Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kényszerszabadságolás után tömeges kirúgások jöhetnek a Tungsramnál

Ez a cikk több mint 2 éves.

Konkrét számokat nem tudunk, de több százan utcára kerülhetnek csak Nagykanizsán. Úgy tudjuk, most készíti a vezetőség a tervezetet, várhatóan a jövő hét elején közlik velünk a konkrét adatokat – mondta el a Népszavának a Tungsram gyár várható létszámcsökkentésével kapcsolatban Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. Osztozik a félelmében Kupó Csaba, a Tungsram nagykanizsai gyárának dolgozója, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke is, aki a lapnak elmondta, hogy hozzá hasonlóan sokan az egész életüket a gyárban tölötték, azt remélték innen mehetnek majd nyugdíjba, így nem csoda, hogy „teljes a letargia”. Hozzátette ezt is,

„Nagyon magas a korfa a cégnél, sok az 50 év feletti, el lehet képzelni, mennyi esélyük lesz munkát találni, ha felmondanak nekik.”

A leépítés nem egyformán fogja érinteni a cég különböző telephelyeit, várhatóan Nagykanizsán bocsáthatják el a legtöbb dolgozót – öt telephelyen már április 11-én kényszerszabadságra küldtek sok munkást. A kanizsai üzemben több, mint ezren dolgoznak, több részlegen. Ezek közül az üveggyártó részleg már leállt, az ott dolgozó 100 embert a többi részlegen osztották el.

Bár a cégvezetés állítása szerint a leállás csak ideiglenes, Sallai szerint véglegesnek tűnik, mivel nem engedték le a rendszerből a folyékony üveget, pedig ez elengedhetetlen feltétele lett volna az újraindításnak.

Így nem csoda, hogy a gyár dolgozói borúsan látják a jövőt, hiszen a városban nincs olyan munkahely, ami fel tudna venni ennyi embert. Cseresnyés Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a választások előtt bejelentette ugyan, hogy a városba települ egy vasúti vagonokat gyártó cég, mely 1300 új munkahelyet hoz, de legjobb esetben is csak évek múltán – írja a Népszava.

A lap értesülései szerint a történtek miatt a Tungsramnál több dolgozó is arról beszélt: a cégvezetés februárban felmondta a kollektív szerződés három, a csoportos végkielégítéssel kapcsolatos pontját. – Az egyik, amit megváltoztattak, hogy nem az eredeti megállapodás szerint, hanem csak a Munka Törvénykönyve alapján járjon a végkielégítés – mondta a Népszavának Kupó Csaba, ami szerinte komoly érvágás, hiszen

akik nyugdíj előtt állnak, akár nyolc havival kevesebb végkielégítést kapnak majd, de azok is kéthavit buknak, akik csak tíz éve vannak a gyárban.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a gyárnál működő szakszervezetek még februárban sztrájkbizottságot alapítottak. A 19. század óta működő emblematikus fényipari vállalat mind az öt magyarországi telephelyét ( Budapest, Nagykanizsa, Kisvárda, Hajdúböszörmény, Zalaegerszeg) érinti a részleges leállás – amiről a dolgozókat ugyan értesítették előre, de arról, hogy milyes súlyos anyagi nehézségekkel küzd a cég, a munkavállalók csak az elnök-vezérigazgató Jürg Bauer Indexnek adott interjújából értesültek.

(Népszava)

Címlapkép: MTI/Varga György