győzelmének árnyékában.

A munkásságot várhatóan – legalábbis az eddigi tendenciák alapján – tovább sanyargató kormányzati intézkedések ellenére ugyanakkor van feladata és perspektívája a szakszervezetiségnek.

Ezekről szerezhettünk tudomást a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma majálisán, ahol többek között a lakhatással, valamint a pedagógussztrájkkal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetéseket hallgathattunk meg a Mérce munkatársainak részvételével, míg a Városligetben a Magyar Szakszervezeti Szövetség rendezvényén fejtegették a szakszervezetiség perspektíváit.

Szintén a Városligetben számos baloldali szervezet jelent meg, mások mellett a kapitalista rendszert radikálisan elutasító csoportok is, minek keretében punk-koncertekkel adtak hangot a kizsákmányoltak dühének. A Hajógyári-szigeten pedig a szélsőjobboldali Mi Hazánk gyűlésén értesülhettek az érdeklődők a „fehér faj” védelmének állásáról.

A Mércének is otthont adó Kazán Közösségi Ház pedig a FiDo parkban tartott szomszédsági majálist, ahol a környék számos szervezete megjelent, valamint mi is kitelepültünk.

Lassan viszont véget érnek a programok, így mi is zárjuk közvetítésünket.

Köszönjük a figyelmet, és ha tetszett ez a közvetítés, kérjük támogassatok!

fido park

Családi Majális a FiDo parkban 2022 május 1-jén | Juhász-Boylan Kincső / Mérce

Gólya szövetkezeti tagok | Juhász-Boylan Kincső / Mérce

Fotó: Juhász-Boylan Kincső / Mérce

Fotó: Juhász-Boylan Kincső / Mérce

Csillámtetkó-készítés | Juhász-Boylan Kincső / Mérce

Dolgozók a dolgozók ünnepén | Juhász-Boylan Kincső / Mérce

Délután a foci is beindult | Juhász-Boylan Kincső / Mérce

Fotó: Juhász-Boylan Kincső / Mérce

Juhász-Boylan Kincső / Mérce

Lufik

Hajógyári-sziget A parlamenti küszöböt átlépő Mi Hazánk Mozgalom elnöke és frakcióvezetője, Toroczkai László is felszólalt a párt május 1-i rendezvényén, a Hajógyári-szigeten (ez hosszú évekig a MIÉP és a Jobbik hasonló rendezvényeinek is helyszíne volt). A színpadról Toroczkai a párt sajtófőnökével Kisberk Szabolcs volt Hír TV-s újságíróval beszélgetve némi kárörömmel jegyezte meg, idén ők az egyetlen ellenzéki párt, akik majálist tartanak, pedig ez régen a baloldal ünnepe volt.

Beszélt még arról is, szerinte érdemes a párt politikáját az Országgyűlésben is folytatni, mert mint megjegyezte,

neki mindegy, hogy a Fidesz, vagy ők valósítják-e meg azokat az ötleteket, amiket a Mi Hazánk dob be a köztudatba.

Értekezett az ukrajnai háborúról is, szerinte felháborító, hogy az „idegesítő ukrán elnök”, Zelenszkij és a budapesti ukrán nagykövet azt akarják, hogy „háborúban haljunk meg értük”, miközben ők elnyomják a magyarokat Kárpátalján. Kérdésre ehhez hozzátette, szerinte nem Ukrajna területi integritását kell tiszteletben tartani, „hanem a történelmi Magyarországét.”

Nagyon röviden azért Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is odaszólt, amikor arról beszélt, a Nyugat őket „nácizza”, Putyin pedig Ukrajnát akarná „nácitlanítani” de szerinte mindkét fél „békén hagyhatná végre őket ezzel.”

Szerinte a párt egyik legfontosabb feladata lesz a következő években az „LMBT-lobbi’ elleni küzdelem. Szerinte azonban az is fontos, hogy a „nyugati wokeizmus”, amely szerinte a „fehér ember kiirtását tűzte ki célul”, továbbra is kudarcot valljon.

„Ha a fehér cápát meg lehet menteni a kihalástól, akkor lehessen a fehér embert is!” – mondta, szavait komoly taps kísérte.

Hangsúlyozta azt is, véleménye szerint a Mi Hazánk ellenfele nem csupán egy „globális háttérhatalom”, mert Orbán Viktor Magyarországon „kicsiben egy saját háttérhatalmat is létrehozott.”

