Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Tungsram fényipari vállalat dolgozói mind az öt telephelyen sztrájkba léphetnek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Csütörtökön sztrájkbizottság alakult az összesen több mint 3000 főt foglalkoztató Tungsramnál, derül ki a cég budapesti, kisvárdai, zalaegerszegi és hajdúböszörményi dolgozóit képviselő Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete (TDFSZ) és a nagykanizsai dolgozókat képviselő Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete (NFDSZ) közös közleményéből.

A munkások azért adtak felhatalmazást a sztrájkbizottság felállítására, mert a kormánnyal 2019 óta stratégiai partnerségben lévő, magyar tulajdonú cég vezetése egyoldalúan felmondta a kollektív szerződés több pontját is.

A három felmondott pont Sallai Gábor, a TDFSZ elnöke szerint a három legfontosabb: a felmondási időt, a végkielégítést és csoportos létszámleépítés esetén a vállalatnál dolgozó házastársak védelmét érinti. Így, 2022 májusától kezdve munkáltatói felmondás esetén jelentősen kevesebb összeget kapnak a távozó munkatársak.  Ez azért is lényeges kérdés, mert a munkaviszony-megszüntetések  folyamatosak a vállalkozásnál, a kollektív szerződés három lényeges pontjának felmondása épp egy tömeges felmondási hullámot előzhet meg.

A szakszervezetek közleménye szerint

„a hagyományos világítástechnikai termékek piaca egyre szűkül, így ezek gyártása folyamatosan csökken és idő kérdése, hogy mikor szűnik meg.”

A vállalat tisztában van ezzel, és a válság miatt egyébként is szorult anyagi helyzetben van, így mindenképp leépítések várhatóak. Sallai Gábor szerint az elmúlt években folyamatosan apadt a foglalkoztatottak száma, kétévente 1000 ember tűnik el a gyárakból. A munkabérek a Tungsramnál évek óta jelentősen a piaci átlag alatt vannak, két évvel ezelőtt a cafetéria is megszűnt, továbbá hiába vannak műszakpótlékok, ha a kevés megrendelés miatt alig vannak műszakok. Akik ilyen feltételek mellett is maradtak a cégnél, azok mindent beáldoztak a Tungsramért, velük szemben mélységesen méltatlan a vezetői döntés a szakszervezeti vezető szerint.

Kupó Csaba, az NFDSZ elnöke lapunknak elmondta, hogy a dolgozói átlagéletkor elég magas, 49-50 év:

„Itt egy komolyabb leépítés érbevágó lesz, hisz az itt dolgozóknak már nehéz lenne újra elhelyezkednie, több mint 30 éve a cégnél vannak, egész életükben világítástechnikával foglalkoztak. A  tudásuk ugyan más iparágakban is kelendő lehet, de a korukból kifolyólag sokszor már nem vennék fel őket.”

Márpedig valószínűsíthető, hogy leépítések lesznek, ráadásul csoportosak, nem véletlenül monda fel pont a csoportos leépítésre vonatkozó részt a szerződésből a cég. Így leghűségesebb dolgozóinak végkielégítését rövidítheti meg, ráadásul jelentősen: a szakszervezetek közleménye szerint 2-8,5 hónapnyival kevesebbet kapnak majd a távozók, a minimumot, amit a munka törvénykönyve előír. A Tungsram  szerint ők jelenleg „ennyit tudnak vállalni”, de a cafeteriát visszavezetnék cserébe – írták a szakszervezeti közleményre reagáló közleményükben.

Kupó Csaba szerint a kollektív szerződés korábbi megkötésénél a dolgozók nagyon rugalmasak voltak, cserébe többek között a rendes végkielégítésért. Sallai Gábor rámutatott, hogy a három pont felmondása előtt is egyeztettek a céggel, számos ajánlatot tettek, a szakszervezetek megértik a vállalat nehéz anyagi helyzetét. A Tungsram vezetőségének egyetlen viszontajánlata volt: a nyugdíjközeli dolgozóknak egy kicsit több végkielégítést adtak volna a munkatörvényhez képest, de kevesebbet, mint a kollektív szerződés szerinti végkielégítés. A szakszervezetek ezt elutasították.

Kupó Csaba rámutatott, hogy ezt az ágazatot könnyű megszervezni, sztrájk esetén a még elégséges szolgáltatásokról is könnyebb előnyösen megállapodni, mint mondjuk a pedagógusok esetében. Azonban Sallai Gábor elmondta, hogy mivel a kollektív szerződések kapcsán nem lehet sztrájkot kezdeményezni, így most meg kell várni a bértárgyalások kimenetét, és csak utána kezdhetnek bele a tényleges sztrájkszervezésbe. De a sztrájkbizottság megalakult.

„Úgy hiszem, egy nehéz gazdasági helyzetben az utolsónak kéne lennie, hogy egy vállalat a leghűségesebb dolgozóit fosztja meg a rendes végkielégítéstől” – nyilatkozta lapunknak Kupó Csaba.

 

Frissítés 02.23.:

A cég hozzánk eljutatott közleményében leszögezi, hogy komoly leépítésekről „a cég vezetésének nincsen sem döntése, sem tudomása”.
Továbbá a vállalat az alábbiakat is közölte lapunkkal:
„Az alapbéreket tekintve összességében vállalatunk közel a piacon van, piaci átlag szerint emelt bért az elmúlt 4 évben, és piac fölötti pótlékokat ad munkavállalóinak. A minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, a béremelési és cafeteria javaslatunkkal a Tungsramban dolgozó legalacsonyabb keresetűek jövedelme pedig átlagosan 26%-al nőne 2022 folyamán.

A Tungsram konzultációt kezdeményezett a két dolgozói szakszervezettel arról, hogy felmondana a jelenlegi 43 pontból 3 pontot a kollektív szerződésben, amely pontok a Munka törvénykönyvénél jóval kedvezőbbek voltak.  A 2019-ben megkötött kollektív szerződéssel eddig a Tungsram jelentős többletterheket vállalt. Jelenleg a cég annyit tud vállalni, amennyit a Munka Törvénykönyve előír,

A 3 pont felmondását követően a kollektív szerződés további 40 pontja érvényben maradt valamennyi Tungsram dolgozó számára, benne a munkavégzés díjazásáról szóló pontokkal, a pótlékokkal, a jóléti, szociális kedvezményekkel és juttatásokkal együtt, ahogyan eddig.

A vállalat vezetése nehéz szívvel hozta meg döntését, mivel tudjuk, hogy több dolgozónkat negatívan érintheti. Eközben azonban meghallgatjuk, amit a Tungsram dolgozói régóta kérnek: a Tungsram vissza akarja vezetni a cafeteriát, és a továbbiakban erről is egyeztet a szakszervezetekkel a bértárgyalásokon.”

Címlapkép: Gyártósor a Tungsram-csoport Váci úti fényforrásgyárában 2019. január 7-én Fotó: Bruzák Noémi / MTI