Különleges nap a mai, hiszen kivételesen egy napra esik anyák napja és a munka ünnepe. A munkásmozgalomban hagyományosan az árutermelő kapitalizmusban foglalkoztatott munkás prototípusa a férfi ipari dolgozó. Mára viszont a kapitalizmus átalakult, a szolgáltatószektor átvette a húzóágazat szerepét.

Az élet különböző területein kulcsfontosságú, ám a tőkés rendszerbe egyaránt integrált szolgáltatások jelentős részét nők végzik. A gondoskodó szakmákban 80 százalék feletti a nők aránya.

Ez egy egészen új kihívás elé állítja a munkásmozgalmat ma, a kapitalizmus remélhetőleg utolsó válságában. Ahhoz ugyanis, hogy a jelenlegi, kizsákmányoló rendszert lerombolhassuk és helyébe egy jobb és igazságosabb világot, egy értelmesebb élet feltételeit építhessük fel, nekünk, munkásoknak kell szerveződnünk. Senki másnak nem áll érdekében a változás, csak nekünk. A munkások, és főleg a kékgallérosok közt több a nő mint a férfi. Ma nekünk, nőknek kell elsősorban szerveződnünk és az általunk gondozottakért folyó harc élére állnunk.
Ez nem könnyű dolog. A nőknek ugyanis nem csak össztársadalmi szinten de a háztartásokban is végezniük kell az úgynevezett reproduktív munkát, vagyis azt a tevékenységet, ami a produktív munkát, tehát az árutermelést egyáltalán lehetővé teszi: mosás, főzés, takarítás, gyermeknevelés.
Tévedés azt gondolni, hogy a kapitalizmus egy önmagára zárt, saját lábán megálló rendszer. Ha minden munkáltatónak annyi bért kellene fizetni a dolgozóinak amiből azok tisztesség életet tudnak élni, maximum egy langyos szociáldemokráciát tudna fenntartani a tőkésosztály. Ha holnap minden nő, minden reproduktív munkát felfüggesztene, vagyis sztrájkolna, leállna az egész világ gazdasága.
Ezt tehetnénk, de nem tesszük, mert dolgunk van azokkal, akik ránk vannak bízva. Mégis, azt mindig tartsátok szem előtt, hogy mekkora hatalom van a kezetekben. A gondoskodói munka amellett, hogy meggyőződésem szerint a legszebb viszony ami két ember között fennállhat, sajnos mára áruvá vált, elidegenedett tőlünk, ahogy mi is elidegenedtünk egymástól. A gondoskodás ebben a formájában csak bérek alacsonyan tartására szolgáló úgynevezett Olcsó Erőforrás. Nemcsak a háztartás, hanem az egész társadalom szintjén érvényes ez az állítás.

Hogyan tudná a tőkés a maximális profitot lefölözni, ha nincs egy úgynevezett tartaléksereg, egy sor olcsó bérmunkás, akik készséggel beáll a csatasorba a kirúgott dolgozók helyére?

Mindenki pótolható a tőkés társadalomban. Az viszont fontos, hogy a hajléktalan, az idős, a szegény, a cigány, a beteg ne legyen szem előtt. Mindazok, akiket már elhasznált az értelmetlen bérmunka, akik elvesztették egy válságban mindenüket, vagy azok, akiknek eleve nem osztottak lapot nem kívánatosak a tőkés társadalomban.
A nők azok, akik ezekről a rendszerből kiesett elesettekről gondoskodnak, és a nők azok is, akik a bérmunkások következő generációját ingyen vagy éhbérért kinevelik a tőkés gazdaság számára. Nők, tehát nem kell őket rendesen megfizetni. A nők munkáját még a piacon sem fizetik meg, nemhogy az állami szektorban. Hiszen megszoktuk, a háztartásban is láthatatlanul és ingyen végzik a munkát, miért lenne máshogy nagyban.
A szegény nőket a legkönnyebb vidéken kizsákmányolni, hiszen legtöbb esetben több gyermekről gondoskodnak és teljes anyagi függésben élnek férjeiktől, akiknek egyébként a fizetése természetesen nem teszi ki egy család költségvetését. A szegény, ne adj isten cigány nő 120.000 forintért is lehajol és kitakarítja azokat az otthonokat, amikben az egyre növekvő számú és szakpolitikailag teljesen kezeletlen demens klientúra a fekáliát keni fel minden nap a falra.
Meddig bírjuk ezt?
Mert nehéz idők jönnek, olyan alapvető létszükségleteink mint az élelmezés vagy a lakhatás fognak részben vagy egészben ellehetetlenülni. Az élet újratermelése egyre több, még ennél is súlyosabb akadályba fog ütközni és nekünk ott kell majd állni és kitartani együtt, mert mind a piac, mind az állam az út szélén fogja hagyni azokat, akik elesnek.
Ez ugyanakkor lehetőség is, hiszen ha ezen a ponton készen állnak a megfelelő intézményeink, arra egy egész új rendszert tudunk felépíteni. Fogyasztási szövetkezetekre, közösségi tulajdonú lakhatásra, megújuló energiaparkokra, erős szakszervezetekre, rengeteg tudásra és emberre van szükség ahhoz, hogy ez létrejöhessen.
Májusban már levelesek a fák, virágzik a rét – remény mindig van. Éljen május 1, éljen a reproduktív harc, éljenek a feministák és a nemzetköziség!

szef majális Dvorácskó Balázs, a Szakszervezeti Együttműködési Fórum szervezési titkára szerint azt tapasztalták, hogy a szakszervezeti tagjaik gyakran szembesülnek a lakhatási válság problémájával. Ezért döntöttük végül úgy, hogy beleállnak ebbe a hagyományosan nem szakszervezeti ügybe.

Ebben volt segítségükre a Szolidáris Gazdaság Központ, ami szorosan együttműködik a szakszervezetekkel a lakhatási ügyek megoldásában. Felmérést készített Nagy Klára és Szabó Natasa a közszféra dolgozóinak lakhatási problémáiról. Nagy Klára elmondta, kutatásuk bizonyítja, hogy mindent korosztályt érint ez a kérdés.

Szabó Natasa először a Periféria Központon keresztül kezdett el dolgozni a Pedagógusok Szakszervezetével a lakhatás ügyében. Felmérést készítettek, majd képzést indítottak a szakszervezettel, nemzetközi példákat kutattak fel a szakszervezeti lakhatási megoldásokról. Nagy Klára elmondta, kutatásukban többek között azt találták, hogy a legtöbben rendelkeznek lakástulajdonnal, de ezek a tulajdonok hitellel terheltek.

Mi a teendő? Szabó Natasa szerint együtt kell működni az önkormányzatokkal vagy egyáltalán eljuttatni a szakszervezeti tagokhoz, hogyan kell bérlakást igényelni. Budapesten már vannak is példák lakásügynökségekre, ami szintén egyfajta válasz a lakhatási válságra.

Városliget A Városligeti Autonóm majálison beszélgetések mellett punkkoncerteket is tartanak. Rajtuk kívül több más baloldali szervezet is hagyományosan a Ligetben tartja a munkásság ünnepére szervezett programjait.

Punkzenekar a városligeti autonomista majálison. Fotó: Kemény Bence / Mérce

Az autonomista majális programja:

12:15 Kármen

13:00 IGA

14:00 Dogs on Leads

15:00 tHE sNOBS

16:00 Barackca.

Punkzenekar a városligeti autonomista majálison. Fotó: Kemény Bence / Mérce

Rendszerellenes molinó a városligeti autonomista majálison. Fotó: Kemény Bence / Mérce

Résztvevő a Városligetben tartott majálison 2022-ben. Fotó: Kemény Bence / Mérce

Mozgalmi könyvesbolt a Városligetben tartott majálison 2022-ben. Fotó: Kemény Bence / Mérce

Mozgalmi könyvesbolt a Városligetben tartott majálison 2022-ben. Fotó: Kemény Bence / Mérce

Egy másik helyszínen Krausz Tamás történész is beszédet mondott.

Krausz Tamás a Városligetben tartott majálison 2022-ben. Fotó: Kemény Bence / Mérce

Városliget Komjáthi Imre, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese a Magyar Szakszervezeti Szövetség által szervezett beszélgetésen elmondta, hogy a rabszolgatörvény-ellenes tüntetések után megszakadt a tiltakozás a munka törvénykönyve módosítása ellen.

A politikus szerint ez leginkább Hadházy Ákos országgyűlési képviselőnek köszönhető.

Mint mondta,

„Hadházy Ákos volt az, aki fontosabbnak tartotta a köztévé körüli anomáliát és dolgokat, mint a dolgozók megélhetését és a rabszolgatörvény elleni tiltakozást. Ő volt az, aki elvitte a tiltakozások fókuszát a rabszolgatörvényről a köztévéhez.”

Az együttműködés ugyanakkor mint mondta megmaradt, továbbra is rendszeresen kér információkat a szakszervezetektől, és amennyire tőle telik, segíti, támogatja is a szakszervezeteket.

A politikus később arról is beszélt, hogy vannak gyakorlatok a szakszervezetek segítésére parlamenten belül és kívül is, például törvényjavaslatok beadása formájában, melyek bekerültek az ellenzéki programra is.

A politikus ugyanakkor kifejtette, hogy a szakszervezeteknek nem szabad a politikára várniuk, maguknak kell elkezdeniük megalkotni egy új munka törvénykönyvét.

Ők pedig megadnak minden segítséget, hogy törvényjavaslat formába tudják önteni.

Parlamenten kívüli segítségként pedig említette, hogy az ellenzéki politikusok a szakszervezet mellett álltak a Suzukinál alapított szakszervezet kapcsán, mikor a cég minden lehetséges módon próbálta gáncsolni a munkások szervezkedését, de említette Dunaújvárosban is, ahol szintén kiálltak mellettük, mikor a munkásokat sanyargatták.

A FiDo parkban majálisozik idén a Kazán közösségi ház, dél óta nevezhetnek az érdeklődők sportversenyekre, készíthetnek kitűzőt és csillámtetkót. Számos, a társadalmi szolidaritás iránt elköteletezett szervezet képviselőivel is találkozhatnak az érdeklődők. Itt vannak a Gólya szövetkezet tagjai, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület, a 100as Házak Bérlői Érdekvédelmi csoportja, és persze a Mérce újságírói is itt standolnak (találtok nálunk rendszerkritikus táskát is).

Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület

A Mérce újságírói standolnak

Pikó András is ellátogatott a majálisra

Kosarazó gyerekek

A Gólya szövetkezet frissítőkkel szolgál

Léggömbök

szef A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának majálisán  a pedagógussztrájk tanulságairól beszélgetett Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke és Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke.

Idén egybeesik a munkások és anyák napja. Ezen a jeles napon a PSZ elnöke emlékeztetett, mekkora anyagi kockázatot vállaltak azok a pedagógusok, akik éltek sztrájkjogukkal. Azt mondta, sok pedagógus elvált, sokan vannak közülük egyedülálló anyák, akiknek alacsony pedagógusbérei nem fedezik az alapvető szükségleteket.

Szabó Zsuzsa azt is elmondta, kompetens vezetővel akarnak tárgyalni az állam részéről, „nem postással”.

Az új kormány megalakulásáig felmérik a sztrájkban résztvevő pedagógusokat érő sérelmeket, fenyegető intézkedéseket. Egyéni kivizsgálást fognak éri minden vélt jogsérelem esetén a Klebelsberg Központtól.

 

Az LMP sajtóközleményben hívta fel az otthongondozásban dolgozók munkájára, akik talán az egyik legmegerőltetőbb és megpróbáltatóbb munkát végzik, mégsem kapnak elég elismerést, sem pedig pénzt munkéjukért.

„Hosszú évek óta próbáljuk a kormány tudatába beleégetni: az otthongondozás is munka! Akik napi 24 órában gondozzák valamely családtagjukat, igenis megérdemlik legalább a minimálbér összegével megegyező jövedelmet. Ezt 2004-ben még az ellenzékben lévő Fidesz is így gondolta, de 12 év kormányzás is kevés volt akkori ígéretük betartásához”

– írják közleményükbe.

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője szerint egy ilyen intézkedés 45 milliárd forintba kerülne a kormánynak évente, ami „költségvetési szinten elenyésző összegnek számít”.

A kormánynak több pénzt kellene fordítania azok támogatására, akik nem gyermeküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják otthon. Ugyanis munkájukra „szükség van mindaddig, amíg az idősgondozásban több mint két évet kell várni egy férőhelyre”.

Hajógyári-sziget A Mi Hazánk majálisán jelentette be Novák Előd, arra számítanak, Apáti István, a párt tagja megkaphatja a parlamenti vállalkozásfejlesztési bizottságának elnöki posztját.

Lantos János, a Mi Hazánk munkaügyi kabinetvezetője szerint az ő pártjukat nem érdekli a munkások és szakszervezeti tagok politikai világnézete, „csak az érdekképviselet”. A szélsőjobboldali párt kerekasztalán részt vesz Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke is.

„Baloldali érzelmű emberként nagyon fáj nekem, hogy a Mi Hazánk és Lázár János segített nekünk, miközben a VDSZ elnök egy igazgatónak küldött levélben határolódott el tőlünk azért, mert a Mi Hazánk tartott értünk félpályás útlezárást”

– mondta el a Mi Hazánk majálisán Radics Gábor.

Az Esztergomi Gépkocsigyártók Független Szakszervezetének elnöke azt hangsúlyozta, semmiféle segítséget nem kapnak a dolgozók a súlyos munkahelyi balesetek után, a munkáltatók pedig megfosztják őket a kártérítés lehetőségétől, bírósági pereskedésre pedig nincs anyagi lehetőségük.

Városliget A politika és a szakszervezet témában beszélget Csárdi Antal (LMP), Illyés Márton (Momentum), Komjáthi Imre (MSZP), Kordás László (DK) a MASZSZ kerekasztalánál. Kordás László korábban a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke volt. Élő videós közvetítésünk az alább követhető:

psz székház Fazekas Lázár Benjámin kollégánk Szabó Zsuzsával a Pedagógusok Szakszervezetének elnökével és Gosztonyi Gáborral a PSZ alelnökével beszélget az oktatási sztrájkról. A beszélgetést alábbi élő videónkon lehet követni.

Városliget Zlati Róbert a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke ünnepi beszédben köszöntötte a rendezvényük résztvevőit a Városligetben.

Zlati beszédében kiemelte, hogy nagy nehézségek árán sikerült megszervezni a rendezvényt, hozzátéve hogy folytatniuk kell a küzdelmet. A szakszervezeti vezető kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarországnál szerencsétlenebb vidékeken sokkal nehezebb dolga van a munkásságnak.

Zlati szerint a szakszervezetek élen járnak a demokrácia védelmében, és a békéért folytatott harcban. Kifejezte szolidaritásukat a konfliktuszónákban dolgozó kollégákkal, valamint a világ különböző szakszervezeti szövetségeivel együtt a békére szólítottak fel mindenkit, és megerősítették a társadalmi igazságosságért való kiállásukat.

Köszöntötte emellett anyák napja alkalmából az édesanyákat.

A vezető szerint gyökeres változtatásra van szükség a szakszervezeti mozgalomban, és vonzóvá kell válniuk a fiatalok számára is. Izgalmasabbá kell tenni a szakszervezeteket, „szexivé”, különben erejét veszti a szakszervezeti mozgalom.

Véleménye szerint a szakszervezetek a demokrácia letéteményesei, ezt pedig tanítani kellene a középiskolákban, utcákon, demonstrációkkal. Kifejtette, hogy minél több munkavállalót kell képviselniük, és valamennyi munkásnak velük együtt kell küzdeniük.

A vezető kifejtette, hogy a szakszervezeti mozgalomnak és a pártoknak szükségük van egymásra, fontos ügyeket kell képviselniük a parlamentben – és véleménye szerint lesznek is partnereik e tekintetben.

Hozzátette, hogy nem a követeléseik tartalmával van a baj, hanem hogy nem jut el a döntéshozókhoz. Ezért nem kell kidobni a követeléseiket, hanem többen és hangosan kell mondaniuk. Ennek keretében

  • érdemi párbeszédet
  • tisztességes béreket
  • garantált munkavállalói jogokat
  • valódi munkavédelmet
  • 270 napig tartó munkanélküli segélyt
  • társadalombiztosítás fölötti kontrollt
  • tisztességes munkaidőt
  • diszkrimináció és zaklatás elleni fellépést
  • esélyegyenlőséget a nőknek
  • igazságos nyugdíjakat
  • minőségi szakképzést, oktatást
  • valamint szociális üdültetést követelnek.

Ezek megfogalmazásában, megvalósításáért folytatott küzdelemben egymás elvtársai a szakszervezeti tagok, mint mondta.

Élő videós közvetítésünk az alább nézhető vissza.

Tíz órakor tartotta megemlékezését a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a városligeti emlékkőnél, amivel kezdetét vette május elsejei programsorozatuk.

A megemlékezésen részt vett Kovács Dávid, a MASZSZ ifjúságtagozatának vezetője és Juhász László, a MASZSZ nyugdíjastagozatának a vezetője.

Kovács Dávid a 4. ipari forradalomról beszélt, aminek a küszöbén állunk jelenleg, és még sosem voltak ilyen szinten adottak az eszközök a biztonságos és igazságos munkavégzéshez, mint most. Ennek ellenére talán még kizsákmányolóbb a jelenlegi rendszer, mint amilyen 130 évvel ezelőtt volt, az ünnepnap megalakulásának idején.

„A munka törvénykönyve 300-400 óra túlórát tesz lehetővé, és a munkavállalók élnek is ezzel, hogy meg tudjanak élni, a munkaadók pedig elvárják ezt a dolgozóktól. Én az év 52 hetéből 42-t a munkahelyemen töltöttem”

– tette hozzá.

Ezért fontos, hogy a munkások és a szakszervezetek követeljék az igazságos munkakörülményeket, az élhető béreket és biztonságos munkakörnyezetet.

„Ki kell állnunk magunkért és ki kell állnunk egymásért”, ugyanis a munkaadók ugyanazokkal a „lerágott csontokkal” tudnak dobálózni a munkások követeléseivel kapcsolatban, min ahogy azt 100 évvel ezelőtt tették.

Juhász László szerint az, hogy az ifjúsági és a nyugdíjas tagozat vezetői együtt vannak most jelen, az nemcsak a generációk közti összetartást jelenti, hanem azt is, hogy a mozgalomnak és ennek az ünnepnek van jövője.

Fontosnak tartotta, hogy megemlékezzünk az első magyar, 1890-es május elsejei felvonulásról, ahol több munkás vett részt, mint Európa legnagyobb városaiban, a nemzetközi sajtó figyelmét is megragadva, ahol a dolgozók követelték Robert Owen által megfogalmazott 8 óra munkát, 8 óra pihenést és 8 óra szórakozást.

Ezek a követelések most relevánsabbak, mint valaha, és az önkizsákmányolás kérdését folyamatosan a porondon kell tartani, „több emberöltő távlatából” is.

A MASZSZ képviselői szerint most nagyon nagy szükség van a szakszervezetek munkájára, különösen a covid, az ukrán háború és a választási eredmények árnyékában, és eljött az idő, hogy a hatalom végre komolyan vegye a munkások követeléseit:

„Munkát, biztonságot, tisztességes megélhetéshez valódi munkahelyeket, megélhetést biztosító béreket és nyugdíjat, értékteremtő munkahelyeket, valódi foglalkoztatáspolitikát, igazságos teherviselést és adórendszert!”

világszerte

„Május elseje különleges szekuláris ünnep, mert nemzetközi. Különleges azért is, mert nem hivatásos politikusok, államférfiak vagy befolyásos emberek alapították, hanem egyszerű munkások. Még csak nem is a Szovjetunió bürokratái találták ki, ahogy az a „valóban létezett szocializmus” országaiban tűnhet, hanem a valóban létezett munkásmozgalom ünnepe volt.”

Lehoczki Noémi május elseje jelentőségéről írt a Mércére, egyszersmind kifejti, miért fontos számunkra ez a nap. A teljes cikk itt érhető el.

andrássy út A Thürmer Gyula-féle Munkáspárt nem a Városligetbe tart, hanem a Honvédelmi Minisztérium elé, hogy a háború ellen tiltakozzanak. Idén szokásukhoz híven Magyarország NATO és Európai Uniós tagsága ellen állnak ki. Részletes programjuk itt érhető el, ez alapján Thürmer egy órán át fog beszélni.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke az Andrássy úton 2022 május elsején. Fotó: Papp Gáspár / Mérce

Hajógyári-sziget Lassacskán gyűlnek az emberek délelőtt a Mi Hazánk majálisán a Hajógyári-szigeten. Póniló, hagyományos búcsúvásár, gyerekzenekar, csendőrruhás emberek, és Novák Előd is megjelent már, később szakszervezeti esemény és végül Toroczkai László beszéde lesz még a délutáni programon.

Az alább láthatók az ünneplők és a csendőrök.

Csendőrök a Mi Hazánk majálisán 2022-ben a Hajógyári-szigeten. Fotó: Tóth Csaba Tibor / Mérce

Városliget Hagyományosan több szakszervezet is a Városligetben tartják a majálisát. Így a Magyar Szakszervezeti Szövetség is itt fog felvonulni, rendezvényük reggel tízkor kezdődik a Szakszervezeti Emlékkő megkoszorúzásával a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor sarkán.

A Napozóréten „a szervezők szórakoztató családi műsorokkal várják a vendégeket”, és lesz kerekasztal-beszélgetés is.

A MASZSZ elnöke, Zlati Róbert 11.30-kor kezdődő ünnepi beszédében ismerteti a szakszervezetek jelenlegi helyzetét és feladatát, majd felolvassa a szövetség tízpontos követelését, amelyet a kormány megalakulását követően elküldenek a miniszterelnöknek is.

„A politika és a szakszervezet” témában délben nyilvános beszélgetés kezdődik a MASZSZ szervezésében, a szakszervezeti sátorban. A fórum politikus vendégei (várhatóan): Csárdi Antal (LMP), Illyés Márton (Momentum), Komjáthi Imre (MSZP), Kordás László (DK).

fido park A Mérce szerkesztőségének is otthont adó Kazán Közösségi Ház és a Fidó park gárdája közösen szervez szomszédsági majálist a Koltói Anna téren. A nap során egyrészt készülnek családi, gyerekes programokkal, szomszédsági kapcsolatépítéssel és kapcsolatápolással, valamint a Kazán és a Gólya szövetkezetiségét, közösségi működését bemutató és propagáló standokkal.

A helyszínen több, a Kazánban működő, valamint szövetséges szervezet is megjelenik.

Lehet találkozni

  • a Menedék,
  • Megálló,
  • 100-as házak,
  • Kesztyűgyár,
  • Fido sport

programjaival, valamint a Kazán szomszédsági programjának a munka klubjával.

Nem utolsó sorban pedig velünk is.

A Mérce munkatársaival személyesen is lehet találkozni a Fido parkban, és – akárcsak a többi megjelenő szervezet – mi is szívesen beszélgetünk bárkivel.

psz székház A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a Pedagógusok Szakszervezete székházában, pontosabban a székház udvarán tartja május elseji rendezvényét a Városligeti fasorban.

A délelőtt tíz és délután négy között megtartott rendezvényen úgyszintén lesznek családi és gyerekprogramok, de a munkásság küzdelmének aktuális állásáról is képet lehet kapni.

A délután folyamán beszélgetnek a lakhatási projektben érintett kollégákkal és szervezettel, valamint bemutatnak 4 sikeres szervezést a szociális szférában, a felsőoktatásban és a nyomdaiparban. Átbeszélik továbbá az oktatási sztrájk eredményeit és tanulságait.

Program:

10:00: nyitás

10:00: gyerekprogramok (ügyességi és kreatív játékok kicsiknek és kicsit nagyobbaknak apró ajándékokért)

12:00: Sztrájk az oktatásban. Beszélgetés Szabó Zsuzsával a PSZ elnökével és Gosztonyi Gáborral a PSZ alelnökével

13:00: Sikeres szervezések az elmúlt egy évből

  • Bigazzi Sára és Zeller Judit a Pécsi Tudományegyetemről
  • Ádám Zsófia a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeiről
  • Sidó Zoltán a nyomdaiparról
  • Dvorácskó Balázs a bölcsődei szervezésekről és azok eredményeiről számolnak be.

15:00 Szakszervezet és lakhatás – SZEF lakhatási programjának tapasztalatainak bemutatása Nagy Klárával és Szabó Natasával a Szolidáris Gazdasági Központ kutatóival, valamint szakszervezeti tagokkal.

16:00 Zárás

Megjelenő szervezetek:

  • Közélet Iskolája
  • Utcajogász
  • Társaság a Szabadságjogokért

A helyszínen emellett lehet találkozni a Mérce stábjával, kollégáink itt is bármiről szívesen váltanak néhány szót az érdeklődőkkel.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}